DIZAJNERSKI I DISKONTNI ŠIK

Što potencijalne prve dame poručuju svojim modnim stilom?

08.09.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Republikanski kandidati za novog predsjednika i potpredsjednika SAD-a, s milijunskim iznosima na osobnim bankovnim računima, zalažu se za kresanje socijalnih prava i zdravstvene zaštite, dok njihove supruge tjeraju modu anonimnih dizajnera i 'diskontnog šika'. Demokrata Obamu, pak, optužuju da će zdravstvenom reformom i obilatim izdacima za najugroženije, Ameriku dovesti na prosjački štap, dok prva dama Michelle Obama njeguje šik dostojan Jackie O, nosi kreacije prvih svjetskih dizajnera i sluša savjete najmoćnije žene u svijetu mode Anne Wintour. Koja je uspješnija?

Stil Ann Romney je dosadna modna kakofonija

Počela je u vrlo skromnom izdanju. Na objavi kandidature supruga Mitta Romneyja za republikanskog kandidata na predstojećim američkim predsjedničkim izborima, 63-godišnja Ann Romney se u lipnju 2011. na farmi Bittersweet u Strathamu, savezna država New Hampshire, pojavila u crvenoj pamučnoj majici, tamnoplavoj suknji cvjetnog uzorka i sandalama bez peta boje pijeska. Izgledala je gotovo kao djevojka sa sela.

Iako si kao supruga bogataša teškog 250 milijuna dolara može priuštiti garderobu s markama prvih svjetskih modnih dizajnera, Ann je s prizemnim modnim stylingom očito poručila glasačima: 'Ja sam jedna od vas, obična, prosječna Amerikanka.'

Ali moguća prva dama s dugogodišnjom dijagnozom multipleskleroze, s vremenom se počela na javnim istupima pojavljivati u biranijem modnom izdanju. Jednom je to bila svijetloplava haljina s kaputićem od iste tkanine nepoznatog dizajnera, drugi put crno bijela kombinacija kaputića i suknje, treći put bijela košulja i zelene hlače, a sve to uz pokoji broš i nemaštovit nakit, najčešće klasičnu nisku od bisera. Ipak, na republikanskoj konvenciji prije nekoliko dana zasjala je u crvenoj šik haljini od svilenog tafta Oscara de la Rente vrijednoj 1990 dolara, kojom je poručila da je spremna za Bijelu kuću.

'Ann Romney njeguje svoj stil', zaključuje uljudno modna kolumnistica jednog američkog portala Laura Blum o onome što bi njezini malo kritičniji kolege opisali kao 'dosadnu modnu kakofoniju', koju bi trebao pročistiti i osmisliti neki dobar stilist.

Janna Ryan, djevojka sa sela, koja njeguje diskontni šik

U američkoj predsjedničkoj kampanji gdje se broji svaka riječ i pokret kandidata, i modni stil njihovih supruga jasna je politička poruka. Kada se proljetos Romneyjeva prilikom jednog intervjua na CBS-u pojavila u ekskluzivnoj majici Reed Krakoffa (cijena 990 dolara), Mita Romnyja odmah su optužili da je izgubio osjećaj za prosječnog američkog glasača, a Ann je izjavljivala da se ne osjeća bogatom, jer 'danas jesi, sutra nisi, a bogatstvo je u zdravlju, obitelji i prijateljima'. Zato nije slučajno što se Janna Ryan, supruga republikanskog kandidata za potpredsjednika SAD-a Paula Ryana, na spomenutoj Konvenciji pojavila u priprostoj zelenoj haljini bez rukava, kupljenoj u jednoj od 580 diskontnih trgovina Talbots za samo 169 dolara.

Dan ranije obukla je još jeftiniju crnu haljinicu obrubljenu bijelim, nabavljenu u istom lancu za 129 dolara. Prilikom objave muževe kandidature odjenula je opravu Dane Buchman od samo 70 dolara, dok se na jednom stranačkom skupu pohvalila da nosi sandale kupljene za 2 dolara u lokalnom Goodwillu, neprofitnoj organizaciji koja prodajom donirane odjeće i obuće pomaže nezaposlenima, hendikepiranima i razbijenim obiteljima. Dok pravnica Janna Ryan njeguje 'diskontni šik', omiljenu modu američkih šljakera, njezina muža opisuju kao 'radikalnog kapitalista', zagovornika drastičnog smanjenja socijalnih prava i zdravstvene zaštite siromašnih Amerikanaca (neka se snalaze sami uz jednokratnu pomoć države), te mjera koje bi najviše pogodile srednji sloj.

