OMILJENA JELA

Sedam pogrešaka zbog kojih juhe i variva ne ispadaju najbolje

05.04.2017 u 06:38

Bionic
Reading

Jela poput juhe ili variva čine se jako jednostavnima za prirpemu, ali uz male pogreške koje se svakome lako mogu potkrasti, uvijek nedostaje korak do savršenog okusa

Zaboravite na jaku vatru i brzo kuhanje

Pojačate li vatru kako bi juha ili varivo bili što prije gotovi, velika je šansa da ćete na kraju dobiti gusto i koncentrirano jelo s raskuhanim sastojcima. Magazin Self piše da kulinarska blogerica Abbey Sharp upozorava na tu klasičnu pogrešku i objašnjava da lagano kuhanje na slabijoj vatri olakšava stapanje okusa s tekućinom pa je jelo na kraju ukusnije. Stoga je preporuka da se ta vrsta jela polako krčka na srednje jakoj vatri bez jakog vrenja.

Dodavanje povrća

Budući da se pojedino povrće treba kuhati dulje, nije dobro ako sve ubacite u lonac odjednom jer će, primjerice, brokula ili cvjetača ostati raskuhani dok čekate da krumpir postane mekan. To je još jedan razlog da se pridržavate uputa u receptima, koliko god se jednostavnim činilo skuhati domaću juhu ili klasično varivo. Kuhate li primjerice juhu, dobro se držati pravila da sve vlaknasto i korjenasto povrće treba staviti prije onog lisnatog jer njemu treba kraće vrijeme da se skuha.

Oprezno sa soljenjem

Stavite li svu sol odmah na početku, dok su sve namirnice sirove i nisu pustile svoje sokove i okuse, moguće je da ćete se prevariti pa presoliti jelo. Nemojte pretjerivati čak i kada je potrebno soliti odmah na početku, kao što je primjer s pirjanjem luka. Bolje još dosolite kasnije, po potrebi.

Raskuhana tjestenina, riža ili žitarice

Kao i s povrćem, treba obratiti pažnju na vrijeme kuhanja kod tjestenine, žitarica ili riže jer bi trebali biti al dente, ali ne tvrđi od toga. Uz malo prakse znat ćete točno kada treba dodati određenu namirnicu, a u tome mogu pomoći i upute o kuhanju na pakiranju. Općenito, tjestenini je dovoljno desetak minuta, a riži od 15 do 45 minuta ako koristite onu integralnu.

Dodavanje vrhnja

Vrhnje jelima daje kremast izgled i finiji okus, ali nije svejedno kako ga dodajete. Kako biste izbjegli stvaranje grudica ako dodajete obično vrhnje, lonac maknite s vatre na minutu u zatim umiješajte potrebnu količinu. Vrhnje za kuhanje ili ono slatko možete ubaciti bez micanja lonca s vatre jer se ne gruda.

Ne koristite temeljac

Bilo da ste ga radili od kostiju, povrća ili mesa poput piletine, Sharp kaže da je temeljac osnova ukusnog variva jer sama voda nije dovoljna da bismo dobili ukusno jelo. Kada skuhate i ohladite temeljac možete ga razdijeliti u više porcija pa zamrznuti, ali ako ga nemate, od pomoći će biti i onaj kupovni. Jedino pripazite na njegov sastav i da ne bude prepun soli.

Kiselina je ključna za savršeni okus

Neki imaju naviku u varivo dodati žlicu octa, a drugi to nikada ne rade. Sharp pak kaže da dodavanjem malo kiselosti bilo octom, limunovim sokom ili primjerice vinom, jelo dobiva dublji i puniji okus.