UVIJEK ODUŠEVI

Najljepša i najsočnija bijela torta: Ovo je tajna sočnog i mekog biskvita

24.05.2025 u 09:25

Bionic
Reading

Ova prekrasna bijela baršunasta torta ima mekanu, nježnu strukturu. Oduševljava okusom i baš nikada na stolu ne prolazi nezamijećeno

Torta nesumnjivo uvijek zauzima središnje mjesto na stolu, a kada poslužite ovu bijelu baršunastu tortu 'wow' efekt neće izostati. Ova torta ne oduševljava samo izgledom već nudi raskošnu teksturu i osvježavajući kiselkasti okus.

Naime, dok su mnoge torte s vanilijom žućkaste, ovaj recept za bijelu baršunastu tortu koristi bjelanjke i mlaćenicu za svijetlo bijelu strukturu. Uz to, svaki zalogaj je lagan, ali istovremeno sočan i mekan poput baršuna. Poput slatkog oblaka.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Što je bijela baršunasta torta?

Bijela baršunasta torta je izrazito bijela torta koja ima nevjerojatno mekanu, laganu teksturu, a istovremeno ostaje pufasta i divno sočna. Ovaj recept za bijelu baršunastu tortu savršeno se slaže s glazurom od krem sira, ili se može puniti limunovim kremom ili džemom i ukrasiti glazurom od maslaca.

Potrebni sastojci:

Za tortu:

  • 118 ml maslaca, omekšanog
  • 355 ml šećera
  • 4 velika bjelanjka, sobne temperature
  • 7,4 ml ekstrakta vanilije
  • 532 ml brašna za kolače
  • 7,4 ml praška za pecivo
  • 2,5 ml sode bikarbone
  • 4,9 ml soli
  • 355 ml mlaćenice, sobne temperature

Za glazuru:

  • 227 g krem sira, omekšanog
  • 177 ml maslaca, omekšanog
  • 44 ml mlijeka s 2 posto mliječne masti
  • 4,9 ml ekstrakta vanilije
  • 1538 ml šećera u prahu

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Uz pomoć miksera miješajte maslac i šećer na srednjoj brzini dok ne postanu mekani i pjenasti, 3-4 minute. Dodajte bjelanjke, jedan po jedan, zatim ekstrakt vanilije; miješajte dok smjesa ne postane pjenasta, 1-2 minute.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte polovicu smjese brašna i polovicu mlaćenice, miješajući na maloj brzini; ponovite s preostalom smjesom brašna i mlaćenicom, dok se sve ne sjedini.

Prebacite smjesu u 2 podmazana okrugla kalupa za torte promjera 20 cm. Pecite 24-26 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se biskviti potpuno ohlade.

U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno krem sir i maslac dok ne postanu mekani i pjenasti, 3-4 minute. Umiješajte mlijeko i ekstrakt vanilije. Postupno dodajte šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka.

Premažite glazurom vrh jednog biskvita. Stavite drugi biskvit na vrh; premažite glazurom po vrhu i rubove kako biste dobili tortu s 2 sloja.