Za razliku od Anne Romney, 43-godišnja Janna Ryan doista je djevojka sa sela, rođena u mjestašcu Madill u Oklahomi sa svega 3781 žiteljem i tipična je predstavnica duha konzervativne srednje Amerike. Za razliku od mnogih obitelji koje su se preselile u Washington kada bi, poput njenoga, suprug bio izabran u Kongres, ona je s troje djece ostala u Janesvilleu (Wisconsin), gradiću sa šezdesetak tisuća stanovnika u kojem je zasnovala obitelj, jer želi da joj dvije kćeri i sin 'odrastaju u svom dvorištu gdje će slobodno igrati košarku'. Uz takav profil ide i skromna modna poruka 'jeftino je lijepo', iako sama Janna ne mora biti baš tako skromna, budući da joj je i majka nakon smrti 2010. ostavila zakladu koju procijenjuju na pet milijuna dolara.


Michelle Obama ne glumi lažnu skromnost, već uživa u kreacijama slavnih dizajnera
Michelle Obama uživa u kreacijama vrhunskih dizajnera

Za razliku od niskog modnog profila Ann Romney i Janne Ryan, Michelle Obama ne skriva ljubav prema visokoj modi niti prijateljske veze s Annom Wintour. Tijekom suprugova predsjedničog mandata, prva dama je postala ikona stila razmjera jedne Jackie O, što može zahvaliti modnim savjetima glavne urednice Voguea i Wintouričinim dizajnerskim miljenicima poput Marca Jacobsa i Thakoona Panichgula. Na naslovnici modne Biblije pojavile su se svojedobno i Michelle Obama i Hillary Clinton, dale su i intervjue u kojima pokazuju svoju ženstvenu stranu i osjećaj za modu, što nije slučajna odluka glavne urednice. Ona je Hillary Clinton podupirala još u njezinu pohodu na Senat, kao i neke druge demokratske kandidate, za prošlih predsjedničkih izbora više je nego otvoreno zagovarala demokratsku opciju i kandidaturu Baracka Obame, skupivši pola milijuna dolara za njegovu kampanju, a kada je zahvalni Obama došao u Bijelu kuću, bila je njegova česta gošća na službenim večerama. I dok predsjednika napadaju zbog zdravstvene reforme i prevelikih izdataka za socijalno ugrožene, zbog čega će – poručuju Republikanci – Amerika doći na prosjački štap, supruga Michelle ne glumi lažnu skromnost, nego uživa u kreacijama vrhunskih dizajnera.

Ali nije riječ samo o uživanju, nego i o spretno osmišljenim poslovnim potezima, za koji je savjetnica Wintour sa 25-godišnjim uredničkim i poslovnim iskustvom prava majstorica. Magazin Harvard Business Review je izračunao da je 29 brendova koje je prva dama birala i time privukla na kupnju ostale žene, samo u 2009. godini obrnulo zaradu od 2,7 milijardi dolara. Budući da je Wintourica navodno imala najviše prstiju u tom odabiru, nije čudo što američki dizajneri strepe pred njezinim odlukama. U američkoj modnoj industriji koja samo u New Yorku godišnje obrne 10 milijardi dolara, i prva dama je svojevrsna manekenka, htjela to ili ne. I ne samo izabrana prva dama. Nakon pojavljivanja Anne Romney u haljini Oscara de la Rente, vrtoglavo je skočila prodaja tog crvenog modela, dok se tek očekuju odjeci 'diskontne mode' Janne Ryan. 

A čini se da se 62-godišnja urednica nakon dugogodišnjeg vođenja Voguea koji rujanskim izdanjem na 658 stranica slavi 120 godina izlaženja, konačno zasitila modnog svijeta, jer je novi broj Newsweeka izašao s pričom da se sprema u diplomaciju ako Obama osvoji drugi mandat.

Njezina ekselencija Ann Wintour? Zašto ne, kažu neki. Ako je u Bijelu kuću mogao zasjesti glumac Ronald Reagan, zašto netko iz modnog svijeta ne bi bio veleposlanik? Ova predsjednička kampanja tako pokazuje da je od mode do politike tek jedan korak.