BRIGA ZA ZDRAVLJE

Ljeto samo što nije tu: Kad ste zadnji put pregledali stopala?

11.06.2023 u 16:38

Bionic
Reading

Stopala su ogledalo našega zdravlja, no često su vrlo nepravedno zapostavljena

Liječnici upozoravaju kako je nužno obaviti pregled stopala tijekom cijele godine, kao i uvođenje nekih drugih navika tijekom toplijih mjeseci.

Posljednjih nekoliko mjeseci stopala su nam uglavnom bila skrivena od očiju u čarapama, obući ili šlapama, no uskoro će doći vrijeme da ih pokažemo.

Dr. Paul Greenberg s Medicinskog fakulteta Grossman Sveučilišta u New Yorku, pak upozorava stopala treba svakodnevno pregledavati, jer njihovo stanje može pružiti važne znakove upozorenja o našem cjelokupnom zdravlju.

Primjerice tako iznenadna natečenost stopala može ukazivati na visoki krvni tlak, rekao je dr. Kirk Geter sa Sveučilišne bolnice Howard. Natečenost također može biti znak gihta ili problema s bubrezima dok trnci i utrnulost stopala mogu ukazivati na dijabetes.

Stoga bismo svaki dan trebali pregledati donji i gornji dio stopala - kao i između prstiju - i mrdati prstima okolo. Svakako pripazite i na pukotine na koži, crvenilo, promjene boje noktiju, obamrlost, ranice koje ne zacjeljuju i otekline.

Ukoliko nešto ne izgleda dobro ili vas smeta, obavezno treba upozoriti liječnika.

Evo nekoliko načina za održavanje zdravlja stopala tijekom ljeta:

Oprezno s japankama

Većina popularnih natikača, japanki, nudi vrlo malo ili nimalo potpore za lukove, petu i gležnjeve, rekla je dr. Stephanie Wu, profesorica na Rosalind Franklin University of Medicine and Science u Chicagu. Njihovo nošenje može pogoršati mnoga stanja stopala, poput boli u svodu stopala i plantarnog fasciitisa, upale čvrstog pojasa tkiva na donjem dijelu stopala.

I, još nešto: ako nosite japanke, nikako nemojte kositi travnjak u njima. 'Posjeti hitnoj pomoći koji uključuju ozljede kad ljudi odluče kositi svoje travnjake u japankama, spotaknu se i na kraju pređu kosilicom preko stopala nisu neuobičajeni', rekla je dr. Wu.

Zaštitite svoja stopala od mikroorganizama

Izlaganje stopala ljeti čini ih sklonijima infekcijama, a javna kupališta i svlačionice pune su mikroorganizama koji rastu u toplim, vlažnim prostorima uzrokujući bolesti poput atletskog stopala i plantarnih bradavica. Preporučila je nošenje stabilne vodootporne obuće u tim područjima. I, koliko god hodanje bosih nogu po šljunku ili pijesku uz more može biti divno liječnici ipak predlažu obuću za plažu. Tu je i pitanje higijene jer čak i oni koji odgovorno nose sandale mogu nakupiti prljavštinu na donjem dijelu stopala, pa dobro obrišite stopala antibakterijskim maramicama kada dođete kući kako biste ubili patogene.

Ne zaboravite kremu za sunčanje

Kad nanosite kremu za sunčanje, obavezno namažite stopala, rekla je dr. Rosemarie Ingleton, docentica dermatologije u bolnici Mount Sinai. Baš kao i koža na ostatku našeg tijela, upozorava ona, vrhovi stopala i tabani skloni su opeklinama od sunca ali i raku kože.

Prema American Podiatric Medical Association, rak kože se može razviti na bilo kojem dijelu stopala, uključujući i ispod nokta. Stoga biste se trebali odlučiti za kremu za sunčanje s najmanje 30 SPF i ne zaboravite je često ponovno nanijeti kad ste vani, a sunce je jako.