SAN KOLEKCIONARA

Stotine dragulja: Kontroverzna kolekcija nakita milijarderke nadmašila je sva očekivanja

18.05.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Stotine dragulja koje je nekoć posjedovala pokojna austrijska milijarderka Heidi Horten postigli su cijenu od 179,9 milijuna švicarskih franaka (201 milijun dolara) i postale najskuplja privatna zbirka nakita koja se ikad pojavila na aukciji

Tom prodajom je oboren rekord koji je prije više od deset godina postavila zbirka Elizabeth Taylor, čiji su dragulji prikupili gotovo 116 milijuna dolara u New Yorku 2011.

Prošlotjedna aukcija je održana unatoč zabrinutosti židovskih skupina o porijeklu Hortenovog bogatstva. Pokojna kolekcionarka umjetnina, za koju je Forbes izvijestio da je imala neto vrijednost od oko 3 milijarde dolara kad je umrla u lipnju prošle godine, naslijedila je milijardu dolara od svog prvog supruga, Helmuta Hortena, nakon njegove smrti 1987. Prema Christie'su, njemački biznismen kupio je židovska poduzeća koja su rijekom nacističke ere prodana pod prisilom.

Američki židovski odbor zatražio je stopiranje dražbe sve dok se, kako su rekli, ne ulože ozbiljni napori da se istraži izvor bogatstva Hortenovih. U izjavi objavljenoj ranije ovog mjeseca, odbor je opisao Helmuta Hortena kao jednog od 'beskrupuloznih poslovnih ljudi' koji su 'iskoristili zakone o arijevstvu i očajničke potrebe Židova koji su bježali pred nacistima'.

U otvorenom pismu Christie'su, židovska organizacija za ljudska prava Simon Wiesenthal Center zatražila je da se aukcija zaustavi. Holocaust Educational Trust rekao je britanskim novinama Jewish Chronicle da je aukcija bila 'istinska uvreda za žrtve holokausta'.

U online prodajnom katalogu, Christie's je rekao da je izvor bogatstva Heidi Horten 'javna stvar' i da su poslovne prakse njezinog bivšeg supruga 'dobro dokumentirane'. Aukcijska kuća je dodala da će dati 'značajan dio' od prihoda od prodaje organizacijama koje promiču istraživanje i obrazovanje o holokaustu.

Christie's je također rekao da će prihod ići Zakladi Heidi Horten, koja podupire The Heidi Horten Collection, muzej koji je osnovala u Beču prije svoje smrti, kao i medicinska istraživanja, skrb o djeci i druge filantropske svrhe. Dvodnevna prodaja, koja se održala prošlog tjedna u hotelu Four Seasons Hotel des Bergues u Ženevi, bila je popraćena internetskom aukcijom. Još jedna internetska aukcija održat će se u studenom. Kolekcija sadržavala je preko 700 dragulja, za koje je Christie's prvotno predviđao da će se prodati za više od 150 milijuna dolara.

  • +5
Kolekcija 'The World of Heidi Horten' Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

No, dok je kolekcija nastavila premašivati procjene, nekoliko vrijednih stavki imalo je slabije rezultate. Najvrjedniji primjerak, Cartierov prsten od rubina i dijamanta boje 'golublje krvi', postigao je nešto više od 13 milijuna švicarskih franaka (14,5 milijuna dolara), unatoč tome što je Christie's očekivao ponude od čak 18 milijuna švicarskih franaka (20 milijuna dolara). Dijamantna ogrlica od 90 karata 'Briolette of India' draguljara Harryja Winstona također je bila ispod procijenjene cijene, prodana za 6,3 milijuna švicarskih franaka (7 milijuna dolara).

S druge strane, dijamantni prsten Bulgari i više je nego udvostručio svoju visoku procjenu i postigao 9,1 milijun švicarskih franaka (10,1 milijun dolara). Ostali dragulji na rasprodaji uključivali su predmete luksuznih imena kao što su Tiffany i Van Cleef & Arpels.

Sama Heidi Horten od malih je nogu bila dobro upoznata s privlačnošću lijepih predmeta budući da se njezin otac bio graviranjem. Njezina ljubav prema nakitu i umjetnosti produbila se nakon udaje, navode iz aukcijske kuće. Posjedovala je niz dekorativnih, modernih i suvremenih umjetničkih djela, od kojih su neka smještena u njenom muzeju.

'The World of Heidi Horten kolekcija je života', rekao je Rahul Kadakia, međunarodni voditelj nakita u Christie’su u izjavi za javnost prije prodaje. 'Od Bulgarija do Van Cleef & Arpelsa, od male osobne uspomene do Briolette of India, ovo je kolekcionarski san.

'Od izvanrednih ranih komada koje je nabavila 1970-ih i 1980-ih, gospođa Horten nastavila je rasti i njegovati svoju sofisticiranu kolekciju, elokventno kombinirajući vintage i moderne dizajne vodećih svjetskih draguljarskih kuća koje danas predstavljaju neke od najboljih primjera ikad doći na tržište', dodao je Kadakia.