MITOVI I ČINJENICE

Što trebate znati o zdravoj i nezdravoj hrani

26.03.2012 u 10:06

Bionic
Reading

Vrti li vam se u glavi od kontradiktornih natuknica zdravstvenih stručnjaka koji jedan dan govore da morate izbjegavati jaja zbog kolesterola, a drugi dan da kolesterol u jajima ne vodi do bolesti srca? Donosimo mitove i činjenice o zdravoj i nezdravoj hrani

Novinarka Daiy Maila Joanna Blythman 20 se godina bavi prehranom i svoja je saznanja prikupila u knjizi 'What To Eat'. Njezini savjeti glase: ako konzumirate hranu uzgojenu lokalno, sirovu ili minimalno prerađenu te redovito jedete razne vrste namirnica iz svih osnovnih prehrambenih grupa, nećete imati problema sa zdravim izborom hrane.

Punomasno mlijeko je najzdravije
Mnogo je ljudi odbacilo punomasno mlijeko zbog mliječne masti, ali punomasno mlijeko nije namirnica s visokom količinom masnoća. Naime, masnom se hranom smatraju namirnice s više od 20 posto masnoća, a kravlje mlijeko obično sadrži između 3,7 i 5 posto masnoće na 100 ml. Poluobrano i obrano kravlje mlijeko sadrži od 1-1,5 posto do 0,1 posto masti, pa osim ako ne pijete desetke litara mlijeka dnevno, prelazak na poluobrano ili obrano mlijeko neće imati velik utjecaj na vaš unos masnoća. Obrano i poluobrano kravlje mlijeko manje je hranjivo od punomasnog jer potonje sadrži vitamine A, D, E i K topive u mastima, koji su, između ostalog, važni za jačanje imuniteta, neutralizaciju štetnih učinaka slobodnih radikala i održavanje zdravih kostiju.

Salata je bogata vitaminima
Zelena salata ima vrijedne količine antioksidativnih vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Salata je bogata vitaminima C i E te betakarotenom koji pomaže neutralizirati štetu koju uzrokuju slobodni radikali. Važno je znati da se hranidbena vrijednost lista salate počinje smanjivati čim se ubere. Salata koja se prodaje u vrećicama-jastučićima ima manje vitamina od svježe ubranog zelenila, jer su plastične vrećice punjene modificiranom atmosferom koja neprirodno usporava njen život.

Najzdravije je punomasno mlijeko
Soja je puna otrova
Unatoč tome što je posljednjih godina promovirana kao zdrava hrana, soja sadrži velike količine toksina i nehranjivih tvari. Primjerice, soja ima visoku razinu fitinske kiseline, što može smanjiti sposobnost organizma da asimilirala esencijalne minerale - kalcij, magnezij, bakar, željezo i cink. Sadrži i inhibitore tripsina koji narušavaju sposobnost organizma da probavlja bjelančevine te su povezani s poremećajima gušterače i usporavanjem rasta.
Kod fermentirane soje ti su toksini u velikoj mjeri uklonjeni, međutim tofu i grah edamame (zeleni grah popularan u trgovinama zdrave hrane) nisu fermentirani pa ih treba jesti u malim količinama.

Melasa je puna vitamina
Činjenica da šećer nije zdrav više nije vijest: znamo da destabilizira šećer i inzulin u krvi, potiče proizvodnju i skladištenje masti te pokreće procese koji mogu dovesti do dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka. No melasa - nusproizvod prerade šećerne trske - ima neke dobre strane. Melasa je bogata korisnim mineralima - željezom, kalcijem, bakrom, manganom i kalijem te korisnim vitaminima skupine B. Čajna žličica melase zdjelicu prirodnog jogurta čini ukusnim desertom.

Integralni kruh može biti jednako loš kao bijeli

Znamo da bijeli kruh nije najzdraviji, ali integralni kruh također može biti u toj kategoriji. I integralni i bijeli kruh imaju visoki glikemijski indeks (GI), što znači da mogu uzrokovati povećanje šećera u krvi te masti za pohranu hormona inzulina. Također, ta vrsta kruha nije učinkovita u zadovoljavanju apetita jer se više ugljikohidrata brže probavlja od proteina ili masti. Ako ste u nedoumici, odaberite integralni kruh napravljen od ispravno fermentirane pšenice, raži ili bilo kojeg drugog zrna. Svijetli integralni kruh nije jako dobar izbor.

