NE MOŽETE IM POBJEĆI

Promjene u seksualnosti koje čekaju svakoga muškarca

10.11.2010 u 11:57

Bionic
Reading

Tradicionalno se smatra da je muškarac potpuno siguran u sebe u seksualnom smislu te da redovitost i predvidljivost njegove izvedbe mora biti jednaka kao u njegovim dvadesetim. Međutim, usprkos svemu, to se s godinama mijenja

Starenjem svi su muškarci suočeni s neizbježnim fizičkim i psihičkim promjenama. Neki od njih pomisle i kako s godinama nisu u spremni na jednaku seksualnu aktivnost kao prije. No kako ističu Barry W. McCarthy i Michael E. Metz, autori knjige 'Muška seksualnost' u izdanju Profila; ' U svakoj dobi vaša iskustva i učena neprestani su izazov vašem seksualnom zdravlju. Bez obzira je li riječ o korisnim ili teškim iskustvima, naučite ih cijeniti kao doprinos vlastitoj seksualnosti.'

Tijekom dvadesetih i tridesetih godina muškarce najčešće zabrinjavaju pitanja što je normalno u seksualnom odnosu, uključujući učestalost seksa i vještine vođenja ljubavi, kako seksualno zadovoljiti partnericu, jesu li vaše seksualne fantazije normalne te kako se nositi s razočaranjima seksualne funkcije – poput preuranjene ejakulacije.

Četrdesete i pedesete godine muškarčeve brige se obično fokusiraju na tjelesne promjene i pitanje što one znače u seksualnom smislu. Sa zrelošću srednjih godina često se javljaju pitanja o karijeri, značenju života i dubljoj integraciji seksualnosti u intiman odnos. Isto tako nisu rijetke niti brige o seksualnoj funkciji.

Šezdesete i kasnije godine sa sobom donose uobičajene zdravstvene probleme te njihov učinak na seksualno funkcioniranje. Uz prilagodbu bolesti, uobičajena je i briga za tjelesno i seksualno zdravlje partnerice. Uz prihvaćanje i fleksibilnost, tjelesna ograničenja koja dolaze sa starenjem izazovi su koji mogu olakšati produbljivanje intimnosti.

Kako muškarci stare, postaju i seksualno mudriji te i puno sigurniji u sebe. Usto, nastupaju i razne fizičke promjene za koje se mnogi muškarci nerijetko pitaju jesu li normalne. Kako navode autori knjige 'Muška seksualnost' sasvim je normalna umanjenja seksualna želja, jer mentalnom uzbuđenju slabi

S godinama raste i kvaliteta seksualnog života

intenzitet zbog suptilnih neuroloških promjena te je smanjen broj i učestalost jutarnjih erekcija.

Kako rezultat promjene praga podražljivosti živčanih stanica blago se umanjuje osjetljivost penisa, a da bi se postigla erekcija obično je nužno potrebna izravna stimulacija penisa. Umanjena osjetljivost penisa potiče i zakašnjelu erekciju koja ponekad može i izostati.

Trajanje može biti znatno skraćeno, a intenzitet može biti smanjen. Neki muškarci će čak biti lišeni kontrakcije prostate pri ejakulaciji, a neki muškarci povremeno imati orgazam bez ejakulacije.

Nakon ejakulacije tijekom godina znatno se brže smanjuje nabreknutost penisa i spuštaju se testisi uzrokovano manjim pritiskom u žilama. Starenjem se smanjuje i količina sperme i njezina ljepljivost što automatski ograničava mušku plodnost.

Refraktorno razdoblje, odnosno razdoblje u kojemu se može ponovno ejakulirati povećava se, tako na primjer u dvadesetima to razdoblje traje samo nekoliko minuta, a u pedesetima traje i dulje od 12 sati.

Nešto rjeđe se kod nekih muškaraca može pojaviti i osip na vratu, trupu, ramenima, bedrima i podlakticama tijekom seksualnog uzbuđenja zbog smanjenja u krvnim žilama.