jednostavno I FINO

Sezona je šparoga; iskoristite ovu zdravu namirnicu za pripremu slasnih pogačica od lisnatog tijesta

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 20.04.2022 12:54
  • Objavljeno 20.04.2022 u 12:54
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: ALein / Alamy / Alamy / Profimedia

Proljeće je u znaku šparoga, pa ako ih i vi volite, pripremite ih na ovaj, pomalo neuobičajen način sa šunkom i sirom u lisnatom tijestu

Šparoge su iznimno zdrava namirnica koja nam stiže svakoga proljeća, a ukoliko ste poželjeli isprobati neki drugačiji način pripreme, ova ideja s lisnatim tijestom oduševit će vas.

Radi se o vrlo jednostavnom obroku koji je vrlo ukusan i sjajna ideja ako ste u stisci s vremenom ili imate nenajavljen posjet.

Sastojci:

  • 12 zelenih šparoga
  • 1 žumanjak
  • 4 kriške šunke
  • 2 lista lisnatog tijesta
  • 60 g naribanog sira
  • 1 žlica sjemenki sezama
  • bosiljak

Priprema:

Očistite šparoge i kuhajte ih 5 minuta u slanoj vodi, ocijedite i osušite te prepolovite. Zagrijte pećnicu na 210º.

Umutite žumanjak sa 2 žlice vode. Prepolovite kriške šunke. Listove lisnatog tijesta odmotajte i izrežite na kvadrate veličine 10 cm.

Stavite ih na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. U sredinu svakog kvadrata lisnatog tijesta dijagonalno stavite dva ili tri komada šparoga, prekrijte s pola kriške šunke, pospite naribanim sirom i zatim 2 slobodna kuta prebacite na sredinu. Pritisnite ih navlaženim prstima, premažite cijelu površinu umućenim žumanjkom i pospite sezamom. Pecite na 210º između 15 i 18 minuta, dok ne porumeni. Izvadite van i pustite da se ohladi.

Za umak:

U zdjeli izmiješajte žličicu senfa s 200 ml vrhnja, dodajte sol, papar i dobro promiješajte.

Lisnato tijesto poslužite s umakom od senfa i ukrasite listićima bosiljka. I dobar tek!