potvrdila FDA

Stiže sezona začepljenog nosa, a popularni lijek je proglašen neučinkovitim

16.09.2023 u 19:57

Bionic
Reading

Upravo pred sezonu tradicionalnih viroza i šmrcanja savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) odlučilo je da popularni sastojak oralnih lijekova protiv prehlade i alergija ne djeluje. Mnogi se pitaju – što sada?

Fenilefrin je glavni sastojak koji se koristi u mnogim uobičajenim proizvodima za dekongestiju koji se prodaju bez recepta. Siguran je za upotrebu, ali neovisni savjetodavni odbor FDA-e složio se da je neučinkovit u obliku tableta. Još uvijek se vjeruje da su drugi oblici poput sprejeva za nos ipak učinkoviti, prenosi CNN.

Oblici fenilefrina u obliku tableta još uvijek su dostupni za kupnju u SAD-u dok FDA traži komentare javnosti i donosi konačnu odluku o tome hoće li tvrtke morati povući ili preformulirati lijek.

'Postoji toliko mnogo drugih opcija', kaže dr. David C. Brodner, otorinolaringolog u Boynton Beachu na Floridi. 'I dalje ćete imati mogućnosti ako želite sami isprobati neke kućne lijekove ili lijekove iz ljekarne prije nego što posjetite liječnika.'

Ako prehlada ili virusna infekcija gornjih dišnih putova traje sedam do 10 dana bez poboljšanja - ili ako se pogorša - Brodner preporučuje posjet liječniku.

Ali prije toga postoje stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste ublažili neugodne simptome začepljenog nosa.

Što nabaviti u ljekarnama

Čak i bez fenilefrina, u ljekarni postoji mnogo stvari koje bi mogle pomoći kada patite od kongestije sluznice nosa, kaže Brodner i preporučuje plan od tri koraka u slučaju začepljenog nosa.

Prvo, predlaže isprobati neki od proizvoda s guaifenesinom, koji će pomoći razrijediti sluz nakupljenu u sinusima. Zatim valja probao sprej za nos sa steroidima.

Na kraju, svim pacijentima savjetuje da nabave neku vrstu uređaja za ispiranje nosa fiziološkom otopinom koji će im pomoći pri ispiranju sinusa.

Što još može pomoći?

Ispiranje sinusa

Ako imate problema s kroničnim pritiskom u sinusima i glavoboljama, posude za čišćenje nosa i sinusa, poput neti pota, mogu biti spas. Naime, ispiranje sinusa slanom otopinom uklanjaja sluz i upalne proizvode iz nosa. No, valja biti na oprezu i imati na umu- voda iz slavine može biti sigurna za piće i kuhanje, ali nije dovoljno sterilna za ispiranje nosa.

CDC preporučuje da ljudi koji kod kuće koriste medicinske uređaje poput CPAP strojeva, ovlaživača zraka i neti posuda koriste samo vodu bez mikroba, poput destilirane ili sterilne vode, koja se može kupiti u trgovinama. Također se može koristiti prokuhana i ohlađena voda.

Brodner pak preporučuje ispiranje nosa dva puta dnevno za vrijeme trajanja bolesti.

Topli oblozi, vrući tuš i hidratacija

Vrući tuševi, topli oblozi i puno tekućine pomažu nosu da ostane čist i prohodan. Stavljanje toplog obloga na glavu ili lice može pomoći jer djeluje umirujuće. S druge strana para od vrućeg tuša ili topli oblog stavljen na nos lijepo će zagrijati područje sinusa. Uobičajeni savjet kad je netko bolestan je da se obavezno hidrira, a to je zato što pijenje vode pomaže održavanju sluznice nosa i sinusa vlažnima.

Začinjena hrana

Vjerovali ili ne, ali začinjena hrana zapravo vrlo djeluje po pitanju odčepljivanja nosa. Naime, prilikom konzumiranja ljute hrane, nos počinje curiti, a to curenje iz nosa pomoći će u ispuštanju sluzi iz sinusa - i vrlo vjerojatno ispiranju ono što ga iritira.

Tanjur pileće juhe i dobro se naspavati

Ako ne spavamo dovoljno, tada tijelo ima smanjenu sposobnost da se bori protiv infekcije. No, to je ponekad teško sa začepljenim nosom. U tom slučaju pokušajte s ovlaživačem te spavanje s podignutom glavom.

Pileća juha mogla bi imati protuupalno svojstvo koje smanjuje simptome prehlade, pokazalo je istraživanje iz 2018. Međutim, ti su rezultati pronađeni u laboratoriju, a ne na ljudima, prema autoru studije dr. Stephenu Rennardu, profesoru medicine Larson na Medicinskom centar Sveučilišta Nebraske. Prema drugoj studiji, također iz 2018., začini i para mogu pomoći u čišćenju sinusa. Kako god, tanjur fine, tople i domaće juhice sigurno neće odmoći.