NE MOŽETE IM POBJEĆI

Promjene u seksualnosti koje čekaju svakoga muškarca

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.11.2010 11:57
  • Objavljeno 10.11.2010 u 11:57
muškarac, žena, seks, krevet

muškarac, žena, seks, krevet

Izvor: Corbis / Autor: Brooke Fasani/Corbis

Tradicionalno se smatra da je muškarac potpuno siguran u sebe u seksualnom smislu te da redovitost i predvidljivost njegove izvedbe mora biti jednaka kao u njegovim dvadesetim. Međutim, usprkos svemu, to se s godinama mijenja
Profil

Profil

Izvor: Promo fotografije / Autor: Profil

Starenjem svi su muškarci suočeni s neizbježnim fizičkim i psihičkim promjenama. Neki od njih pomisle i kako s godinama nisu u spremni na jednaku seksualnu aktivnost kao prije. No kako ističu Barry W. McCarthy i Michael E. Metz, autori knjige 'Muška seksualnost' u izdanju Profila; ' U svakoj dobi vaša iskustva i učena neprestani su izazov vašem seksualnom zdravlju. Bez obzira je li riječ o korisnim ili teškim iskustvima, naučite ih cijeniti kao doprinos vlastitoj seksualnosti.'

Tijekom dvadesetih i tridesetih godina muškarce najčešće zabrinjavaju pitanja što je normalno u seksualnom odnosu, uključujući učestalost seksa i vještine vođenja ljubavi, kako seksualno zadovoljiti partnericu, jesu li vaše seksualne fantazije normalne te kako se nositi s razočaranjima seksualne funkcije – poput preuranjene ejakulacije.

Četrdesete i pedesete godine muškarčeve brige se obično fokusiraju na tjelesne promjene i pitanje što one znače u seksualnom smislu. Sa zrelošću srednjih godina često se javljaju pitanja o karijeri, značenju života i dubljoj integraciji seksualnosti u intiman odnos. Isto tako nisu rijetke niti brige o seksualnoj funkciji.

Šezdesete i kasnije godine sa sobom donose uobičajene zdravstvene probleme te njihov učinak na seksualno funkcioniranje. Uz prilagodbu bolesti, uobičajena je i briga za tjelesno i seksualno zdravlje partnerice. Uz prihvaćanje i fleksibilnost, tjelesna ograničenja koja dolaze sa starenjem izazovi su koji mogu olakšati produbljivanje intimnosti.

Kako muškarci stare, postaju i seksualno mudriji te i puno sigurniji u sebe. Usto, nastupaju i razne fizičke promjene za koje se mnogi muškarci nerijetko pitaju jesu li normalne. Kako navode autori knjige 'Muška seksualnost' sasvim je normalna umanjenja seksualna želja, jer mentalnom uzbuđenju slabi

Profil

Profil

Izvor: Corbis / Autor: Emely/cultura/Corbis

S godinama raste i kvaliteta seksualnog života

intenzitet zbog suptilnih neuroloških promjena te je smanjen broj i učestalost jutarnjih erekcija.

Kako rezultat promjene praga podražljivosti živčanih stanica blago se umanjuje osjetljivost penisa, a da bi se postigla erekcija obično je nužno potrebna izravna stimulacija penisa. Umanjena osjetljivost penisa potiče i zakašnjelu erekciju koja ponekad može i izostati.

Trajanje može biti znatno skraćeno, a intenzitet može biti smanjen. Neki muškarci će čak biti lišeni kontrakcije prostate pri ejakulaciji, a neki muškarci povremeno imati orgazam bez ejakulacije.

Nakon ejakulacije tijekom godina znatno se brže smanjuje nabreknutost penisa i spuštaju se testisi uzrokovano manjim pritiskom u žilama. Starenjem se smanjuje i količina sperme i njezina ljepljivost što automatski ograničava mušku plodnost.

Refraktorno razdoblje, odnosno razdoblje u kojemu se može ponovno ejakulirati povećava se, tako na primjer u dvadesetima to razdoblje traje samo nekoliko minuta, a u pedesetima traje i dulje od 12 sati.

Nešto rjeđe se kod nekih muškaraca može pojaviti i osip na vratu, trupu, ramenima, bedrima i podlakticama tijekom seksualnog uzbuđenja zbog smanjenja u krvnim žilama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi