OBITELJSKE VEZE

Prepoznajete li ih i vi? Ovo su najčešći problemi s braćom i sestrama na koje se žale odrasle osobe

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 26.03.2020 06:11
  • Objavljeno 26.03.2020 u 06:11
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Braće i sestre neodvojiv su dio našeg života, a odnos koji stvaramo s njima drukčiji je od svih drugih kakve ostvarujemo. Premda su nekad ispunjeni sukobima, osobito tijekom djetinjstva, kasnije se to pretvara, u najvećem broju slučajeva, u blizak odnos pun ljubavi i podrške, neusporediv s drugima

Dakako, većina braća i sestara uspijevaj premostiti nesuglasice iz djetinjstva, no što kad to nije slučaj?

Psihoterapeuti su otkrili o kojim se sukobima radi među odraslima braćom i sestrama.

1. Neslaganje sa životnim partnerom/icom brata ili sestre

Iako ne morate u najmanju ruku biti oduševljeni osobom s kojom je u vezi/braku vaš brat ili sestra, morate pronaći snage da ih bar podnosite. Naravno, ako se nikako ne slažete s njom, to može itekako pogoršati obiteljske odnose. Dakako, ako se radi o toksičnoj vezi, svakako upozorite brata/sestru jer ta napetost može utjecati ne samo na vašu povezanost s bratom/sestrom, već i na cjelokupne obiteljske odnose. Mnogi se često ustručavaju reći što misle jer se boje da će to pogoršati odnose s bratom/sestrom.

2. Udaljavanje

Prijatelje možemo izbaciti iz svog života, a obitelj puno teže. Puno puta možemo čuti kako neke osobe za braću ili sestre kažu kako se s njima vrlo rijetko vide ili čuju. Stručnjaci smatraju da se suparništvo ili drugi neriješeni problemi iz djetinjstva mogu produljiti te uzrokovati razdor u odrasloj dobi. Bitno je raščistiti nagomilane probleme i poraditi na ponovnom uspostavljanju prijateljskog odnosa.

'Roditeljsko favoriziranje jednog djeteta koje djeca doživljavaju može rezultirati time da se drugo dijete osjeća zapostavljenim ili na neodgovarajući način pokušava pridobiti roditeljsku pažnju i razvija kompetitivnost s favoriziranim bratom ili sestrom. Zadržavanje negativnih odnosa i njihovo produbljivanje izvjesnije je u obiteljima u kojima se naglašavaju razlike između djece i stalno ih se uspoređuje. U odrasloj dobi roditelji razvijaju ambivalentan odnos prema odrasloj djeci koja nisu realizirala razvojne zadatke (brak, djeca, posao) i nerijetko tu djecu previše zaštićuju, a od onih koji su se uspješno realizirali stalno imaju visoka očekivanja i iz perspektive te djece nikada nisu dovoljno zadovoljni njima. To je razlog zašto se rivalstvo održava i među odraslom braćom i sestrama', objasnila je za tportal dr. sc. Sanja Smojver-Ažić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

3. I dalje igramo iste obiteljske uloge

Čak i kad odrastu, mnogi braća i sestre nastavljaju svjesno ili nesvjesno provoditi 'uloge' koje su dodijeljene svakom članu obitelji u odrastanju, na primjer 'obiteljske maze', 'šefa' ili 'crne ovce'. Nastaviti s tom ulogom i u odrasloj dobi može biti štetno na putu vlastitog razvoja kao osobe. Svatko mora pronaći svoj način da preraste vlastite uloge iz djetinjstva.

4. Sukob zbog skrbi o roditeljima u starosti

Kao odrasle osobe, braća i sestre često su prisiljeni donositi nezahvalne i važne odluke u ime svojih roditelja u pogledu medicinske skrbi, načina života i financija. Ovo je doista bitan problem jer nije u redu da ta briga padne samo na leđa jednog člana obitelji: svi se moraju dogovoriti. Dakako, ovdje se pojavljuje nerijetko čest sukob u mnogim obiteljima oko bitke za nasljedstvo i imovine nakon što umru roditelji. No financije mogu stvoriti animozitet još dok roditelji žive jer neka braća/sestre skloni su iskorištavati roditelje i dok su živi koristeći njihovu naklonost.

5. Još uvijek se posvađamo kao kad smo bili djeca

Mislili ste da ćete, kad odrastete, vi i vaša braća/sestre rješavati sukob zrelije nego što ste to radili kad ste bili, recimo, u srednjoj školi. Ali ako niste u djetinjstvu usvojili zrele načine rješavanja sukoba, možda ćete imati poteškoća da to činite i u odrasloj dobi. Kad se razdori pojave, sigurno ćete se vraćati svojim starim obrascima. Ako ste pak bili u obiteljima u kojima nije bilo konstruktivnih rasprava, već se sukob 'stavljao' pod tepih, svađe bi mogle tek eskalirati.

6. Moj odrasli brat ili sestra iskorištava roditelje

Uvijek se mogu pojaviti situacije u kojima odrasla osoba i dalje treba emocionalnu ili financijsku potporu roditelja: ukoliko je ugroženo mentalno ili fizičko zdravlje, invaliditet, gubitak posla ili druge slične nenadane okolnosti. Bez obzira na ove ozbiljne scenarije, frustrirajuće je kad odrasli braća/sestre previše iskorištavaju i opterećuju starije roditelje, stoga svakako reagirajte ako imate takve slučajeve u obitelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!