ŠTO SVE UBIJA SPERMU?

Stresan način života kriv je za mušku neplodnost

22.10.2009 u 10:45

Bionic
Reading

Moderan način života ima destruktivan utjecaj na plodnost muškaraca. Stalna izloženost stresu utječe na muške fetuse dok su još u majčinoj utrobi i otežava im da u odrasloj dobi postanu očevi

Sve veći broj muškaraca suočava se s problemom neplodnosti, a znanstvenici kažu da je glavni uzrok tome stresan način života. Svoje tvrdnje potkrepljuju i posljednjim istraživanjem koje je provedeno na štakorima.

'Naše istraživanje je pokazalo da na razvoj muškaraca utječe niz okolnosti. Početak svega je izloženost stresu koja slabi organizam te on postaje podložan štetnom utjecaju niza drugih stvari koje u normalnim okolnostima ne bi bile opasne. Kombinacija svega toga, nažalost, utječe na mušku neplodnost', pojasnila je znanstvenica Mandy Drake.

Problem je što štetni utjecaji započinju dok je dijete još u majčinoj utrobi, a nastavljaju se i nakon rođenja. Kolika je uistinu dimenzija problema, najbolje pokazuje primjer utjecaja plastike. Plastične igračke, a kasnije i plastične kreditne kartice mogu imati štetni utjecaj. On sam po sebi nije toliko velik, ali problem je što dolazi u kombinaciji s ostalim štetnim utjecajima te je oštećenja gotovo nemoguće izbjeći.

Smatra se da je glavni razlog taj što štetni kemijski spojevi najviše utječu na testosteron još dok je beba u maternici. To dovodi do ometanja normalnog razvoja muških reproduktivnih organa i utječe na neplodnost u kasnijem životu.