VELIKO PRIZNANJE

Slovenka se našla među deset najboljih svjetskih chefova; saznajte ima li Hrvata na tom popisu

20.09.2021 u 12:34

Bionic
Reading

I ove je godine održan izbor za najboljeg kuhara svijeta, The Best Chef Awards 2021. Slovenska kulinarska majstorica Ana Roš po izboru poznavatelja kulinarstva plasirana je na sjajno sedmo mjesto.

Istodobno je Maša Salopek, koja je također zaposlena u Frankovoj kući, proglašena najboljom slastičarkom svijeta, javlja STA.

Ana Roš je samouka kuharica koja radi kao kuharica u restoranu Hiša Franko u Kobaridu. Smatra se jednim od najuspješnijih kuhara u Sloveniji i svijetu. Inače, akademija The World’s Best Restaurants 2017. dodijelila je  Ani Roš titulu službeno najboljeg kuhara na svijetu. Također je bio prvi u regiji koji je prošle godine dobio dvije Michelinove zvjezdice.

Zanimljivo je da je Roš kao dijete trenirala alpsko skijanje, a kasnije je u Gorici studirala diplomaciju. Tijekom studija upoznala je i svog sadašnjeg partnera Valtera Kramara, čiji su roditelji bili vlasnici restorana Hiša Franko. Kad su roditelji otišli u mirovinu, preuzeli su upravljanje restoranima Kramar i Roš. Kramar je počeo kao sommelier, a Roš kao konobarica. Kad je kuhar restorana otišao, na njegovo je mjesto došla Ana Roš.

Ubrzo je postala prepoznatljiva po jedinstvenoj kuhinji. Odlučila je inovativno obraditi tradicionalne recepte iz Gornje Soče. U pripremi jela koriste se lokalni sastojci, a najradije poslužuje sirovu hranu, osobito povrće.

Inače, pobjednik izbora je španjolski kuhar Dabiz Munoz, koji posjeduje tri Michelinove zvjezdice. On je zadužen za vođenje restorana DiverXo u Madridu. Gosti restorana mogu birati između tri različita menija, koji se razlikuju ovisno o trajanju pripreme jela. Njegovu kuhinju karakterizira spoj mediteranske, kineske i japanske kuhinje.

Titula drugog najboljeg kuhara na svijetu pripada Šveđaninu Björnu Frantzenu. On je bivši nogometaš koji vodi restoran Frantzén, a inače posjeduje još nekoliko restorana u Stockholmu i Aziji. Treće mjesto pripalo je Španjolcu Adonisu Luizu Adurizu, koji je vlasnik restorana Mugaritz u španjolskoj Errenteriji. Njegov je restoran 2014. proglašen trećim najboljim u svijetu.

Četvrto mjesto osvojio je također Španjolac - Joan Roca. Poznat je kao osnivač i glavni kuhar restorana El Celler de Can Roca. Godine 2009. dobio je tri Michelinove zvjezdice. Peto mjesto zauzeo je Danac Rene Redzepi. On je kuhar i suvlasnik restorana Noma.

The Best Chef Awards je nagrada nastala 2015. godine i predstavlja svijet vrhunske kuhinje putem platforme za digitalni i društveni marketing. Njegov cilj je okupiti ljubitelje hrane iz cijelog svijeta i stvoriti zajednicu za one kojima je hrana strast. To je mjesto gdje se razmjenjuje znanje i iskustvo iz svijeta vrhunske kuhinje.

Inače, u izboru među stotinu najboljih chefova nema niti jednog hrvatskog kuhara.