ZA RUČAK ILI VEČERU

Sočne i nikad brže gotove: Lazanje s krumpirima su jelo koje se ne propušta

28.05.2025 u 13:24

Bionic
Reading

Ako tražite ukusno i drugačije jelo koje će oduševiti cijelu obitelj, lazanje s krumpirima su pravi izbor! Ova kremasta i zasitna varijanta popularnog talijanskog klasika donosi zanimljiv spoj slojevitih krumpira, sočnog mesa i bogatog umaka od sira

Lazanje s krumpirima savršena su alternativa tradicionalnim lazanjama s tjesteninom. Umjesto listova tjestenine, koriste se tanke ploške krumpira koje upijaju sve okuse mesnog umaka i aromatičnih začina.

Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a rezultat je sočna, zapečena poslastica koja će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Idealan je izbor za obiteljski ručak ili večeru, a može se pripremiti unaprijed i podgrijati po potrebi. Pripremite sastojke i uživajte u toplini doma uz ovu ukusnu verziju lazanja!

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Potrebni sastojci:

  • 4 velika brašnasta krumpira, otprilike 800 g
  • 1 žlica (15 ml) ulja od repice ili maslinovog ulja
  • 1 luk, oguljen i grubo nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
  • 450 g nemasnog mljevenog goveđeg mesa
  • 400 g nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • 200 ml pasirane rajčice (passata)
  • 1 žlica (15 ml) kečapa od rajčice
  • 1 žlica (15 ml) Worcestershire umaka
  • 1 lovorov list
  • 2 žlice (30 ml) svježih, sitno nasjeckanih začinskih biljaka (bosiljak, peršin, vlasac itd.)
  • 1 jaje
  • 150 ml jogurta
  • 50 ml mlijeka
  • 50 g ribanog sira + dodatnih 50 g za posipanje
  • Sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Oguljene krumpire narežite na tanke ploške i stavite ih u veliki lonac s vodom. Poklopite, zakuhajte vodu, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Nakon toga krumpire ocijedite.

U tavi zagrijte ulje pa lagano popržite luk i češnjak. Dodajte mljeveno meso i pržtei dok ne posmeđi sa svih strana.

Dodajte nasjeckane rajčice, pasiranu rajčicu, kečap, Worcestershire umak, lovorov list i začinsko bilje.

Zakuhajte, a zatim kuhajte na laganoj vatri bez poklopca 10 minuta. Posolite i popaprite po ukusu.

U velikoj vatrostalnoj posudi stavite sloj mljevenog mesa na dno. Na meso stavite sloj krumpira. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem krumpira na vrhu.

Umutite jaje, jogurt, mlijeko i ribani sir. Tom smjesom prelijte složenac od krumpira i pospite dodatnim sirom.

Pecite u pećnici 25 minuta, dok krumpir ne omekša, a vrh ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju.

Poslužite odmah dok je toplo.