Mnoge Hrvate koji posjećuju Andaluziju, a tamo očekuju i gurmanske doživljaje, zanimat će vijest da je u srpnju ponovo otvoren prostor u kojem se spajaju vatra, tradicija i okusi iz cijelog svijeta. Bina Bar, jedna od atrakcija Jerez de la Frontere, vraća se nakon potpune obnove.
Iza Bina Bara stoje dva ključna imena - Juanlu Fernández i Dolce Nilda. Juanlu, chef iz Jereza sa solidnom i duboko ukorijenjenom karijerom u domovini, pretvorio je svoj restoran LÚ u pravi primjer andaluzijske kreativne kuhinje. To dokazuje i činjenica da je prošlog studenog osvojio drugu Michelinovu zvjezdicu, što ga nesumnjivo svrstava među nacionalnu i međunarodnu gastronomsku elitu. LÚ je ujedno i jedini restoran u Jerezu s ovim priznanjem, prekretnicom koja ističe talent i viziju chefa.
Sa svojom partnericom i suprugom Dolce, dobitnicom nagrade Montagud za najboljeg voditelja restorana 2025, Juanlu je stvorio malo gastronomsko carstvo u svom rodnom gradu. LÚ-u se tako pridružuje lokal Krombol, koji se fokusira na doručke i poslijepodnevne zalogaje, a sada i novi koncept Bina Bara, koji nudi neformalniju kuhinju, podjednako posvećenu namirnicama, okusima i kvaliteti u svakom detalju, zajedničkim osobinama u svim objektima grupe.
Binini počeci datiraju iz 2020, kada je započeo kao malo utočište usred pandemije. Pet godina poslije, projekt se transformirao bez da je izgubio svoju bit. I dalje je mjesto za dijeljenje obroka s obitelji i prijateljima, ali sada sa širom i izazovnijom ponudom.
Jelovnik sadržava poznata klasična jela, poput tune mollete (vrsta peciva) i salate od kozica, uz nova jela inspirirana putovanjima ekipe LÚ-a diljem svijeta. Tu su i opcije poput 180 dana odležane picanhe (komad govedine koji je najprije postao popularan u Brazilu, a kasnije i u Španjolskoj i Portugalu, završni dio mišića bicepsa femorisa, na donjem dijelu životinje, i njegove masne kape) i papas aliñás con caballa al sarmiento (krumpir sa skušom). Postoji i poseban dio jelovnika s tradicionalnim varivima poput bakine Josefine juhe od rajčice i pirjanih tripica. Roštilj na drveni ugljen omogućava pripremu mesa, ribe i povrća à la minute, a sezonske namirnice dodavat će se ovisno o tome što u određenom trenutku bude nudilo tržište.
Za najslađi dio jelovnika, slastičarska ekipe grupe, sa svojom pekarom odmah pored Bine, nudi stalno mijenjajući izbor slastica s okusima koji odaju počast Kolumbiji, Dolceninoj domovini, a na jelovniku se nalaze i neke od omiljenih slastica chefa Juanlua. Izbor pića uključuje kreativne koktele na bazi sherry vina (Jerez je slavna domovina te vrste vina), koje je razvila ekipa LÚa, a koji će doživljaju dodati lokalni i kreativni 'štih'.
Ipak, Bina Bar je mnogo više od samo dobre hrane i pića. To je mjesto stvoreno da bi bilo i pozornica za različita događanja - od posebnih gastronomskih događanja s Juanluovim varivima, preko flamenka uživo do jela s rižom vikendom i drugih iznenađenja. Prostor obećava dinamičnost, živost i, naravno, puno duše, a sve to u toplom okruženju punom osobnosti, koje je dizajnirao Daniel Muñera, također odgovoran i za dizajn interijera Krombola. U Bini se andaluzijski i suvremeni stilovi prirodno stapaju, stvarajući gostoljubivu atmosferu od trenutka kada čovjek uđe u lokal.
Pa, ukoliko planirate posjet Andaluziji ili se, kao zaljubljenik, u nju redovito vraćate - pribilježite.