I ONI IMAJU EMOCIJE

Što najviše plaši muškarce?

25.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Iako je društvo naviklo da muškarci ne iskazuju emocije pa se stoga stječe dojam i da su neustrašivi, činjenica je ipak da i oni imaju svoje strahove. Vrijeme je da otkrijete što je to što najviše plaši muškarce

Vrlo često žene znaju zaboraviti da i muškarci imaju osjećaje. To i nije toliko čudno s obzirom na to da društvo i ne očekuje da se muškarci žale na svoje emotivne tegobe. No i muškarci imaju emocije, a postoje stvari koje ih jako muče. Otkrivamo što to najviše plaši pripadnike snažnijeg spola i kako im njihove bolje polovice mogu pomoći u tome.


Ćelavost
Ćelavost je jedna od stvari koja muškarce najviše plaši. Početak procesa gubitka kose vrlo je teško razdoblje za svakog muškarca. 'Iako je to medicinski problem, najčešće postaje i emotivni. Možda muškarac to neće reći naglas, ali možete biti sigurni da se ne osjeća ugodno', ističe stručnjak Msizi Cele. Što učiniti? Umjesto humora na račun novonastale situacije, bolje je muškarcu pružiti podršku i ohrabrenje. Možda će se na početku opirati, ali će ipak vrlo brzo prihvatiti ruku pomoći.

Neplodnost
Muška neplodnost muškarcima je puno strašnija od ženske neplodnosti. I vjerovali ili ne, neplodnost je puno strašnija situacija za muškarca nego za ženu. 'Kada je riječ o problemima sa začećem, muškarci su skloni samookrivljavanju. Najčešće se smatraju nedovoljnim muškarcima ako ne mogu začeti s partnericom. To pokazuje moje dugogodišnje iskustvo', navodi Beverly Bartlett iz poznate američke klinike za plodnost. Stres, dakako, u takvim situacijama neće pomoći pa bi žena, kažu stručnjaci, trebala umiriti svoga partnera. Najbolje je dati mu do znanja da je on za vas pravi muškarac kojeg ćete uvijek voljeti, neovisno o neugodnostima i poteškoćama koje u životu dolaze. Također, stručnjaci ističu kako nije dobro da se o neplodnosti opsesivno razmišlja, jer to nikada ne vodi do dobrog rješenja.


Poslovni neuspjeh

Za muškarca nema goreg nego da ga nazivaju 'gubitnikom', stoga je njegova najgora noćna mora uvjetni poslovni neuspjeh. No problem je to što danas sve više žena uspijeva u poslovnom svijetu, a muškarci stagniraju – i u poslu i u obrazovanju. To je barem slučaj u razvijenim zemljama. Oduvijek je zadaća muškarca bila da se brine za svoju obitelj, a muškarac koji nije uspješan na poslovnom području ne osjeća se dovoljno sposobnim. Iz takve situacije onda proizlazi i niz drugih problema jer posao u velikoj mjeri određuje muškarčev identitet. Iznimno je važno da žena u takvoj situaciji, kažu stručnjaci, muškarcu pokazuje svoje poštovanje prema njemu te da ga potiče na poslovni uspjeh, ali ne previše napadno.

Prekid veze
Nedavno je jedno istraživanje pokazalo da su muškarci ti koji više pate nakon prekida veze. Logično je onda da se i boje takvog bolnog iskustva. Stručnjaci smatraju da je uzrok velike boli kod prekida veze uzrokovan činjenicom da se muškarci ne mogu ići naokolo povjeravati bliskim ljudima kao što to čine žene. Dakle, njihove bolne emocije ostaju samo njima i to nije nimalo ugodno. Seks na jednu noć i pretjerana konzumacija alkohola mogu biti samo kratkotrajno 'liječenje' bolnih emocija. Rješenje je u razgovoru, ali i razumijevanju svojih emocija. Ako muškarci nemaju povjerenja u bliske osobe ili im je previše neugodno poznatima govoriti o svojim emocijama, ističu stručnjaci, onda bi trebali pronaći terapeuta s kojim će moći proći kroz proces iscjeljenja.