ROVINJSKI MONTE

Prvi hrvatski restoran dobio Michelinovu zvjezdicu

01.02.2017 u 22:25

Bionic
Reading

Nizu priznatih restorana s Michelinovom zvjezdicom pridružio se i rovinjski Monte, a uz njega se bez zvjezdice, no s preporukom, našlo još 34 drugih mjesta u Dubrovniku, Zagrebu i Istri

Iako to mnogi nisu znali, hrvatski restorani prošlu su godinu bili pod budnim okom Michelinovih inspektora.

Svjetske poznate Michelinove zvjezdice vrlo su prestižno priznanje. Jedna zvjezdica znači da je restoran vrlo dobar u svojoj kategoriji, dvije znače da je meni u tom restoranu vrijedan posjeta čak i ako vam to nije po putu, a tri zvjezdice zaslužuju posebno putovanje samo zbog ponude takvog restorana.

'Kriteriji Michelina su, naravno, precizni i striktni. Njihovi agenti u potpunoj tajnosti obilaze hrvatske restorane. Započeli su s tom inkognito inspekcijom prije nekoliko mjeseci. Sada pripremaju online listu istaknutih hrvatskih restorana. To je temeljit, dugotrajan i skup proces. No, sama činjenica da je Michelin sada odabrao i Hrvatsku za svoj crveni vodič odlična je promocija za vašu zemlju', rekla je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michelle Boccoz.

Među svim restoranima širom Hrvatske, jedan je zadovoljio stroge Michelinove kriterije – rovinjski restoran Monte. Kriteriji, kao i koji restorani su bili posjećeni tijekom 2016. godine, ostat će i dalje tajna.

Hrvatska se tako sad pridružuje nizu zemalja koje imaju barem jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom. Francuska ima 630 restorana s jednom ili više zvjezdica.

Uz restoran Monte koji je dobio jednu zvjezdicu, 34 restorana iz Dubrovnika, Zagreba i Istre dobili su preporuke. Michelin vjerojatno neće ići u tiskano izdanje vodiča za Hrvatsku, no njezin ulazak u digitalne vodiče ogromno je priznanje domaćoj gastronomiji.