RECEPT MATE JANKOVIĆA

Ragu od liganja za posni blagdanski objed

23.12.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Ako još ne znate što ćete spremiti za Badnjak, isprobajte recept chefa Mate Jankovića za ragu do liganja s palentom i ružmarinom

Recept za ragu od liganja s palentom i ružmarinom (iz kuharice Mate vs. Tomaž u izdanju Lidla

Potrebni sastojci:

1 kg liganja
1 luk
1 češnjak
1 mrkva
2 rajčice
1 grana stabljičastog celera
1 dl bijelog vina
100 ml rajčice pasate
ružmarin
timijan
1 limun
peršinov list
100 g palente
maslac
1 dl mlijeka
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema

Lignje očistimo, narežemo na veće komade i dobro operemo. Na maslinovu ulju zažutimo luk, listiće češnjaka, narezane lignje, komade mrkve i stabljičastog celera.

Dodamo bijelo vino, koricu limuna, pasatu i vode ili temeljca.

Začinimo solju i kratko prokuhamo, toliko da lignje ne postanu gumenaste, a povrće se ne raskuha.

U gotov ragu dodamo nasjeckano bilje, kokice rajčice i nekoliko kapi maslinova ulja.

Zakuhamo dva dl vode i dl mlijeka te posolimo.

Dodamo palentu i uza stalno miješanje pustimo da iskuha.

Na kraju dodamo kockice hladnog maslaca, nekoliko kapi maslinova ulja i sjeckani ružmarin.

Za chefa Matu Jankovića kuhanje je stav inspiracije, a pobornik je jednostavnosti i ne pretjeranog kompliciranja kod kuhanja. Radio je u vrhunskim restoranima u Hrvatskoj i svijetu te sudjelovao u televizijskim projektima 'MasterChef Hrvatska' kao i 'No Reservations: Croatia s Anthonyjem Bourdainom'. Suvlasnik je Bistroa Šnicl u kavani Johann Franck, uz kolegu chefa Tomaža Kavčiča te zaštitno lice Lidla Hrvatska.