ZABORAV U DIMU

Pušenje muškarce vodi demenciji

07.02.2012 u 11:44

Bionic
Reading

Uz stotine drugih štetnih svojstava koja se pripisuju cigareti, tu je, po novim istraživanjima, i brže slabljenje spoznajnih funkcija, a tom su riziku muškarci izloženiji od žena

Evo još jednog razloga da skupite snagu i odbacite cigarete. Novo istraživanje pokazuje da muškarci koji puše imaju veću šansu da u kasnijoj dobi obole od demencije. Rezultati vode zaključku da pušenje za muškarce znači brži gubitak kognitivnih funkcija.

Pušenje se sve više prepoznaje kao jedan od rizičnih čimbenika koji vode demenciji. A to je oboljenje sve prisutnije: procjenjuje se da je u 2010. bilo 36 milijuna dementnih, da je broj u stalnom rastu i da će se za dvadeset godina udvostručiti.

Znanstvenici londonskog University Collegea prikupili su podatke šest tisuća muškaraca i nešto više od dvije tisuće žena. Prosječna dob ispitanika i ispitanica bila je 56 godina, a rezultate istraživanja prenosi Daily Mail

Svi testovi pokazali su da pušenje kod muškaraca doprinosi slabljenju kognitivnih funkcija. Muškarci koji su nastavili pušiti i u međuvremenu do nastavka istraživanja pokazali su progresiju demencije u svim testovima.

Također, muškarci koji su prestali pušiti prije deset godina još uvijek nisu potpuno eliminirali rizik: i dalje obolijevaju češće od nepušača, a posebice je to uočljivo kod takozvanih 'izvršnih funkcija', što je objedinjavajući termin za različite kompleksne kognitivne procese koji se pokreću kada pokušavamo ostvariti neki cilj.

Ipak, dobra je vijest da dugogodišnji bivši pušači nisu pokazali ubrzano slabljenje spoznajnih funkcija. 'Naši rezultati pokazuju vezu između pušenja i kognitivne moći, pogotovo u starijoj dobi', komentira voditeljica istraživanja dr. Severine Sabia, ali ipak naglašava kako je ta povezanost uočljiva kod muškaraca, a izostala je kod žena, za što u ovom trenutku nema objašnjenja. Uzrok možda leži u činjenici da muškarci više puše, no to je tek neutemeljena pretpostavka.