Ova prekrasna bijela baršunasta torta ima mekanu, nježnu strukturu. Oduševljava okusom i baš nikada na stolu ne prolazi nezamijećeno
Torta nesumnjivo uvijek zauzima središnje mjesto na stolu, a kada poslužite ovu bijelu baršunastu tortu 'wow' efekt neće izostati. Ova torta ne oduševljava samo izgledom već nudi raskošnu teksturu i osvježavajući kiselkasti okus.
Naime, dok su mnoge torte s vanilijom žućkaste, ovaj recept za bijelu baršunastu tortu koristi bjelanjke i mlaćenicu za svijetlo bijelu strukturu. Uz to, svaki zalogaj je lagan, ali istovremeno sočan i mekan poput baršuna. Poput slatkog oblaka.
Što je bijela baršunasta torta?
Bijela baršunasta torta je izrazito bijela torta koja ima nevjerojatno mekanu, laganu teksturu, a istovremeno ostaje pufasta i divno sočna. Ovaj recept za bijelu baršunastu tortu savršeno se slaže s glazurom od krem sira, ili se može puniti limunovim kremom ili džemom i ukrasiti glazurom od maslaca.
Potrebni sastojci:
Za tortu:
- 118 ml maslaca, omekšanog
- 355 ml šećera
- 4 velika bjelanjka, sobne temperature
- 7,4 ml ekstrakta vanilije
- 532 ml brašna za kolače
- 7,4 ml praška za pecivo
- 2,5 ml sode bikarbone
- 4,9 ml soli
- 355 ml mlaćenice, sobne temperature
Za glazuru:
- 227 g krem sira, omekšanog
- 177 ml maslaca, omekšanog
- 44 ml mlijeka s 2 posto mliječne masti
- 4,9 ml ekstrakta vanilije
- 1538 ml šećera u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Uz pomoć miksera miješajte maslac i šećer na srednjoj brzini dok ne postanu mekani i pjenasti, 3-4 minute. Dodajte bjelanjke, jedan po jedan, zatim ekstrakt vanilije; miješajte dok smjesa ne postane pjenasta, 1-2 minute.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte polovicu smjese brašna i polovicu mlaćenice, miješajući na maloj brzini; ponovite s preostalom smjesom brašna i mlaćenicom, dok se sve ne sjedini.
Prebacite smjesu u 2 podmazana okrugla kalupa za torte promjera 20 cm. Pecite 24-26 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pustite da se biskviti potpuno ohlade.
U velikoj zdjeli pomiješajte zajedno krem sir i maslac dok ne postanu mekani i pjenasti, 3-4 minute. Umiješajte mlijeko i ekstrakt vanilije. Postupno dodajte šećer u prahu dok smjesa ne postane glatka.
Premažite glazurom vrh jednog biskvita. Stavite drugi biskvit na vrh; premažite glazurom po vrhu i rubove kako biste dobili tortu s 2 sloja.