HRANA BOGOVA

Odvažite se i probajte voće od kojeg svi zaziru

07.12.2016 u 06:57

Bionic
Reading

Kaki potječe iz Kine, mnogobrojne su sorte nastale u dalekom Japanu i zbog toga imaju nadimak japanske jabuke, ali sve se češće uzgajaju i u našim vrtovima

Male, okrugle i u boji zalazećeg sunca, kaki je poput ostalog voća bogat antioksidansima i vlaknima. U našem se podneblju ova vrsta jabuka sve češće uzgaja, posebno na Mediteranu jer joj je potrebna blaga klima.

Pojedine sorte ukusne su čim se uberu, ali druge pak nisu odmah za jelo i moraju još dozreti. U tom slučaju možete ih staviti pored drugog voća koje otpušta plin etilen, poput banana, pa će i prije biti dovoljno mekane za jelo.

Budući da dozrijeva u kasnu jesen, kada već krenu temperature oko nule, kaki je idealna namirnica koja čuva zdravlje u ovo doba godine siromašno svježim voćem i povrćem.

Zreo kaki narančaste je boje i naziv mu u prijevodu znači 'hrana bogova'. Porijeklom je iz Kine, rasprostranio se u Koreju i Japan, gdje su nastale nove sorte pa zatim stigao i u Europu.

Ovisno o sorti, može biti više ili manje okrugao, plosnat ili izdužen. Unutrašnjost, odnosno sočno meso pak izgledom podsjeća na rajčicu. Mnogi ne znaju kako ga točno očistiti i jesti, ali zapravo samo treba odstraniti peteljku i narezati po želji, primjerice na kriške.



Zimi je idealan za bolje zdravlje

Za razliku od nekog drugog voća, kaki ima malo vode, a puno ugljikohidrata, oko 95 posto. U 100 grama kakija krije se 80 kalorija, oko 19 grama ugljikohidrata, od čega su glukoza i fruktoza u jednakom omjeru i manja količina saharoze. No kora i pulpa bogate su vlaknima. U 100 grama kakija može se pronaći čak 3,6 grama vlakna. Uz spomenuti vitamine C i B-kompleks, sadrži minerale kao što je mangan, kalij i željezo.

Inače se preporučuje kod problema s redovnom probavom, čisti jetru od masnoća i jača živčani sustav.

Odaberite zrele i lijepe plodove pa ih stavite u salate ili kolače

Birajte lijepe, neoštećene plodove s kratko podrezanom peteljkom. Neka vas ne zavara ako je jabuka tvrda jer kora je osjetljiva i lako se može oštetiti. Ako ste kupili tvrđe plodove pustite ih da dozrele još nekoliko dana. Nakon kupnje, čuvajte ih na hladnom i prozračnom mjestu. Kako bi što prije dozrele, osim uz bananu, možete ih staviti nekoliko dana u vrećicu s jabukom. Plod je spreman za konzumaciju ako je mekan na dodir, inače će biti gorka okusa. Čak se mogu i zamrznuti, a u zamrzivači ih možete čuvati osam mjeseci

Ljubitelji ovih ukusnih jabuka rade pekmez ili džem, stavljaju ih u salate, rade sladoled ili ih koriste kao sastojak za sočne voćne kolače.