KUL ČINJENICE

Što niste znali o - smijehu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.03.2012 15:46
  • Objavljeno 07.03.2012 u 15:46
cura osmijeh

cura osmijeh

Izvor: photl.com / Autor: photl.com

Dobro je poznato da je smijeh pravi lijek za sve naše boljke - od najsitnije brige do većih problema. Prisjetili smo se nekoliko zanimljivih stvari koje možda niste znali o smijehu

Smijeh se sastoji od niza tonova sličnih samoglasnika koji se ponavljaju svake petine sekunde, a zahtijevaju rad petnaest mišića lica.

Jeste li znali da su neka istraživanja pokazala da je potrošak energije u nekoliko minuta smijeha jednak potrošku energije u 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu? Ispostavilo se i da je razina serumskog kortizola i adrenalina smanjena nakon smijanja (kortizol i adrenalin rastu tijekom odgovora na stres).

Za vrijeme jakog smijeha koji duže traje, povećava se frekvencija srca, ponekad i iznad 120 otkucaja u minuti, frekvencija i dubina disanja se povećavaju, a brojne mišićne skupine su vrlo aktivne tijekom smijanja.

Je li vam poznata činjenica da se odrasli dnevno smiju oko 17 puta, dok se mala djeca nasmiju i do 300 puta dnevno! Stručnjaci kažu da je klince je mnogo lakše nasmijati jer im je zapravo sve oko njih potpuno novo.

Smijeh mnogo govori o osobi kao takvoj jer postoje mnoge vrste smijeha, pa tako i svaka vrsta smijeha ima svoje vlastito značenje. Npr. grohotom se često privlači pozornost (a ponekad može biti i znak nekog lakšeg oblika duševne bolesti), cerekanje, slično kokodakanju, znači uživanje u tuđoj nevolji, a smijeh onih koji sebe smatraju superiornima će u većini slučajeva sličiti roktanju, oni koji se smiju iz trbuha pretežno su prijateljski raspoloženi, dok su oni koji se podsmjehuju vrlo nezreli i bezosjećajni, a sebi u bradu smiju se obzirne, ali povučene osobe.

Pjevačica i glumica Miley Cyrus (19) rođena je kao Destiny Hopea ime Miley je dobila prema nadimku Smiley (Smješka) jer se kao dijete non-stop smijala. 'Smijem se i kad sam tužna. Svima je privlačnije nasmiješeno lice nego namrgođeno. Ljudima ste odmah simpatičniji, a ništa vas ne košta', kaže ova uvijek nasmijana cura.

Neki znanstvenici smatraju da je smijeh podsvjesno prepoznavanje društvenog statusa, te se recimo upravo zato ljudi često smiju šalama svoji šefova, koje zapravo uopće nisu smiješne.

Zanimljiva je i činjenica da se žene muškarcima smiju dvaput češće nego muškarci ženama!

Žene i muškarci smiju se različitim stvarima.
Pokazalo se da su muškarcima mnogo interesantniji bili agresivni, opaki vicevi dok su se ženama svidjeli vicevi u kojima su bile prisutne razne igre riječima (jer žene su i po prirodi jezično vještije od muškaraca).

Zato se, ako se želimo osjećati potpuni i sretni, treba smijati što češće.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi