OLAKŠAJTE TEGOBE

Sezona je alergija, a evo kako si možete pomoći na prirodan način

10.09.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Alergije sa svojim neugodnim simptomima dolaze brzo i snažno, a zbog iznenadnih napadaja kihanja, neprestanog curenja nosa i suzenja očiju osjećamo se iscrpljeno, razdražljivo i bespomoćno

Alergije predstavljaju poremećaj u funkcioniranju imunološkog sustava i njegovu burnu reakciju kao odgovor na izloženost uobičajenim supstancama, hrani ili drugim uzročnicima, koji kod većine ljudi ne izazivaju reakciju, a pogađaju sve generacije i nažalost su sve brojnije.

Sezona je alergija, a biljka čiji pelud izaziva najčešće i najburnije alergije je ozloglašena ambrozija, jednogodišnja korovska biljka koja može narasti i do dva metra.

Cvjeta od prve polovice lipnja do kraja rujna i dijela listopada te izaziva najburnije alergijske reakcije od svih peludnih biljaka, a u tom periodu je koncentracija peluda veoma intenzivna.

U Europu je unesena iz južnih predjela Sjeverne Amerike sredinom 20. stoljeća u sjemenu lucerne, pšenice i crvene djeteline te u posljednjih dvadesetak godina predstavlja glavni korov u zemljama središnje i jugoistočne Europe.

Za mnoge put do olakšanja počinje otvaranjem bočice tableta - i to je sasvim u redu - no postoje i druge, prirodne metode koje bi vrijedilo isprobati i uz pomoć kojih ćete si moći olakšati simptome alergije.

Dr. Melissa Young s Cleveland Health Clinic ističe da se uz pomoć lijekova iz prirode mogu postići slični rezultati.

Jeste li razmišljali i o akupunkturi? Da, upravo ova drevna metoda, smatraju stručnjaci, može uvelike ojačati imunološki sustav i pomoći u borbi protiv peludne groznice. 'Postoje mnoga istraživanja koja podupiru učinkovitost akupunkture u liječenju alergija i poremećaja rada sinusa', kaže dr. Young. Ipak, upozorava da se liječenje uz pomoć prirodnih metoda nikako ne može smatrati glavnom i konačnom terapijom te nije zamjena za adekvatnu liječničku terapiju u slučaju teških slučajeva.

No ako tražite alternativu svakodnevnoj borbi s alergijama, važno je znati da osim lijekova mogu postojati druga, jednostavna rješenja. 'Ovi pristupi doista mogu pomoći', kaže dr. Young, no nikako se ne mogu smatrati alternativom.

Evo što možete učiniti da ublažite šmrcanje, kihanje i hripanje, do čega dolazi kada je alergija u punom zamahu:

Promjene u prehrani

Jeste li znali da se više od 70 posto imunološkog sustava nalazi u crijevima? Ono što jedete podržava mikrobiom u probavnim organima. Dakle održavanje zdrave crijevne flore može pomoći imunološkom sustavu da se bolje nosi s alergenima.

Uobičajena osjetljivost hrane na gluten, mliječne proizvode i šećer može dovesti do disregulacije imunološkog sustava.

'Stvarnost je takva da jedemo puno loše hrane i proizvoda koji su uzgojeni uz primjenu pesticida i herbicida. Odabir organske hrane može smanjiti izloženost toksinima koji mijenjaju funkciju našeg imunološkog sustava', kaže dr. Young.

Dodavanje probiotika prehrani dobar je početak. Istraživanja pokazuju da probiotici, kojih ima u izobilju u mnogim jogurtima i fermentiranoj hrani poput kiselog kupusa i kombucha čaja, mogu pomoći u liječenju peludne groznice (alergijskog rinitisa). Eliminacijska dijeta također može biti korisna u prepoznavanju izaziva li određena hrana upalu, što dovodi do 'propusnih crijeva' i pogoršava simptome sezonske alergije.

Pripazite i na zrak

Filtriranjem zraka u domu možete eliminirati čestice peruti, prašine i peludi koje mogu dovesti do problema s alergijama. Potražite visokoučinkoviti filtar čestica zraka (tzv. HEPA) koji uklanja oko 99,97 posto problematičnih čestica u zraku.

'Postavljanje HEPA filtra u spavaću sobu može napraviti veliku razliku', kaže dr. Young.

Još jedan jednostavan korak? Zatvorite prozore u domu kada količina alergena poraste u vašem području. Klima-uređaj također može pomoći uklanjanjem vlage iz zraka i zaustavljanjem rasta plijesni.

Pomaže i tuširanje

Svakodnevna higijena je vrlo bitna za zdravlje, pa i u slučaju alergija. Stoga se 'bacite' pod tuš i dobro istuširajte, obavezno prije spavanja, kako biste isprali sve alergene. Dlake na našem tijelu tijekom dana skupljaju pelud pa dok smo u krevetu to može pogoršati svrbež očiju i začepljenost nosa.

Odjeća i posteljina

Pranje posteljine jednom tjedno uspješno može smanjiti izloženost alergenima poput prašine, peludi i životinjske dlake. Također, promijenite odjeću kada dođete kući u slučaju da se alergeni zakače za nju.

Ispiranje nosa

Ispiranje sinusa uz pomoć lončića koji se može kupiti u svakoj ljekarni uspješno može isprati pelud i druge alergene. Studije pokazuju učinkovitost dobrog ispiranja sinusa. 'To stvarno može pružiti veliko olakšanje', kaže dr. Young.

Vitamini i suplementi

Kao što je ranije spomenuto, zdrava prehrana podržava snažan odgovor imunološkog sustava. Ali moguće je da mu treba dodatno jačanje - a tu bi dodaci prehrani mogli pomoći. Određeni vitamini i biljke također mogu pomoći u ograničavanju reakcije koja dolazi s alergijama. Dr. Young predlaže da potražite suplemente s vitaminima D, C i A te omega-3 masne kiseline. Stručnjaci sugeriraju i proizvode od koprive, koja se smatra prirodnim antihistaminikom.

I naravno, smanjite razinu stresa.

Organizam jednostavno 'ne radi' tako učinkovito ako je pod stresom. 'Povećani stres potiče alergijske bolesti', dodaje dr. Young, a i nekoliko minuta meditacije moglo bi pomoći.