NA PODRUČJU EU

Sve djevojčice trebaju se cijepiti protiv HPV-a

05.09.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Sve djevojčice u dobi od 10 do 14 godina trebaju se cijepiti protiv ljudskog papiloma virusa koji može izazvati rak grlića maternice, objavili su u srijedu dužnosnici EU zaduženi za zdravlje stanovnika Europske unije koji smatraju da je ukupni broj dosada cijepljenih djevojčica premali

U novom naputku o postupanju prema tom virusu Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) kazao je da je ukupni broj cijepljenih vrlo mali unatoč činjenici da je 19 od 29 promatranih europskih zemalja uvelo programe cijepljenja. U nekim zemljama ukupni broj cijepljenih ne dostiže niti 17 posto. Podaci se odnose na države članice EU-a te Norvešku i Island.

Rak grlića maternice drugi je najčešći rak među ženama u svijetu i svake se godine zabilježi oko pola milijuna novih slučajeva dok oko 250 tisuća žena umre svake godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Gotovo svi slučajevi raka grlića maternice povezani su s genitalnom infekcijom HPV-om, najčešćom infekcijom reproduktivnog aparata.

Na području Europe odobrena su samo dva cjepiva - Gardasil i Cervarix.

Prema podacima ECDC-a u 2010. godini jedino je na području Portugala i Britanije cijepljeno više od 80 posto djevojčica u dobi od 10 do 14 godina.

ECDC stoga poziva zdravstvene vlasti da pojačaju napore da se više djevojčica obuhvati cjepivom, pogotovo s obzirom na to da su novija istraživanja pokazala da su cjepiva sigurna i učinkovita te donose pozitivne financijske efekte.

'Europske zemlje možda trebaju preispitati zašto broj cijepljenih protiv HPV-a... nije viši i poboljšaju u skladu s tim programe cijepljenja', kazao je ravnatelj ECDC-a Marc Sprenger.