ŽENSKO ZDRAVLJE

Preuzmite odgovornost za svoju plodnost: U prodaji je novo izdanje svjetskog bestselera koji je pomogao stotinama tisuća žena

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 26.11.2021 15:36
  • Objavljeno 26.11.2021 u 15:36
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Školska knjiga

'Preuzmite odgovornost za svoju plodnost', cjelovit vodič za prirodnu kontracepciju, postizanje trudnoće i reproduktivno zdravlje, novo je izdanje svjetske uspješnice o ženskom zdravlju autorice Toni Weschler

Popularno-znanstvena uspješnica Preuzmite odgovornost za svoju plodnost već dva desetljeća omogućuje ženama da steknu kontrolu nad svojim reproduktivnim zdravljem.

Autorica Toni Weschler opširno objašnjava prednosti metode svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a osigurava učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije. Ova revolucionarna knjiga govori i o tome kako se zauzeti za sebe kako biste mogli uspješnije surađivati sa svojim liječnikom, a njezino je geslo: Znanje je moć!

Niste zadovoljni kontracepcijskom metodom koju primjenjujete? Umorni ste od pokušaja da zatrudnite? Imate li zbunjujuće simptome u različitim dijelovima ciklusa? Ovaj dragocjeni vodič u izdanju Školske knjige i u prijevodu Ive Karabaić daje vam odgovore na ta i druga pitanja i pritom vas vodi na uzbudljivo upoznavanje vašeg tijela. Djelo je dostupno u svim knjižarama i webshopu Školske knjige, a zainteresirani čitatelji mogu dobiti detaljniji uvid u sadržaj putem listalice.

Popularno-znanstvena knjiga Preuzmite odgovornost za svoju plodnost Cjelovit vodič za prirodnu kontracepciju, postizanje trudnoće i reproduktivno zdravlje autorice Toni Weschler pomogla je stotinama tisuća žena da na prirodan način izbjegnu trudnoću, povećaju izglede za začeće ili jednostavno steknu bolju kontrolu nad svojim zdravljem. Hrvatsko je izdanje uredila Miroslava Vučić, a stručna je recenzentica knjige dr. Jasenka Grujić, zaslužna za zamjenske inačice lijekova koji se mogu naći u hrvatskim ljekarnama te za stručnu recenziju medicinskog nazivlja.

Weschler, magistra javnoga zdravstva, opširno objašnjava metodu svijesti o plodnosti (Fertility Awareness Method, FAM) čija primjena traje samo nekoliko minuta na dan, a omogućuje vam da:

• provodite učinkovitu i znanstveno dokazanu metodu kontracepcije bez kemikalija i drugih sredstava

• povećate svoje izglede za začeće prije nego što se obratite liječniku ili pribjegnete invazivnim visokotehnološkim postupcima

• ubrzate liječenje neplodnosti brzim otkrivanjem smetnji za postizanje trudnoće

• steknete kontrolu i istinsko razumijevanje svojega spolnog zdravlja.

Novo, dopunjeno izdanje toga svjetskoga bestselera s područja ginekologije i reproduktivnoga zdravlja objavljeno je u povodu 20. obljetnice originalnoga djela. Gledano s vremenskim odmakom, ženski su ciklusi ostali isti, no naše se razumijevanje biologije koja je u njihovoj osnovi neprekidno poboljšava. Način na koji žene danas uče o svojem tijelu i bilježe svoje cikluse, naše znanje o biologiji te reproduktivne tehnologije neprestano se razvijaju. Zato novo izdanje knjige Preuzmite odgovornost za svoju plodnost prati te promjene kako bi svaki nov naraštaj žena bio još educiraniji, samosvjesniji i više naučio o ciklusu.

Novo izdanje uključuje:

• praktičan sustav zapisivanja podataka

• izbor personaliziranih tablica za kontracepciju, postizanje trudnoće, dojenje i menopauzu

• prošireni dodatak u boji na 16 stranica s najvažnijim temama obrađenima u knjizi

• šest posve novih poglavlja o temama kao što su prirodno postizanje hormonske ravnoteže, očuvanje buduće plodnosti i tri zdravstvena problema za koje bi trebale znati sve žene.

Kad je Toni Weschler prije dvadeset godina napisala knjigu Preuzmite odgovornost za svoju plodnost rijetke su žene čule za zapisivanje faza svojega menstrualnog ciklusa. Ideja da se mogu koristiti informacijama koje prikupe zapisivanjem kako bi prakticirale učinkovitu prirodnu kontracepciju, povećale izglede da zatrudne i naposljetku preuzele odgovornost za svoje ginekološko i spolno zdravlje, bila je ženama potpuno strana, objašnjava autorica knjige.

Zato je njezin cilj, dodaje ta magistra javnoga zdravstva, bio pokrenuti masovni pokret među ženama frustriranima zbog nedostatka praktičnih informacija o njihovu tijelu. Kao što se nadala, građa iznesena na ovim stranicama pogodila je u bit problema stotina tisuća žena. Objavljivanje knjige izazvalo je pravu bujicu reakcija, prisjeća se autorica. Jako puno čitateljica pisalo joj je da su im te informacije promijenile život. Bile su silno uzbuđene i ohrabrene, ali često i frustrirane što te informacije nisu dobile prije, bilo u školi ili u liječničkoj ordinaciji, navodi autorica knjige.

'U tome i jest ključ za razumijevanje ovoga djela. Prenoseći praktična znanja o ženskom menstrualnom ciklusu, možda se moglo činiti da pri tome podcjenjujem liječnike. Dakle, dopustite mi da razjasnim: s obzirom na očitu zahtjevnost liječničke profesije i odgovornost koja je njezin dio te na ograničeno vrijeme koje mogu posvetiti pacijentima, nema tog liječnika koji bi znao za intimne detalje ciklusa svojih pacijentica, a osobito ako ih ni same na znaju!', ističe Toni Weschler u predgovoru svoje uspješnice.

Knjiga velikim dijelom govori o tome kako se zauzeti za sebe kako biste mogli surađivati sa svojim liječnikom ili liječnicom. Namijenjena je i liječnicima i pacijantima, a njezino geslo, koje je autorici služilo kao nadahnuće u pisanju, glasi: Znanje je moć. Knjiga Preuzmite odgovornost za svoju plodnost napisana je za žene koje imaju posve suprotne ciljeve - one koje žele izbjeći trudnoću te one koje žele zatrudnjeti. Oblikovana je tako da se može čitati i kao cjelina i po poglavljima, kad se pojavi neka situacija ili potreba. Zbog toga se neke ključne informacije ponavljaju. Svrha je toga da se istakne važnost tih tema, ali i osigura potpuna edukacija čitatelja čak i ako se služe informacijama iz samo jednog dijela teksta.

Naposljetku, podsjeća autorica knjige, sposobnost da razumijete svoje reproduktivne i ginekološke probleme tijekom života daje vam istinsku snagu. U tome se slažu vodeće svjetske stručnjakinje za žensko zdravlje, među kojima je i dr. Christiane Northrup, ginekologinja koja knjigu Preuzmite odgovornost za svoju plodnost preporučuje ženama svih dobi.

'To je fantastična knjiga, puna praktičnih savjeta koji će promijeniti i osnažiti ženin odnos prema vlastitoj plodnosti', ocjenjuje istaknuta liječnica koja se zauzima za holistički pristup zdravlju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!