KORISNI TRIKOVI

Kako uz pomoć boja učiniti maleni dnevni boravak vizualno većim

22.04.2023 u 12:00

Bionic
Reading

Pametno odabrane boje mogu učiniti čuda za neki prostor te ga učiniti većim i prostranijim, ali i vizualno manjim ako se radi o pogrešnim nijansama

Dnevni boravak je, uz kuhinju, zasigurno jedno od najvažnijih mjesta u svakom domu, u kojem najviše i boravimo pa je nužno da se u njemu osjećamo dobro, ugodno i opušteno.

No što ako je, ništa neuobičajeno za suvremene prostore, osobito u stanovima, skromne kvadrature?

Ne brinite se! Mali dnevni boravak može izgledati veći nego što jest, a dizajneri interijera ističu da se to doista može postići uz pomoć vješto odabranih tonova. Stručnjaci upozoravaju da boje mijenjaju izgled prostora te da prilikom izbora nijansi treba voditi računa o nekoliko važnih aspekata kako se ne bi postigao kontraefekt.

dom po mjeri

Zaboravite na minimalizam i bijelu boju: Vibrantne nijanse i upečatljivi detalji ovaj su dom transformirali u prostor za uživanje

Pogledaj galeriju

Važno je usredotočiti se na nijanse kako biste stvorili dojam da je vaš životni prostor veći nego što stvarno jest. Štoviše, možda postoji više izbora boja nego što možete pretpostaviti i nekoliko pogrešaka u boji dnevne sobe koje biste željeli izbjeći.

Ono što bi vas moglo iznenaditi je to da i tamne boje mogu biti dobar izbor: isprobajte ih u sobama okrenutim sjeveru, onima koje imaju ograničeno prirodno svjetlo koje se odbija od svijetlih boja. Ondje tamna boja može učiniti prostor većim i veličanstvenijim. A tamne nijanse mogu se koristiti i za jedan element sobe kako bi se stvorio kontrast, zbog čega se ona čini većom.

Svijetlosiva primjerice može biti izvrstan odabir umjesto bijele, koja je za mnoge prvi izbor: reflektirat će prirodnu svjetlost, ali izgleda manje hladno od nje. Tamnije nijanse sive također se mogu koristiti za stvaranje dubine unutar prostorije - razmislite o tome za npr. poseban zid. Osim toga, mogu se koristiti za ispravljanje proporcija sobe. Duga dnevna soba može izgledati šire s tamnosivom na krajnjim zidovima i svjetlijom nijansom na druga dva zida.

Evo koje savjete dizajnera interijera trebate slijediti kako biste uz pomoć boja svoj mali dnevni boravak učinili većim i na koji način pritom izbjeći greške:

Njezino veličanstvo - bijela

Ovo je vjerojatno prva boja koja vam pada na pamet ako ste vlasnik minijaturne dnevne sobe, ali koristite je mudro, savjetuje dizajner interijera Artem Kropovinsky iz Arsighta.

'Bijela je klasična boja za povećanje izgleda prostora jer reflektira svjetlost i stvara prazno platno koje možete ukrasiti drugim bojama. Međutim također može izgledati dosadno ili sterilno ako se koristi sama. Bijelim zidovima možete dodati nešto zanimljivosti i topline odabirom nijanse koja ima neke podtonove žute, ružičaste ili sive. Isto tako možete dodati malo teksture ili suptilnih uzorka kako bi se postigao zanimljiv, a nenametljiv kontrast', dodaje.

Fokusirajte se na svijetle tonove

Bijela nije jedina opcija kada su u pitanju blijede nijanse koje rastežu prostor, naravno. 'Svijetle boje čine malu dnevnu sobu većom', kaže dizajnerica interijera Aileen Warren iz tvrtke Jackson Warren Interiors sa sjedištem u Houstonu.

‘U dnevnom boravku ima više komada namještaja, tako da svijetle i prozračne boje najbolje funkcioniraju kako bi predmeti mogli disati.’

Unesite vedrinu u prostor

Svjetlije nijanse koje reflektiraju svjetlost mogu se koristiti da bi mali dnevni boravak izgledao veći, ali, još jednom, način na koji ih koristite ključan je za optimalan rezultat.

'Boje kao što su žuta, narančasta, nebeskoplava i zelena reflektiraju više svjetla i čine prostor svjetlijim i veselijim. Ovi tonovi također mogu dati energiju i podići raspoloženje. Možete koristiti svijetle boje na zidovima, prilikom izbora namještaja (poput fotelje u dnevnoj sobi) ili dodataka, ali oprez: nemojte pretjerivati. Uravnotežite ih s nekim bijelim ili svijetlim neutralnim tonovima kako biste izbjegli preopterećenost prostora', dodaje dizajner Kropovinsky.

Što napraviti s tamnim tonovima?

Premda se možda ne bi tako reklo, tamne boje dnevnog boravka ponekad mogu biti odličan izbor i učiniti ga većim. Ono što morate imati na umu je ono što savjetuje Peter Spalding, dizajner interijera, suosnivač i glavni kreativni direktor Daniel House Cluba.

'Prostorije koje gledaju na sjever nikada neće dobiti izravno svjetlo. Ne pokušavajte to promijeniti. Ovo su sobe koje zahtijevaju jako zasićene boje kako bi ostavile dojam i privlačno izgledale. Oker, zelena, crna i crvena idu na takva mjesta. Ove će se sobe činiti prostranijima ako su njihove podloge, zidovi, prozori i okviri vrata obojeni u jednu bogatu nijansu', kaže Spalding.

No tamne boje možete koristiti i samo na nekim dijelovima.

'Tamne boje, kao što su nijansa ugljena, tamnoplava, šumski zelena ili crna, mogu vaš prostor učiniti većim ako se mudro koriste', kaže Kropovinsky. Mogu stvoriti kontrast i dubinu zbog kojih zidovi kao da se povlače, a strop se čini višim, dodaje dizajner.

'Stoga možete upotrijebiti tamne boje na istaknutom zidu, stropu ili podu da biste stvorili ovaj efekt', rekao je.

Meke nijanse čine prostor životnijim

'Ako je soba mala, ali okupana jakim svjetlom, savršene su meke i nježnije boje, poput prljavobijele, moke i crvendać plave', kaže Spalding.

'Obojite strop i razmislite o novim idejama kako biste postigli veću puninu prostora. Zašto ne biste postavili zavjese da se kaskadno spuštaju dolje ili sjenilo za luster u jačem tonu iste nijanse, montiranom točno na strop? Dobra je ideja i predimenzionirano rasvjetno tijelo koje će visjeti sa stropa. Mali prostori, bilo da su obasjani svjetlom, bilo vrlo mračni, uvijek trebaju malo dramatičnosti da bi se nekako istaknuli', savjetuje dizajner.

Razmislite o komplementarnim nijansama

'Ako se zaigrate i primijenite jednostavne spojeve komplementarnih boja, pomoći ćete da mala dnevna soba izgleda većom', kaže Jennifer Matthews, suosnivačica i CCO u Tempaper & Co.

'Svijetle i prozračne boje lijepo se nadopunjuju te čine malu sobu prostranijom', kaže ona.

'Također možete eksperimentirati uzorcima različitih razmjera da biste stvorili osjećaj ravnoteže. Naprimjer, ako se odlučite za tapete s malim i detaljnim printom, možete uravnotežiti prostoriju integracijom tepiha s većim i jednostavnijim uzorkom.'