ČEST I NEUGODAN PROBLEM

Sve vas više muče bolovi u zglobovima? Evo kako ih možete ublažiti

13.11.2022 u 19:52

Bionic
Reading

S godinama mnogi sve više počinju osjećati bolove u zglobovima, a jedan od čestih uzroka te kronične nelagode je osteoartritis, obilježen progresivnim gubitkom amortizirajućeg materijala u njima

Osteoartritis (poznat i kao osteoartroza ili samo artroza) je kronična, progresivna i degenerativna bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice.

Baš poput osteoporoze, pogađa stariju populaciju i uzrokuje velike teškoće u kretanju, a premda obično nastaje zbog trošenja hrskavice, postoje mnogi drugi faktori koji utječu na pojavu ove česte bolesti od koje, primjerice, u SAD-u pati čak 32,5 milijuna osoba.

Iako mnogi da bi ublažili bolove u zglobovima koriste različite medikamente, stručnjaci ipak savjetuju promjene životnih navika, uključujući redovitu tjelovježbu.

Premda ovaj oblik artritisa može otežati svakodnevne zadatke i aktivnosti, može imati i druge loše učinke: studija objavljena 2019. u časopisu Osteoarthritis and Cartilage otkrila je da je osteoartritis koljena i kuka povezan s povećanim rizikom smrti od bolesti srca.

KORISNI SAVJETI

Da, moguće je: Evo kako prehranom držati kilograme pod kontrolom i pri tome se dobro osjećati

Pogledaj galeriju

'Osteoartritis može rezultirati sjedilačkim načinom života i kao rezultat toga povećati rizik i za druge kronične probleme, poput pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili bolesti srca zbog smanjene aktivnosti', kaže Eric K. Holder, docent kliničke ortopedije i rehabilitacije na Yale School of Medicine u New Havenu.

Osteoartritis također utječe na upalne procese u organizmu, što je povezano i s bolestima srca. Ranija studija objavljena 2020. u Journal of the American Geriatrics Society otkrila je da osteoartritis može u konačnici potaknuti društvenu izolaciju, što također može biti štetno za zdravlje.

Ipak, liječnici imaju i neke dobre vijesti. Iako se mnogi lijekovi koji se koriste za ublažavanje bolova ne preporučuju za čestu upotrebu, promjene svakodnevnih navika i drugi tretmani koji ne uključuju medikamente mogu pomoći u ublažavanju simptoma i spriječiti napredovanje osteoartritisa, kaže Heidi Prather, fizijatrica u bolnici za specijalnu kirurgiju u New Yorku.

Evo što stručnjaci savjetuju:

Pobrinite se da imate kvalitetan san

Smanjenje stresa i kvalitetan san možda neće vas riješiti osteoartritisa, no postoje dokazi za to da mogu pomoći. Studija objavljena u časopisu PLOS One 2020. godine otkrila je da su osobe u dobi iznad 50 godina koje su spavale šest ili manje sati noću imale čak 20 posto veću vjerojatnost da će im biti dijagnosticiran osteoartritis od onih koji su spavali između sedam i osam sati. Također su imali oko 30 posto veću vjerojatnost da će doživjeti bolove u zglobovima.

'San je ključan za percepciju boli', upozorava Prather. Nedovoljna količina sna može smanjiti razine neurotransmitera - kemikalija u mozgu koje pomažu u ublažavanju bolova, objašnjava ona. Stres, sa svoje strane, može pogoršati san, mijenjajući tako način na koji doživljavamo bol.

Zašto ne biste isprobali meditaciju?

Kako biste riješili oba problema, možete isprobati meditaciju. Ranija studija objavljena u časopisu Alternative and Complementary Therapies otkrila je da su žene s osteoartritisom koljena koje su meditirale 15 do 20 minuta dvaput dnevno tijekom osam tjedana prijavile značajna poboljšanja u kvaliteti života, uz bolju funkciju koljena i smanjenje bolova. Suočavanje s problemima mentalnog zdravlja, kao što su depresija i tjeskoba, također je važno. Studija objavljena 2019. u časopisu Pain otkrila je da ljudi koji su prijavili simptome anksioznosti imaju 70 posto veću vjerojatnost da će prijaviti bol u koljenima tijekom sljedeće godine. 'Možda postoji povezanost između ovih emocija i upale', kaže Prather. Stoga razgovarajte sa svojim liječnikom o terapijama koje vam mogu pomoći.

