LIJEPO I PRAKTIČNO

Slavni dizajner otkriva najvažnija pravila pri uređenju male spavaće sobe

11.06.2023 u 18:09

Bionic
Reading

Više od dva desetljeća američki dizajner interijera Nate Berkus proveo je oblikujući neke od najekskluzivnijih domova diljem svijeta, ali njegovi se savjeti odnose na prostore svih veličina, uključujući male spavaće sobe

Otkako se 2002. godine prvi put pojavio u showu Opre Winfrey, Nate Berkus postao je jedan od najprepoznatljivijih svjetskih dizajnera interijera. Autor je dva bestselera New York Timesa, a uz rad na vlastitoj TV emisiji 'Nate & Jeremiah Home Project', pronašao je vremena za stvaranje luksuzne linije posteljine i jastuka u suradnji s američkim lancem luksuznih robnih kuća Bloomingdale's.

Spomenuta kolekcija potaknula ga je na otkrivanje dizajnerskih trikova kada je riječ o uređenju spavaće sobe manje kvadrature od uobičajene.

'Oduvijek mi se sviđala ideja da napravim enormne izmjene u nekom malom prostoju. Sve što nije lijepo ili praktično jednostavno mora nestati i to je najvažnija stvar pri uređenju male spavaće sobe', ističe.

Nakon toga se stiliziranje spavaće sobe svodi na pet elemenata: krevet, posteljinu, noćne ormariće, rasvjetu i motive koji se ponavljaju.

'U maloj spavaćoj sobi nemate dovoljno kvadrata za donošenje puno odluka. Nema prostora za sjedenje kojem biste se obratili, a obično nema radnog prostora ili stola. Dakle, ono na što ste ograničeni su krevet, posteljina, noćni ormarići i rasvjeta, a o tim elementima potrebno je dobro promisliti.'

Prvo, Nate kaže da bi posteljina trebala biti najbolja koju si možete priuštiti. S druge strane, kada biramo krevet, trebali bismo tražiti nešto što nije enormnih dimenzija – već se umjesto toga odlučiti za manji okvir koji veličinom neće opteretiti prostoriju.

Za odabir noćnih ormarića i rasvjete u spavaćoj sobi Nate preporučuje odabir vintage primjeraka za autentičan i poseban dojam prostora.

'Danas je na Etsyju i sličnim stranicama moguće pronaći par prekrasnih noćnih lampi ili prilagođeno sjenilo u dizajnu koji vam se stvarno sviđa i po pristupačnoj cijeni. Divno je imati nešto što nitko drugi nema. Kod uređenja male spavaće sobe imate četiri odluke koje morate donijeti o komadima u toj sobi (na stranu boje na zidovima i prozora), stoga se odlučite za luksuz', naglašava Berkus, dodajući da malu spavaću sobu možemo podići ponavljanjem tekstila oko raznih dijelova prostora.