'to do' lista

Tajne uspješnih vrtlara: Kako bi vrt rastao i cvao u punom sjaju, ovo su ključni poslovi koje treba napraviti početkom ljeta

24.06.2022 u 06:12

Bionic
Reading

Približavanjem toplih, ljetnih dana mijenjanju se i potrebe vašeg vrta, a tu su i određene aktivnosti koje bi svaki vrtlar trebao imati na svom popisu obaveza na samom kraju proljeća

Sve više temperature signaliziraju početak prave ljetne vrtlarske sezone, a iako je pred vama još nekoliko mjeseci tijekom kojih ćete se brinuti za grmlje, cvijeće i drveće, tu je nekoliko aktivnosti koje je potrebno napraviti na samom početku ljeta kako bi vaš vrt cvao i rastao u punom sjaju.

Posadite ljetno jednogodišnje cvijeće u zemlju

Da, za uobičajeno pravilo je da za sadnju jednogodišnjih biljaka treba pričekati u proljeće, sve do datuma posljednje pojave mraza, ali neke biljke je potrebno staviti u zemlju nešto kasnije, na samom početku ljeta. To znači, ovisno o klimi gdje živite, da te biljke posadite u travnju, svibnju ili početkom lipnja kako bi mogle savladati šok uzorkovan presađivanjem prije najvećih ljetnih vrućina, savjetuju stručnjaci za marthastewart.com.

Organizirajte i dezinficirajte vrtni alat

Izbjegnite situaciju da kod slijedeće sadnje s lopatica i ostalog materijala stružete prošlogodišnje ostatke zemlje. Sada je pravo vrijeme za čišćenje i organiziranja vrtnog alata. Naime, dezinfekcija vrtnog alata blagom otopinom izbjeljivača sprečava eventualno prenošene bolesti, nametnika i plijesni i time postavlja temelje za zdrave biljke i naredne sezone. Osim toga, s dobrom organizacijom točno ćete znati gdje vam je što i da li što trebate dokupiti.

Operite vrtne rukavice

Malo je što tako grozno kao gurnuti ruke u prljave i skorene vrtne rukavice od prošle sezone. Držite se jednostavnog pravila – kada posadite posljednju biljku, operite i rukavice. Možete ih isprati pod mlazom vode, a zatim ubaciti u perilicu na program pranja niže temperature, a zatim ih objesite na sunce da se osuše.

Stavite kompost ili svježi malč

Iako je proljeće idealno vrijeme za dodavanje hranjivih tvari u tlo, dobro je pričekati približavanje ljeta kako biste ponovno napunili zalihe komposta i malča u svom vrtu, osobito ako sadite i nove biljke. No, nemojte predugo čekati. Naime, svježi malč može ugušiti novi korov i udahnuti novi život vašim vrtnim gredicama. Stoga se kompostiranje i malčiranje preporučuje na samom početku ljetne sezone, prije nego li korov ima priliku niknuti.

Korov

Kada je već riječ o korovu – hvatanje u koštac s ovom dosadnom pojavom u vrtu na samom početku znatno će olakšati borbu s tom dosadnom i upornom pojavom. Naime, kada se korov pojavi, najbolje ga je suzbiti na samom početku jer ako ga pustite da se raširi i rascvjeta imat ćete znatno više posla.

Provjerite jeste li spremni za žetvu

Sada je pravo vrijeme da provjerite jeste li spremni za trenutak kada dođe vrijeme za branje plodova u vrtu. I dok ćete neko voće i povrće jesti odmah, dio ćete vjerojatno poželjeti spremiti za zimu. Stoga svakako provjerite imate li potrebne posude za konzerviranje ukusnih plodova, a zgodno je i osigurati malo mjesta u zamrzivaču.

Očistite svoje vrtne gredice

Nakon što su temperature kontinuirano visoke, pokupite lišće i ostatke s vrtnih gredica i dodajte ih na hrpu komposta. To će omogućiti da rano imate spreman kompost tako da g možete primijeniti još u vrijeme kada vaše biljke rastu, a također ćete imati korisnu zalihu za ostatak sezone.

Zalijevanje vrta

Tijekom ljetnih vrućina jedna od najvažnijih stavki je zalijevanje vrta koje će omogućiti biljkama da rastu, cvatu i daju plodove. Stoga sezonu visokih temperature dočekajte spremni. Provjerite je li vrtno crijevo preživjelo zimu, a ako nabavljate novo svakako pažnju obratite da odaberete ono dovoljno dugačko da se proteže i do najudaljenije točke vrta. Ako imate mlaznice ili sustav prskanja svakako prije ljetnih vrućina provjerite rade li ispravno.