Ako tražite ukusno i drugačije jelo koje će oduševiti cijelu obitelj, lazanje s krumpirima su pravi izbor! Ova kremasta i zasitna varijanta popularnog talijanskog klasika donosi zanimljiv spoj slojevitih krumpira, sočnog mesa i bogatog umaka od sira
Lazanje s krumpirima savršena su alternativa tradicionalnim lazanjama s tjesteninom. Umjesto listova tjestenine, koriste se tanke ploške krumpira koje upijaju sve okuse mesnog umaka i aromatičnih začina.
Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a rezultat je sočna, zapečena poslastica koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Idealan je izbor za obiteljski ručak ili večeru, a može se pripremiti unaprijed i podgrijati po potrebi. Pripremite sastojke i uživajte u toplini doma uz ovu ukusnu verziju lazanja!
Potrebni sastojci:
- 4 velika brašnasta krumpira, otprilike 800 g
- 1 žlica (15 ml) ulja od repice ili maslinovog ulja
- 1 luk, oguljen i grubo nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
- 450 g nemasnog mljevenog goveđeg mesa
- 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 200 ml pasirane rajčice (passata)
- 1 žlica (15 ml) kečapa od rajčice
- 1 žlica (15 ml) Worcestershire umaka
- 1 lovorov list
- 2 žlice (30 ml) svježih, sitno nasjeckanih začinskih biljaka (bosiljak, peršin, vlasac itd.)
- 1 jaje
- 150 ml jogurta
- 50 ml mlijeka
- 50 g ribanog sira + dodatnih 50 g za posipanje
- Sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Oguljene krumpire narežite na tanke ploške i stavite ih u veliki lonac s vodom. Poklopite, zakuhajte vodu, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Nakon toga krumpire ocijedite.
U tavi zagrijte ulje pa lagano popržite luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso i pržtei dok ne posmeđi sa svih strana.
Dodajte nasjeckane rajčice, pasiranu rajčicu, kečap, Worcestershire umak, lovorov list i začinsko bilje.
Zakuhajte, a zatim kuhajte na laganoj vatri bez poklopca 10 minuta. Posolite i popaprite po ukusu.
U velikoj vatrostalnoj posudi stavite sloj mljevenog mesa na dno. Na meso stavite sloj krumpira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krumpira na vrhu.
Umutite jaje, jogurt, mlijeko i ribani sir. Tom smjesom prelijte složenac od krumpira i pospite dodatnim sirom.
Pecite u pećnici 25 minuta, dok krumpir ne omekša, a vrh ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju.
Poslužite odmah dok je toplo.