Nastojite smršavjeti

Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, skidanje samo pet do deset kilograma može pomoći u smanjenju bolova i povećanju pokretljivosti. A studija objavljena 2021. u International Journal of Obesity otkrila je da su pretile osobe koje su izgubile više od 7,5 posto svoje tjelesne težine imale manju vjerojatnost da će im trebati potpuna zamjena koljena u usporedbi s onima koji nisu izgubili na težini ili su se udebljali. Gubitak težine također može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 ili, ako već imate to stanje, pomoći vam da ga stavite pod kontrolu. 'Znamo da nekontrolirani dijabetes izaziva upalu koja pogoršava osteoartritis', kaže Eliana Cardozo, liječnica sportske medicine u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Razmislite o promjeni načina prehrane

Studija iz 2018. objavljena u časopisu Complementary Therapies in Medicine otkrila je da su ispitanici koji su se osam tjedana pridržavali tzv. plant based načina prehrane (bazira se na konzumaciji namirnica pretežito biljnog podrijetla uz naglasak na unos što manje prerađenih namirnica te onih provjerene proizvodnje, ali i ograničavanje unosa ili potpuno ukidanje konzumacije mesnih i mliječnih proizvoda) prijavili značajna poboljšanja kad se radi o mišićno-koštanoj boli - čak i ako nisu izgubili na težini. 'Ključna je cjelovita prehrana bogata hranjivim tvarima s niskim udjelom prerađenih proizvoda i šećera jer pomaže smanjiti upalne procese koji pridonosi boli', kaže dr. E. K. Holder.

Sjajna je opcija i mediteranska prehrana, bogata namirnicama, cjelovitim žitaricama, plodovima mora, grahoricama i orašastim plodovima. Prehrana s visokim udjelom šećera može negativno utjecati na crijevni mikrobiom, odnosno 'prašumu' bakterija koje žive u našim crijevima i koje se neprestano mijenjaju, prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS One 2021.

Pronađite odgovarajući način tjelovježbe

'Po mom mišljenju, tjelovježba - uključujući fizikalnu terapiju - najvažniji je nekirurški tretman za liječenje osteoartritisa. Ne samo da jača okolne mišiće kako bi se smanjio pritisak na zglobove, već poboljšava cjelokupnu funkciju i pruža mentalnu dobrobit, što može olakšati nošenje s boli', kaže ortopedski kirurg Timothy Gibson, medicinski direktor MemorialCarea u medicinskom centru Orange Coast u Fountain Valleyju.

Što se tiče tjelovježbe, najkorisnija za osteoartritis je kombinacija aerobika, vježbi snage i vježbi fleksibilnosti, kaže Elaine Husni s Odjela za reumatske i imunološke bolesti Klinike Cleveland. Ali važno je prilagoditi treninge svojoj razini kondicije. 'Ako je pacijent puno sjedio, započinjem s terapijom poput npr. aerobika u bazenu. Nakon toga prelazi se na terapiju na podlozi poput hodanja ili vožnje biciklom', dodaje ona, predlažući i tai chi. Studija iz 2021. objavljena u časopisu BMC Geriatrics otkrila je da su starije osobe s osteoartritisom koljena koje su se bavile ovom aktivnošću dva puta tjedno tijekom 12 tjedana imale mnogo bolje rezultate u radnjama kao što je stajanje na jednoj nozi od onih koji ih nisu prakticirali. Dobra opcija je i joga za početnike. Ako prilikom vježbanja trpite previše boli, pitajte svog liječnika je vam li potrebna fizikalna terapija. Fizioterapeut vas može naučiti kako ojačati mišiće oko zglobova s ​​malo ili bez boli, uz tehnike koje će vam olakšati svakodnevne aktivnosti, poput penjanja i spuštanja stepenicama.

Koje lijekove koristiti?

U slučaju pogoršanja osteoartritisa, možete na bolni zglob nanijeti sredstva koja se izdaju bez recepta. To uključuje nesteroidne protuupalne lijekove kao što su Voltaren i proizvodi s kapsaicinom.

Da biste se riješili boli, možda ćete neko vrijeme piti OTC lijekove kao što je ibuprofen (Motrin IB, generički) ako imate dobro kontroliran krvni tlak te jetru i bubrege u dobrom stanju. U svakom slučaju, za savjet pitajte svog liječnika. Postoje i injekcije: steroidi, hijaluronska kiselina i plazma bogata trombocitima (PRP) - riječ je o eksperimentalnom tretmanu koji koristi pacijentove trombocite.

Hijaluronska kiselina, slična supstanci u zglobovima, može djelovati kod nekih, ali smjernice Američke udruge ortopedskih kirurga ne savjetuju je za rutinsku upotrebu. PRP se pokazao obećavajućim za ozljede tetiva, mišića i ligamenata kod mlađih ljudi, ali ne i za umjeren do teški osteoartritis, kaže Husni.

Određena injekcija doista može olakšati bol na neko vrijeme, no liječnici su jednoglasni u tome da je bitan individualizirani pristup temeljen na čimbenicima poput stupnja artritisa, stoga ne oklijevajte i potražite stručnu pomoć.