PROMJENE U ORGANIZMU

Patite li i vi od neugodnog, ali vrlo često zanemarenog simptoma menopauze?

06.09.2023 u 06:04

Bionic
Reading

Kad se spomene menopauza, obično je povezujemo sa simptomima poput valunga, nesanice, osjećaja ljutnje, depresije… Ili sa svim tim skupa

Ipak, najmanje se govori o još jednoj vrlo neugodnoj pojavi, a to su problemi s probavom, odnosno plinovima.

Naime, osim ostalih tegoba, razdoblje perimenopauze i menopauze donosi značajan porast probavnih i gastrointestinalnih problema (GI).

'Refluks kiseline, zatvor, proljev, nadutost i nastanak plinova mogu biti vrlo česti', objašnjava Renita White, dr. med., ginekologinja i savjetnica tvrtke The Honey Pot Co. Dok znanost obično okrivljuje hormone za sve što se događa s našim tijelom i psihom tijekom menopauze, ovdje veza nije baš tako jasna.

Znanstveni podaci potvrđuju da je zatvor sve rašireniji s godinama, bez obzira na spol, ali u pogledu učinaka ženskih hormona konkretno, rezultati su mješoviti. Neke tako studije pokazuju da je smanjenje razine estrogena povezano s povećanim zatvorom, ali kada žene uzmu njegov nadomjestak, mogu imati i veći zatvor.

'Postoji pretpostavka da pad hormona estrogena i progesterona može pridonijeti povećanoj visceralnoj preosjetljivosti, tako da percepcija boli u različitim dijelovima probavnog trakta može imati niži prag kao rezultat ovih hormonalnih pomaka', kaže Mythili Pathipati, gastroenterologinja u Općoj bolnici Mass i klinička savjetnica za Ayble, personaliziranu aplikaciju koja olakšava takve simptome.

Hormoni također mogu promijeniti motilitet GI trakta (usklađeno gibanje mišića probavne cijevi koji pokreću sadržaj od usta prema anusu) i mogu doprinijeti promijenjenim navikama pražnjenja crijeva.

Stručnjaci također ukazuju na studiju o ženama u perimenopauzi iz 2018., a u njoj su otkrili da su želučane smetnje povezane s drugim hormonom: kortizolom. Zatvor može biti posljedica promjena u percepciji stresa i razini kortizola, a ne izravnog utjecaja promjena u spolnim hormonima. Nekoliko studija ukazalo je na to da su stres i val kortizola koji nastaje uzročnici proljeva i zatvora.

Ginekologinja Taniqua Miller smatra da kortizol ne samo da potiče skladištenje masnoće, već također usporava probavu, uzrokujući povećanu nadutost i stvaranje plinova zbog sporijeg vremena prolaska kroz crijeva. Osim toga, postoji mogućnost da drugi problemi, koji nisu povezani sa starenjem, a ne hormoni, mogu biti glavni uzrok poremećaja u probavnom traktu tijekom tog perioda. Liječnici ukazuju na disfunkciju dna zdjelice (slabljenje mišića u dnu zdjelice), nešto što se češće događa u godinama menopauze i nakon toga, kao uzrok i inkontinencije stolice i zatvora. Osim toga, upozoravaju da propisani lijekovi za zdravstvena stanja poput bolesti štitnjače i visokog krvnog tlaka mogu nagovijestiti gastrointestinalne smetnje.

'Neke skupine lijekova za krvni tlak, antidepresivi ili dodaci željeza mogu uzrokovati promjene u probavnom traktu poput zatvora', upozorava dr. Miller.

Prehrana i način na koji naše tijelo reagira na nju igrat će pritom važnu ulogu. 'Hranu koju ste podnosili u 20-ima i 30-ima možda nećete tako dobro podnositi u 40-ima i 50-ima', kaže Miller, dodajući da kako starimo možemo jednostavno postati osjetljiviji na određene vrste hrane. Ona preporučuje odlazak stručnjaku koji vam može pomoći identificirati te osjetljivosti. Ne postoji jedinstvena dijeta za sveukupno zdravlje crijeva, kaže Pathipati; najbolji način je pronaći i ograničiti hranu koja izaziva smetnje.

Stručnjaci ističu da su najčešće intolerancije i alergije na pšenicu, mliječne proizvode, soju, jaja, orašaste plodove, ribu i školjke. Mnogi (oko 78 posto) oboljelih od IBS-a također će biti pozitivni na SIBO (pretjerani rast bakterija u tankom crijevu) i u tim slučajevima dijeta s niskim udjelom FODMAP-a (fermentirajućih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola) može biti korisna. Postoje i neki redoviti uzročnici gastrointestinalnih turbulencija, poput npr. alkohola, koji je iritantan za sluznicu crijeva, dehidracija pak može pogoršati zatvor, masna hrana usporava pražnjenje želuca, a premalo vlakana može povećati vjerojatnost zatvora, dok će previše njih povećati nadutost.

U idealnom slučaju liječnici i stručnjaci preferiraju da preporučenu količinu vlakana unesemo hranom - razumna količina iznosi između 25 i 30 grama (šalica malina npr. ima osam, jabuka ima četiri, a šalica crnog graha ima 15 grama).

Ako ne možete postići taj cilj prehranom, jednom dnevno dodajte vlakna (poput psiliuma, verzije koja ne može fermentirati), što može biti od pomoći. Pathipati pak preporučuje ulje paprene metvice za bolove u trbuhu i nadutost te biljne kombinacije kao što su STW 5 ili Iberogast za IBS ili funkcionalnu dispepsiju (odnosno lošu probavu). Iako smjernice Američke gastroenterološke udruge (AGA) idu protiv probiotika za liječenje globalnih simptoma IBS-a, mnogi smatraju da su korisni za njihove pacijente. Probiotici mogu produžiti vrijeme prolaska hrane kroz crijeva, a neki stručnjaci pacijenticama u menopauzi s GI problemima savjetuju magnezij jer može djelovati kao blagi laksativ i također pomoći prilikom tjeskobe i stresa.

Povećanje trajanja sna i minimiziranje stresa također mogu umanjiti GI probleme.

Neki stručnjaci predlažu redovitu meditaciju i metodu disanja 4-7-8 (udahnite 4, zadržite 7, polako izdišite 8) prije svakog obroka kako bi se smanjile razine kortizola i adrenalina te tako stimulirale probavne funkcije.

Poremećaji spavanja, koji mogu postati češći tijekom prijelaza u menopauzu, također povećavaju oslobađanje kortizola u tijelu, tako da će pomoći rad na boljim tehnikama spavanja, kao i redovita tjelovježba.

'Ne samo da je kretanje izvrsno za zdravlje kardiovaskularnog sustava, već pomaže i u pokretljivosti probavnog trakta da bi se sve drugo kretalo', kaže Miller. Pathipati pak savjetuje jogu, za koju se pokazalo da značajno smanjuje probavne tegobe i tjeskobu.

Dok su neke promjene posve očekivane tijekom prijelaza u menopauzu, postoje tegobe koje zahtijevaju posjet liječniku radi dodatnog testiranja - promjene u stolici i neobjašnjivo povraćanje ili gubitak težine. Ključ je, kao i u svemu, da slušate svoje tijelo i znakove koje vam šalje.