dobrodošli u novu eru

Puderu su odbrojani dani: Prirodni izgled je sve traženiji, a nepravilnosti se više ne skrivaju

26.08.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Dani kada smo nanosili vidan sloj pudera na lice ne bismo li prikrili i najmanje nedostatke kože daleko su iza nas. Ulazimo u novu eru samoprihvaćanja i zadovoljstva prirodnim izgledom

Donni Davy, vizažistica mega popularne serije 'Euforija' kaže kao na setu za šminkanje glumaca ne koristi ni podlogu ni puder u prahu. A kada je ranije ove godine predstavila vlastitu kozmetičku liniju, Half Magic, odlučila se usredotočiti na sjenila, olovke za usne i ruževe, highlightere, rumenila i ljepljive ukrasne kristale - ali ne i na korektor ili puder. Za samu reklamnu kampanju linije koristila je minimalno razvodnjenu podlogu koju je nanosila na doista nužna mjesta, a inzistirala je da slike vjerno prikazuju pore, teksturu i neravnine na koži.

'Takav način šminkanja je osobna preferencija već duže vrijeme, otkriva i dodaje: 'Također, mnogi današnji režiseri, barem oni s kojima sam surađovala, žele pravu teksturu kože. Zapravo mrze puder' Za šminkanje glumaca iz serije 'Euforija' koristila je svijetle nijanse ili puder pomiješan s hidratantnom kremom ili highlighterom, osim za Maddy, jer njezin lik ima nešto dotjeraniji izgled.

'U početku je bilo poprilično šokantno. Kad sam gledala u monitore na setu, bilo mi je malo neugodno, iako sam jako zaljubljen u takav izgled,' kaže.

U travnju je vizažistica Bobbi Brown u sklopu svog kozmetičkog brenda Jones Road predstavila tonirani hidratantni balzam pod nazivom What the Foundation. Za razliku od tipične podloge, njezin novi proizvod dolazi u teglici i treba ga promiješati, a zatim štedljivo nanijeti kako bi tekstura kože ostala vidljiva. Sama Bobbi Brown, koja ima 65 godina, prestala je nositi puder prije tri godine, a sve ga rjeđe koristi i na klijentima, piše New York Times.

'Shvatila sam da mi se zapravo sviđa i da izgledam bolje bez pudera. To se poklopilo s onim kako se osjećam u vlastitoj koži. U isto vrijeme stvari su se počeče mijenjati u industriji ljepote. Zavladao je opušteniji izgled. Djevojke su na zabavama nosile neuredne punđe,' opisuje Bobbi Brown.

U lipnju je Rhode Skin, linija Hailey Bieber, predstavila Peptide Glazing Fluid, proizvod koji se rasprodao više puta, čim je dospio na police. Riječ je o laganom, brzo upijajućem serum gelu koji puni, hidratizira i posvijetljava, a promovira se zbog tog efekta odmah nakon nanošenja.

Svijet ljepote se već neko vrijeme kreće prema manje 'teškim' proizvodima, uvođenjem toniranih hidratantnih krema i vodenih tonova, a ne pravih pudera. Ilia je 2020. predstavila Super Serum Skin Tint, a prije toga je Chanel izbacio Les Beiges, svježe nijanse koje se sastoje od 75 posto vode za najblaži dodir prekrivanja. Još prije pandemije započeo je pokret pozitivnog stava prema aknama, a sve veći broj žena napušta svoje bočice pudera i okreću se alternativnijim metodama.

Sve rjeđe korištenje pudera dolazi u vrijeme povećanja znanja o njezi kože. I dok se veliki broj žena odlučuje na 'golo' lice, a sitne nepravilnosti tek toliko prikrivaju korektorom, druge su pronašle alternativu puderu koji jednim potezom djeluje kao čitav niz proizvoda za njegu kože. Takvi proizvodi nude mnoštvo sastojaka - vitamin C, hijaluronsku kiselinu, niacinamid i zaštitu od sunca - koji se mogu mjeriti s tradicionalnim serumima, a sjajni završni dodir čini ih dovoljno samopouzdano da odustanu od jačeg prekrivanja.

'Na njegu kože gledam kao na dio procesa šminkanja', kaže vizažistica Kerrin Jackson, vizažistica. Prilikom šminkanja usredotočuje se na prikrivanje mrlja s proizvodima koji sadrže sastojke poput vitamina C za ujednačavanje tona kože, nanoseći ih samo na područja koja su crvena ili promijenjene boje, ostavljajući ostatak kože golim.

Pokret 'bez pudera' također se odnosi na prihvaćanje prirodnog izgleda. Uz to, neki vizažisti tvrde da je izgled bez pudera ili s tek laganim prekrivanjem boli za kožu svih dobnih skupina. Naime, puderi koji temeljito prikrivaju maju tendenciju taloženja u fine bore pa mogu izgledati ljepljivo ili teško na koži. No, valja uzeti u obzir da nošenje teškog pudera kod nekih žena dolazi s emocionalnom prtljagom.

'Treba biti dovoljno hrabar i pokazati golo lice. Jer budimo realni, osim ako niste novorođenče, vaš ten ima nepravilnosti i teksturu,' kaže Davy i napominje da je lako je isprobati goli izgled bez potpunog odbacivanja tradicionalne podloge. 'Postupno počnite smanjivati količinu pudera koju koristite. Polako ćete početi uviđati da možete izgledati i osjećati se sjajno bez teškog prikrivanja i pudera.' Mnoge obojene hidratantne kreme pružaju dobro prekrivanje, a dat će vam osjećaj kao da još uvijek imate cjelokupan make-up.

Predlaže uzeti malo pudera ili korektora, razvodniti ga tekućim iluminatorom ili toniranom hidratantnom kremom i nanijet na lice Ako imate akne koje su crvene ili zacjeljuju, ona savjetuje da ih pustite da se malo vide ili nježno utapkate pigmentirani korektor.