GASTRONOMIJA

Među dobitnicima nagrada La Liste Mediterranean našla su se i dva važna hrvatska gastro aduta

29.03.2023 u 18:20

Bionic
Reading

Potkraj ožujka u Monaku je održano prvo izdanje dodjele nagrada La Liste Mediterranean, čiji je domaćin bila francuska organizacija La Liste, a ona godišnje objavljuje rang-listu tisuću najboljih restorana sa svjetskog gastronomskog tržišta temeljenu na kompilaciji različitih vodiča i mišljenja gastronomskih kritičara

Uz glavnu listu, postoji paralelna ljestvica s posebnim nagradama u različitim kategorijama za predanost, hrabrost i sposobnost reinvencije, kao i sposobnost obrane vrijednosti gastronomije u svijetu. Nagrade La Liste Mediterranean prepoznaju rad različitih profila chefova 'koji oblikuju budućnost gastronomije' te žele 'istaknuti gastronomiju 20 zemalja koje graniče s Mediteranom ili zauzimaju njegove otoke'.

Osmišljene su u suradnji s kompanijom Monte-Carlo Société des Bains de Mer, s ciljem da se uoče i istaknu izraziti talenti koji žive i rade na području Sredozemnog mora. Svečana dodjela nagrada i gala večera bile su završnica događaja na kojem su se pojavile i osobe iz društvene sfere Monaka, poput princa Alberta, te slavnih chefova, poput Elene Arzak (restoran Arzak u San Sebastiánu) i Joana Roca (El Celler de Can Roca u Gironi).

Prije večere i dodjele nagrada u Hôtelu Hermitage Monte-Carlo, na događanju La Liste OpenTalks vodila se vrlo zanimljiva debata o bioraznolikosti regije, zahvaljujući kojoj su postale vidljive mnoge prednosti i slabosti vezane uz mediteransku gastronomiju.

  • +8
La Liste Mediterranean Izvor: Mediatome / Autor: Mediatome

Gala večeru na dodjeli nagrada La Liste Mediterranean u Monaku pripremila je zaista iznimna i prigodno sastavljena ekipa velikih chefova - Clare Smyth (restoran Core, London), Massimo Bottura (Osteria Francescana, Modena), Emmanuel Pilon (Le Louis XV, Monako) i Jessica Préalpato, koju mnogi smatraju najutjecajnijom slastičarkom svijeta.

Na svečanosti je legenda francuske i svjetske kuhinje Alain Ducasse nagrađen počasnom nagradom za 35 godina kulinarske kreativnosti u restoranu Le Louis XV u Hôtelu de Paris u Monaku, a bio je u pratnji nekih od svojih najslavnijih učenika, kao što su Elena Arzak i Joan Roca. Rocin El Celler de Can Roca također je dobio priznanje kao jedan od najbolje pozicioniranih mediteranskih restorana na La Liste 1000.

Prvo gastronomsko događanje posvećeno restoranima na Mediteranu, što je konkretno značilo dodjelu nagrada za 30 chefova, istaklo je gastronomiju 20 mediteranskih zemalja - Francuske, Monaka, Španjolske, Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Turske, Libanona, Izraela, Egipta, Libije, Tunisa, Alžira, Maroka, Malte i Cipra.

Od nagrada, jedna od najzanimljivijih bila je ona novim talentima u regiji Mediterana. Ta nagrada prepoznaje talent mladih chefova iz zemalja Sredozemlja koji daju izniman doprinos aktualnoj gastronomskoj sceni. Za nas je važno to da se među njima našla i Ana Grgić Tomić, chefica restorana Zinfandel's i Le Bistro u zagrebačkoj Esplanadi. Uz nju, dobili su je Vicky Sevilla (restoran Arrels u Seguntu kod španjolske Valencije), Raz Rahav (OCD, Tel Aviv) i Hugues Mbenda (KIN, Marseille).

Nagrada za novitete godine, 'restoranima koji su uspješno otvoreni i zaslužuju biti istaknuti', otišla je lokalima Il Porticciolo (chef Riccardo Canella, Venecija) i Faraon (Manolis Papoutsakis, Atena).

Hrvatska se pojavila u još jednoj kategoriji nagrada - Hidden Gems ili Skriveni dragulji - dodijeljenima 'restoranima koji zaslužuju biti otkriveni zbog svog jedinstvenog kulinarskog doživljaja i interpretacije svog teritorija'. Naime u tom se društvu od deset dobitnika našao i istarski Zigante (chef Matej Lončar, Livade).

La Liste Mediterranean ima ukupno 30 dobitnika, uključujući chefove (među njima je devet žena), restorane i destinacije iz 14 sredozemnih zemalja. Za Philippea Faurea, predsjednika i osnivača La Liste, 'otvaranje cijele mediteranske baze je originalnost ovog novog gastronomskog događanja', planiranog s namjerom 'ujedinjenja zajednice chefova i restoratera u Monaku', gastronomskoj prijestolnici 'Velikog plavetnila'.

U svakom slučaju, ova manifestacija ne rezultira regionalnom listom, već dodjelom nagrada koje pokušavaju obuhvatiti različite profile mediteranskog gastronomskog tržišta, od novih talenata do chefova s društvenom ulogom, odnosno 'popisom posebnih nagrada'. Treba imati na umu to da La Liste, predstavljena kao izbor najboljih svjetskih restorana, objavljuje godišnju globalnu ljestvicu, što je rezultat primjene algoritma koji formira 1000 najboljih restorana svijeta. Na toj listi šest je hrvatskih restorana: 360° (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Nav (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), Laganini (Hvar) i Boškinac (Novalja).

'Za regionalna i lokalna događanja usredotočeni smo na posebne nagrade jer vjerujemo da je to najbolji način da istaknemo višestruk i raznolik skup kulinarskih talenata koji oblikuju budućnost gastronomije', tvrdi Hélène Pietrini, glavna direktorica La Liste.