SLATKI UŽITAK

Što kažete na slasnu krtica-tortu?

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 07.11.2013 13:49
  • Objavljeno 07.11.2013 u 13:49
Krtica torta (12)

Krtica torta (12)

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ljiljana Nieder

Ova torta neobičnog imena posebno će razveselite najmlađe ukućane

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:
175 g maslaca (sobne temperature)
150 g šećera u prahu
vrećica vanilin šećera
3 jaja
na vrh noža soli
3 žlice ruma za kolače
3 žlice mlijeka
200 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
25 g kakaa u prahu3 žlice marmelade od marelica

Krema:
5 velikih banana
500 g slatkog vrhnja za šlag (bez šećera)
2 vrećice učvršćivača za šlag
3 žlice šećera u prahu
vrećica vanilin šećera
100 g čokolade za kuhanje
sok jednog limuna

Ukrašavanje:
po vlastitom izboru

292775,292257,291288,287048

Potrebni sastojci:

Za tijesto:
Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno kalupa za tortu (24 cm) prekriti papirom za pečenje i namazati ga maslacem. Maslac, 100 g šećera u prahu i vanilin šećer kremasto izraditi (3 – 4 minute). Žumanjke odvojiti od bjelanjaka te jedan po jedan dodavati mješavini s maslacem, neprestano miješajući. Potom dodati rum i mlijeko i izmiješati. Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješati i prosijati. Bjelanjke s malo soli čvrsto izraditi. Na kraju bjelanjcima dodati preostalih 50 g šećera u prahu, neprestano miješajući.

Mješavinu brašna i čvrsti snijeg od bjelanjaka naizmjenično dodavati mješavini maslaca i žumanjaka te lagano umiješati metlicom za snijeg. Nikako ne mikserom! Tijesto istresti u kalup, izravnati i peći oko 40 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se hladi. Hladan biskvit odvojiti od papira i nožem zarezati rub širine  1,5 – 2 cm. Malom žlicom izdubiti biskvit te ga fino izmrviti. Dno biskvita namazati marmeladom.

Krema: Čokoladu sitno narezati. Slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom, šećerom u prahu i učvršćivačem za šlag čvrsto izraditi, a bananu narezati na komadiće. Narezanu čokoladu i komadiće banane umiješati (metlicom za snijeg) u čvrsto izrađeno vrhnje. Banane oguliti, prerezati na dva dijela i svaki dio po dužini prerezati te preliti sokom limuna. Banane, jednu do druge, posložiti na biskvit. Zatim premazati kremom u obliku kupole. Rub biskvita tanko premazati kremom, tek toliko da se mrvice biskvita mogu zalijepiti. Tortu izvana obložiti mrvicama biskvita i rukama lagano pritiskati, a potom je staviti u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje četiri sata.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!