NJEGOVO VELIČANSTVO BOSILJAK

Sve tajne omiljenog ljetnog začina

05.07.2017 u 06:54

Bionic
Reading

Premda je najpoznatiji kao začin ukusnim jelima, bosiljak ima brojna ljekovita svojstva. Najčešće se koristi u gastronomiji kao dodatak salatama ili u pripremi ribe, a bez njega se ne može zamisliti mediteranska kuhinja

Bosiljak se savršeno sljubljuje s rajčicom, a gurmani obožavaju i vrlo ukusan dodatak tjesteninama nadaleko poznati pesto genovese, jedan do najjednostavnijih i najaromatičnijih umaka za tjesteninu koji je idealan je za početnike u kuhinji jer ne zahtijeva kuhanje, a gotov je za svega par minuta.

Na našem tržištu najčešće srećemo krupnolisni bosiljak, sitnolisni zvan grčki i ljubičasti, odnosno tajlandski bosiljak. Ovaj omiljeni začin odlično uspijeva i na terasama ili u vrtovima, a najbolje ga je uzgojiti iz sjemena ili kupiti već zasađenu teglu kod domaćih proizvođača.

Kad kupite teglicu bosiljka od proizvođača, presadite ga u duplo veću teglu. Pažljivo razdvojite busen, zajedno sa zemljom, na dva ili tri dijela i presadite. Nemojte zaboraviti staviti na dno tegle drenažu i nakon sadnje obavezno lagano zalijte.

Bosiljak treba zalijevati što češće, barem dvaput na tjedan. Važno je da zemlja uvijek bude vlažna, ali nipošto ne smije biti natopljena vodom jer će u tom slučaju doći do propadanja lišća, odnosno biljke.

Tajna uspješnog uzgoja bosiljka skriva se u presađivanju koje biste trebali obaviti barem jednom godišnje. Nakon što izrastu prvi listovi, ubrzo se počinju pojavljivati novi, a šire se i bočne grane. Presađivanje je jedina pomoć da se bosiljku omogući daljnji rast. Listove bosiljka trebalo bi redovito orezivati, a pobrinite se i da vaš bosiljak uvijek ima dovoljno svjetla.

Blagodati bosiljka:

Ovaj mirisni začin odličan je u borbi protiv kašlja, bolesti bubrega, glavobolje i depresije, a možda ne znate da je čaj od bosiljka pomaže i kod menstrualnih problema.

Osim toga, bosiljak potiče apetit, a pomaže i kod problema s mokraćnim putevima.

Ova je biljka prepuna željeza, te pojačava imunitet, a preporuča se i osobama koje muku muče s aknama.

Kako ga još možete konzumirati? Osim kao dodatak vrlo ukusnim jelima, od osušenih listova ove mirisne biljke, priprema se i vrlo ljekovit čaj. Možete ga piti svaki dan, ali nakon osam dana napravite pauzu od 14 dana.