DOBRE VIJESTI

Smijeh i čokolada za zdravo srce

30.08.2011 u 10:56

Bionic
Reading

Smijeh je ipak najbolji lijek, posebno kada se uzima s malom dozom čokolade, otkrivaju nove studije

Dvije vijesti koje zvuče predobro da bi bile istinite tvrde kako su čokolada i smijeh dobri za srce. Obje studije predstavljene su na nedavnoj konferenciji Europskog društva kardiologa u Parizu piše Huffington Post u rubrici zdravlje.

Prijašnja su istraživanja tvrdila kako stres utječe na sužavanje krvnih žila, a tim znanstvenika sa Sveučilišta u Marylandu argumentira kako pozitivne emocije imaju suprotan učinak.
U testiranju su ispitanici bili zamoljeni da najprije odgledaju film 'Spašavanje vojnika Ryana' na čije su uvodne scene reagirali sužavanjem krvnih žila i smanjenjem protoka krvi. Kad su isti ljudi zamoljeni da odgledaju komediji 'Svi su ludi za Mary', krvne žile su se raširile.
'Veličina promjena koje smo vidjeli nakon smijanja bila je konzistentna i jednaka učinku koje uočavamo kad osoba vježba aerobik ili uzima statin, lijek koji se daje pacijentima s viskom razinom kolesterola', kaže dr. Michael Miller koji je vodio istraživanje objašnjavajući kako bi smijeh trebao biti dio našeg zdravog životnog stila. 'Drugim riječima, jedite povrće, vježbajte i jako se smijte svaki dan.'

Drugi tim znanstvenika sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da tom popisu treba dodati i čokoladu. Poznato je kako je tamna čokolada puna antioksidansa te da može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i čak osjetno povećati osjetljivost prema inzulinu. Znanstvenici sada tvrde da redovito konzumiranje čokolade može smanjiti rizike od kardiovaskularnih bolesti za trećinu. Upozoravaju, ipak, da ovu vijest ne treba proslaviti čokoladnim kolačem od 500 kalorija, jer su mnogi čokoladni proizvodi puni kalorija koje mogu uzrokovati srčane bolesti i druge probleme uključujući dijabetes.

Savjetuju da se okrenete slatkišima koji imaju manje dodanog šećera. U međuvremenu, gledajte neku komediju i bez grižnje savjesti uživajte u par komadića čokolade, sugerira Huffington Post.