Kuhanje mljevene kave

Smoothie 'Grah koji uživa u kavi!'

14.11.2014 u 20:12

Bionic
Reading

U sklopu projekta Franckove priče o kavi uz kavu, danas je na Festivalu vitalnosti održana gastro radionica o pripremi mljevene kave i dobrom početku dana uz smoothie napitak s dodatkom mljevene Franck 100% Arabice

Poznati majstor kuhar Branko Ognjenović je, spravljanjem Franck 100%Arabice, pokazao kako pravilno pripremati mljevenu kavu kako bi iz nje'izvukli' sve arome prirodno prisutne u zrnima kave.

'Zapripremu vrhunske mljevene kave, uvijek je važna kvaliteta sirovine.Franckova 100% Arabica je idealna jer je riječ o mješavini odabranihzrna isključivo sorte arabica koju posebno volim zbog slatkoće iprirodne arome čokolade, lješnjaka i badema. Iako se ova kava možepripremati na više načina, ja svoju jutarnju najviše volim pripremati udžezvi. Uživam upravo u mljevenoj kavi i tom cijelom ritualu kuhanja pričemu miris kave ispuni cijelu kuću', rekao je Branko Ognjenović.

Kuhanje mljevene kave
U odgovarajuću posudu odmjeriti cca 200 ml hladne vode te ostaviti da voda zavrije. Maknuti posudu s grijača te dodati 2 velike žlice kave te lagano promiješati. Posudu vratiti na grijač i ostaviti da se pjena lagano digne. Napitak prije posluživanja ostaviti 2-3 min. da se talog slegne. Dodatak šećera i mlijeka po želji.

Smoothie 'Grah koji uživa u kavi!'

Potrebni sastojci:
1 šalica kave, ohlađene
1 šalica mlijeka, za bolji okus možete koristiti bademovo mlijeko
100 g smeđeg kuhanog graha, može iz konzerve – ocijeđenog i ispranog
1 žličica meda
½ žličice cimeta
4-5 suhih marelica, sitno nasjeckanih
1 kuglica sladoleda od vanilije
1 šalica leda, zdrobljenog

Priprema:
U skuhanu kavu dodamo sitno sjeckane marelice i pustimo da omekane. Grah iz konzerve ocijedimo i dobro isperemo. U blender stavimo sve sastojke. Miksamo dok smoothie ne postane skroz gladak. Preliti u čašu i uživati! Po želji ukrasiti listićima melise.

Nutricionistica Diana Gluhak u svom je izlaganju otkrila zanimljivosti o kavi, preferencijama hrvatskih kavoljubaca, ali i očuvanju izvorne arome kave:
'Kava najljepše miriši neposredno nakon mljevenja. Nekada se kupovala u zrnu i mljela, no njezin miris brzo ishlapi. Ukoliko je vakumirana, mljevena kava duže će zadržati svoje arome. Nakon otvaranja, važno ju je dobro zatvoriti te, po mogućnosti, držati u hladnjaku. Tako će se dulje očuvati svježina. Prvo što nas i dan danas privuče kod mljevene kave je upravo njezin nepogrešiv miris i osebujan okus koji titra u ustima i u kojeg se tako lako zaljubimo, a ovakva kombinacija – dodatka mljevene u smoothie je izvrstan izbor za dobar početak dana'.

Kako je istaknula, veliki broj prehrambenih proizvoda potrebno je očuvati od utjecaja kisika tijekom skladištenja što se može provesti na nekoliko načina, a jedan je i evakuacijom kisika iz ambalaže odnosno vakuumiranim pakiranjem kave. Upravo zbog očuvanja od utjecaja kisika, Franck na tržište plasira kavu u posebnom vakuumiranom pakiranju specifičnog oblika ciglice koje jamči očuvanje izvorne arome i okusa kave.

Franck 100% Arabica mljevena je kava za domaćinstvo nastala mješavinom pomno odabranih zrna isključivo sorte arabica. Odlikuje se aromatskim bogatstvom, slatkoćom i blagošću, dok dominantna, prirodno prisutna aroma čokolade prožeta notama lješnjaka i badema pruža savršen užitak ispijanja. Može se pripremati na nekoliko načina - u džezvi, kafetijeri, kao filter kava ili pomoću metode french pressa, a poseban način mljevenja ove kave garantira jednako bogat okus bez obzira na način pripreme.