ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Svaki peti par godinu dana pokušava začeti dijete

26.02.2013 u 12:24

Bionic
Reading

Novo istraživanje pokazalo je kako čak svaki pet par potroši više od godine dana kako bi začeo dijete, a najčešći problemi prilikom začeća, prema riječima znanstvenika, jest odgađanje majčinstva te pretilost

U novom istraživanju znanstvenici su došli do zabrinjavajućih brojki. Tako gotovo 20 posto parova potroši više od godine dana pokušavajući začeti dijete, a efekti nemogućnosti začeća veliki su izvor stresa, a ponekad znaju tako negativno djelovati na same partnere da se odlučuju na prekid veze, piše Daily Mail. Prema riječima znanstvenika, najčešći razlozi neplodnosti su odgađanje majčinstva te sve veći broj pretilih osoba.

Kako kažu znanstvenici, danas ima više nego ikada majki starijih od 30 godina, a istraživanja pokazuju kako prekomjerna tjelesna težina može ometati ovulaciju kod žena i kvalitetu sperme kod muškaraca. Spolno prenosive infekcije poput klamidije, za koje je dokazano da negativno utječu na plodnost muškaraca i žena, također su u porastu.

Istraživanje u kojemu je sudjelovalo više od dvije tisuće ljudi te je napravljeno za britansku postaju ITV, pokazalo je kako 18 posto parova pokušava više od dvije godine začeti dijete, a stručnjaci kažu kako se parovi ne bi trebali zabrinjavati tijekom te prve godine pokušavanja.

Kada se radi o postupku izvantjelesne oplodnje, 17 posto ispitanih parova reklo je kako bi s IVF-om pokušali jedanput, a 35 posto muškaraca reklo je kako bi željeli da njihova partnerica pokuša zatrudnjeti barem tri puta putem IVF-a.

Većina ispitanika rekla je kako su svjesni da određeni način života može utjecati na plodnost, posebice negativni efekti koje uzrokuje alkohol i cigarete, no samo polovica njih otkrila je kako su spremni promijeniti te navike.

Stručnjaci sve više upozoravaju kako sve veći broj žena odgađa majčinstvo do kasnije dobi, a brojke koje je prošloga mjeseca objavio britanski Ured za nacionalnu statistiku pokazale su kako se udio trudnih žena iznad 40 godine utrostručio u posljednjih 20 godina. Stručnjaci stoga upozoravaju na podatke koji pokazuju kako nakon 35 godine života ženine šanse za trudnoću rapidno opadaju, a parovi koji se odlučuju na izvantjelesnu oplodnju češće se susreću s problemima u vezi zbog stresa koji taj postupak i neizvjesnost izaziva.

Znanstvenici sa Sveučilišta Indiana pak upozoravaju kako IVF često negativno utječe na seksualni život u vezi, pa tako žene koje se podvrgnu izvantjelesnoj oplodnji pate od smanjenog libida i manje priželjkuju seks. Osim toga, rjeđe doživljavaju orgazam te češće osjećaju neugodu za vrijeme seksa. No ni muškarci nisu lišeni problema, pa tako veliki broj počinje sumnjati da pati od erektilne disfunkcije ili lošeg libida, no ustvari se radi o tjeskobi i stresu. Stoga znanstvenici ističu kako brojni parovi koji odlaze na umjetnu oplodnju na samome početku nisu svjesni svih negativnih efekata koje može izazvati i predlažu razmišljanje o usvajanju djeteta.