Maslac je bolji od namaza

Maslac je demoniziran jer sadrži zasićene masnoće i kolesterol, međutim teorija da kolesterol u hrani povećava učestalost srčanih bolesti počinje se revidirati. Nadalje, kolesterol je vitalna komponenta svake stanične membrane, podržava mozak, a bez njega tijelo ne može proizvesti određene hormone – kortizol, estrogen i testosteron. Tijelo također treba kolesterol za proizvodnju vitamina D (nedostatak vitamina D povezan je s nizom bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest i multiplu sklerozu). Prirodne zasićene masti, kao što su maslac, mogu odigrati korisnu ulogu u našoj prehrani jer zadovoljavaju apetit puno bolje nego ugljikohidrati. Maslac je također jedan od najboljih izvora vitamina A, koji štiti od srčanih bolesti, pomaže vid te podržava rad štitnjače i nadbubrežne žlijezde.

Zdrave žitarice mogu iritirati vaša crijeva
Usprkos njihovoj reputaciji, žitarice poput riže, kus-kusa i palente nisu baš savršene. Njihova integralna zrna sadrže vitamine B i E te korisne minerale poput mangana, magnezija i selena. No svi ti vitamini i minerali nalaze se u većim količinama i u drugim jelima, kao što su jaja, meso i riba. Neki stručnjaci tvrde da netopiva vlakna u žitaricama u suštini imaju upalna svojstva te da će pogoršati bilo koje stanje kronične upale, kao što je celijakija (netolerancija na gluten). Neke studije tvrde da netopiva vlakna mogu pogoršati probavne tegobe.

Maslac je puno bolji od namaza
Pečeni krumpir je neprijatelj vaše dijete
Krumpir brzo oslobađa šećer u krvi, što može izazvati val hormona inzulina. Različite vrste krumpira utječu na različite načine na inzulin - mladi krumpir povećava razinu šećera u krvi manje od starog jer sadrži manje škroba.

Smanjite korištenje suncokretovog ulja
Nema sumnje da su polinezasićene masti u njihovim prirodnim oblicima (primjerice, masnim ribama) zdrave jer smanjuju krvni tlak, rizik od moždanog udara i bolesti srca, čak i poboljšavaju funkcije mozga. No obrađene ili rafinirane polinezasićene masti i ulja, kao što je suncokretovo, druga su priča. Nestabilni su kad su izloženi toplini, kisiku i vlazi pri kuhanju. Suncokretovo, kukuruzno ili mješavine biljnih ulja također imaju visoku razinu omega-6 masnih kiselina koje u većim količinama nisu dobre za zdravlje. Dakle, ograničite potrošnju i držite se nerafiniranog maslinovog ulja koje je relativno stabilno. Iako se na maslinovom ulju može kuhati, držite ga na umjerenoj temperaturi jer će u suprotnom izgubiti sve svoje dobre sastojke.

Jaja su prehrambena elektrana

Jaja su u prošlosti imala lošu reputaciju zbog žumanjaka koji sadrže kolesterol, ali sada je sve više prihvaćeno mišljenje da kolesterol u hrani kao što su jaja ne dovodi do začepljenih arterija i bolesti srca. Jaja nude visokokvalitetne proteine i izniman su izvor vitamina. Kao hrana za doručak kvalitetnija su od žitarica.

Otrovna istina o grožđu
Grožđe je najgore voće kad je riječ o ostacima pesticida: testovi pokazuju da je gotovo sve neorganski uzgojeno grožđe kontaminirano, u pravilu s najviše 11 različitih pesticida. Grožđe sadrži ostatke pesticida iznad maksimalne dopuštene granice jer se vinova loza uzgaja godinama na istom tlu, što dovodi do nakupljanja bolesti i štetočina koje zahtijevaju ponovljene kemijske tretmane.

Da, kobasice su dobre za vas

Obrok s kobasicama i velikom količinom salate, kuhanim povrćem ili grahom dobar je obrok. Važno je da nabavite kobasice s visokim sadržajem mesa, a idealne su one koje imaju 85-90 posto mesa.