Ljubitelje tajlandskih okusa koji češće posjećuju London zaintrigirat će vijest da chef John Chantarasak restoranom AngloThai u taj grad odnedavna donosi smion i duboko osoban izraz tajlandske kuhinje.
Smješten na Seymour Placeu, samo pet minuta udaljen od Marble Archa, AngloThai je restoran s Michelinovom zvjezdicom britanskog chefa Johna Chantarasaka. Odrastao između dvije kulinarske kulture - domaće kuhinje njegove britanske majke, vođene začinima i snalažljivošću, te živopisnih okusa tajlandske baštine njegovog oca, John u svoju kuhinju unosi duboko osobnu perspektivu.
Nakon niza hvaljenih gostovanja, AngloThai je otvorio svoj prvi stalni dom u studenom 2024. i brzo stekao vjernu publiku. Samo tri mjeseca poslije, nagrađen je svojom prvom Michelinovom zvjezdicom u vodiču za Veliku Britaniju i Irsku za 2025.
U AngloThaiju, John i njegova supruga Desiree istražuju presjek tajlandskih okusa i britanskih sastojaka, spajajući fermente, curry pastu i tradiciju roštilja sa sezonskim obiljem Ujedinjenog Kraljevstva. Održivost i lokalno nabavljanje su u srži kuhinje, sa sastojcima poput drevnih žitarica s jugozapada zemlje, tradicionalnog povrća uzgojenog bez umjetne intervencije, mesa domaćih pasmina i morskih plodova ulovljenih udicom pouzdanih britanskih dobavljača.
Tajlandski bosiljak nabavlja se s hidroponske vertikalne farme u istočnom Londonu, sjemenke suncokreta u umacima zamjenjuju kikiriki, vanjski listovi kupusa rabe se umjesto lista banane, a kiselkaste, citrusne bobice krkavine zamjenjuju kisele note tamarinda ili limete. Čak je i riža, temelj azijske kuhinje, reinterpretirana drevnim britanskim žitaricama. To je kuhinja koja ne teži autentičnosti kopiranjem, već sjećanjem, tehnikom i osjećajima.
Bliski odnosi s vinarima
Vinska karta, koju je osmislila Desiree, fokusira se na male, svjesne proizvođače, s posebnim interesom za srednju Europu. Tijekom godina, par je izgradio bliske odnose s vinarima, a najznačajniji su Julia i Josef iz Nibirua u Kamptalu, sjeverozapadno od Beča, koji su pomogli u stvaranju prepoznatljivih AngloThai vina, koja nose imena Johnove i Desireeine djece. Rufus je svijetlocrveno vino s notama tamnog voća i jarkom kiselošću, dok je Aubretia aromatično bijelo vino s tropskim notama (macerirano). Popis balansira pristupačne cijene s premium bocama iz regija poput Bordeauxa i Njemačke, a uvijek je vođen podrijetlom i vještinom izrade.
AngloThai se prostire na dva kata, a opremljen je namještajem od chamchuri drveta po mjeri, koji je izradio studio Moonler iz Chiang Maija. Stari materijali susreću se s čistim, modernim dizajnom u prilagođenim stolovima, stolcima i upečatljivom stolu dugom četiri metra u privatnoj blagovaonici, Baanu, što na tajlandskom znači 'dom'.
Chef John Chantarasak rođen je u Liverpoolu, a njegov put do kuhinje nije bio tradicionalan – od turneje po Americi s rock sastavom do studiranja ekonomije. Samostalno putovanje automobilom američkim Jugom potaklo je njegov interes za hranu i kulturnu baštinu. John se poslije školovao na kulinarskom učilištu Le Cordon Bleu u Bangkoku, ponovno se povezujući sa svojim tajlandskim korijenima, dok je učio klasične tajlandske kulinarske tehnike.
U restoranu Nahm, pod vodstvom David Thompsonovog (australski chef, restorater i pisac, poznat po svojoj stručnosti u tajlandskoj kuhinji, vlasnik Nahma) štićenika Prina Polsuka, razvio je duboko poštovanje prema tajlandskoj regionalnoj kuhinji, a po povratku u London usavršavao je svoj stil s Andyjem Oliverom i Markom Dobbiejem u restoranu Som Saa, učeći prilagoditi tajlandske tehnike britanskim namirnicama. Nizom rezidentnih gostovanja i pop-up programa, Johnov je razvio svoj kulinarski stil - suvremen, samouvjeren, ali i utemeljen na tradiciji.
Svojim restoranom AngloThai, John nastavlja istraživati kontinuirani dijalog između prošlosti i sadašnjosti, Bangkoka i doline Wye u Walesu, te jedinstveni kulinarski identitet koji oblikuju obje regije.