KULTNI CHEFOVI: IÑIGO LAVADO, ITZULI

Hotel i restoran kao nastavak obiteljske i baskijske belle epoque tradicije

05.08.2025 u 16:53

Bionic
Reading

Poznati chef Iñigo Lavado i njegova ekipa započinju novo poglavlje u svojim životima otvaranjem restorana Itzuli u hotelu Luze San Sebastián u baskijskome San Sebastiánu, na mjestu koje je godinama zauzimao bivši Nicol's del Monte Igueldo, elegantnog stila belle époque.

Taj projekt povezuje Iñiga Lavada s njegovim korijenima, budući da se školovao u Francuskoj, pa je francuska kuhinja temeljni stup njegove kuhinje. Itzuli na baskijskom jeziku znači 'vratiti se'. Iako bi čovjek možda mogao pomisliti da se ime odnosi na Iñigov povratak u grad koji je napustio prije više od 20 godina kako bi se preselio u Irun i vodio restoran Iñigo Lavado (zatvoren prije nekoliko mjeseci), zapravo je dano u čast njegovoj supruzi i partnerici, Arantxi Martínez.

Kako Iñigo objašnjava: 'Arantxa je unuka Pilar, osnivačice legendarnog bara El Tamboril u gradu, i ona predstavlja treću generaciju ugostiteljske loze. Godinama je bila u pozadini jer je kombinirala svoje dužnosti u restoranu s brigom o našoj djeci, dok nisu bila dovoljno velika da odaberu svoj put. No, oni su samostalno odlučili slijediti naše korake. Dakle, Itzuli, zapravo, predstavlja njezin povratak u hotelski posao i u grad.'

Par je napustio Donostiju prije više od 20 godina, a sada su se vratili uz podršku svoje djece koja osiguravaju nasljeđe ove obiteljske sage. Njihov najstariji sin Julen je sommelier i u kratkom vremenu otkako upravlja restoranom i vinskim podrumom, već je osvojio nagradu Gastro 2024 Talent Award koju promoviraju El Diario Vasco, Baskijski kulinarski centar i Hostelería Gipuzkoa. Srednje sin, Iñigo, studira gastronomiju, usmjeravajući svoje obrazovanje na menadžment, a najmlađa, María, strastvena je ljubiteljica kuhanja, izvrsna kuharica i također studira kulinarske znanosti.

Obiteljski posao

Oboje pomažu roditeljima i bratu u restoranu kada im to studij dopušta, i oboje su sigurni da će se u budućnosti, kada budu spremni, pridružiti Itzuliju. Ekipa Itzulija je već sada također obitelj, jer se ta skupina mladih ljudi (Enrique, Mónica, David i Xabi), koji su prije 20 godina krenuli u Irun s parom kako bi započeli novo poglavlje, sada s njima vratila u San Sebastián. Za obitelj Lavado-Martínez, svi su oni neizostavan dio ovog novog poglavlja koje započinju.

Itzuli, koji je otvoren ovoga svibnja, ima gastronomsku ponudu osmišljenu da osvoji kako posjetitelje grada, tako i lokalno stanovništvo. Ideja je da Itzuli predstavlja povijest, korijene i obitelj te da prizove sjećanja na slavni belle époque San Sebastiána, ističući vrijednost grada i nudeći prostor za uživanje u Iñigo Lavadovoj 'cocini de emociones' (emotivna kuhinja).

Bodega Itzuli Exp-2_©Antonio Capote
  • Gastronomia Itzuli-33_©Antonio Capote
  • Gastronomia Itzuli-54_©Antonio Capote
  • Gastronomia Itzuli-81_©Antonio Capote
  • Gastronomia Itzuli-88_©Antonio Capote
  • Gastronomia Itzuli-160_©Antonio Capote
    +10
Itzuli - San Sebastian Izvor: Itzuli / Autor: Antonio Capote

Restoran ima kapacitet za 35 osoba, s nekoliko privatnih blagovaonica i impresivnu terasu s pogledom na ocean, na kojoj se mogu održavati privatni i ekskluzivni događaji. Jedan od jedinstvenih prostora u restoranu je vinski podrum, koji se proteže od predvorja do blagovaonice, omogućujući gostima da odaberu svoje vino kao dio doživljaja. Za dizajn hotela pobrinuo se Jesús Ansa, a za interijer Iñaki Biurun, uključujući restoran Itzuli, kuhinju i vinski podrum.

Gastronomska ponuda

Iñigo već mjesecima radi na Itzulijevoj gastronomskoj ponudi, pazeći na svaki detalj, pretražujući tržišta, upoznajući lokalne proizvođače i usavršavajući svaki detalj kako bi sve bilo savršeno. U njegovoj gastronomskoj ponudi nalaze se dva degustacijska menija s osobnim pečatom, koji savršeno predstavljaju njegovu kuhinju. Jela s tradicionalnijim receptima, sa sezonskim proizvodima koji izražavaju njegov teritorij i kulturu, ali gdje nam također pokazuje svoju kreativniju, smjeliju stranu i gdje ima mjesta za inovativnije formule.

Iñigo Lavado se školovao kod majstorskog chefa Luisa Irizara, a potom radio uz velikane poput Martína Berasateguija, Pedra Subijane, Ferrana Adrije i Alaina Ducassea, nekih od najvećih chefova naše ere. Lik Luisa Irizara bio je vrlo prisutan u svemu što je Iñigo dosad radio. I naravno, to će se nastaviti i u Itzuliju, gdje drugi meni nosi njegovo ime. Meni Luis Irizar odaje počast tom majstoru kuhinjom inspiriranom trenutačnom ponudom tržnice i tradicionalnim baskijskim receptima. Uz ta dva menija, postoji i à la carte ponuda, koja gostima omogućuje slobodniji izbor.

Usput, boutique hotel Luze San Sebastian stapa prošlost i sadašnjost u savršenom skladu, kako bi svakom gostu ponudio jedinstveni doživljaj - putovanje kroz vrijeme obavijeno udobnostima 21. stoljeća. Elegancija tu nije samo stvar stila, već i način razumijevanja života, uživanja u autentičnosti i detaljima. Ima 42 sobe, smještene u dvije zgrade, koje nježno odražavaju sjaj prošlih vremena.

Sve su svijetle i pažljivo dizajnirane kako bi ponudile sofisticiran boravak, a hotel okružuje 6000 četvornih metara vrtova inspiriranih pariškim stilom, koji vas pozivaju na laganu šetnju i prepuštanje spokojnoj i klasičnoj ljepoti. Kao savršen dodatak, infinity bazen s pogledom na Biskajski zaljev vizualno se stapa s horizontom, nudeći neusporediv pogled na otvoreno more i osjećaj diskretnog luksuza, dok su spa & wellness prostor idealno mjesto za opuštanje.