SLATKI ZALOGAJI

Što kažete na ove slatke cassata šnite?

28.11.2013 u 07:34

Bionic
Reading

Ako žudite za laganim slatkim zalogajom, onda su cassata šnite odličan izbor

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

4 jaja
3 žlice hladne vode
na vrh noža soli
120 g šećera
80 g brašna
80 g škrobnog brašna (gustina)
1 ½ žličica praška za pecivo

Krema:
200 g miješanog kandiranog voća - MIX
75 g čokolade za kuhanje
1 limun
6 listova želatine
750 g ricotte (talijanski sir s 44 posto mliječne masnoće)
5 žlica likera Marashcino
2 žlice šećera
500 g slatkog vrhnja za šlag (bez šećera)
1 vrećica vanilin šećera

Za ukrašavanje:
koktel trešnje
listići mente


Priprema:

Tijesto: Pećnicu zagrijati na 200 °C. Dno lima za pečenje (34 x 25 cm) prekriti papirom za pečenje. Brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Žumanjke odvojiti od bjelanjka. Čvrsto izraditi bjelanjke zajedno s vodom i malo soli. Na kraju lagano sipati šećer, neprestano miješajući (2 – 3 minute). Žumanjke jedan po jedan dodavati bjelanjcima, uz stalno miješanje mikserom. Na kraju postepeno smjesi od jaja dodavati mješavinu brašna i lagano umiješati metlicom za snijeg (NE mikserom!).

Tijesto izliti u lim, izravnati i peći oko 10 minuta. Biskvit ostaviti da se ohladi i hladan vodoravno prerezati. Donji dio biskvita namazati s 2/3 kreme, prekriti preostalim biskvitom i izvana namazati preostalom kremom (1/3). Ostaviti preko noći u hladnjaku.

Krema:
Kandirano voće i čokoladu nasjeckati. Limun oprati, posušiti te koricu sitno naribati, a sok iscijediti. Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Izmiješati ricottu, koricu, sok od limuna, Maraschino i šećer. Želatinu ocijediti i na laganoj vatri otopiti te joj dodati dvije žlice kreme od sira i dalje na štednjaku miješati, sve dok se ne dobije glatka tekuća masa. Zatim želatinu polako lijevati u kremu, neprestano mikserom miješajući. Slatko vrhnje zajedno s vanilin šećerom čvrsto izraditi. Čvrsto slatko vrhnje, nasjeckano kandirano voće i čokoladu naizmjenično dodavati kremi od sira i umiješati metlicom za snijeg (NE mikserom!).

Ukrašavanje: Kolač narezati i ukrasiti koktel trešnjama i listićima mente.

Savjet:
Umjesto ricotte može se upotrijebiti i svježi sir s najmanje 40 posto mliječne masnoće.