U SPAVANJU JE SPAS

Premalo sna utrostručuje rizik od prehlade

13.01.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Odrasle osobe koje pate od nesanice imaju tri puta veće šanse da obole od prehlade ili gripe od osoba koje spavaju osam i više sati, pokazalo je istraživanje

Nedostatak sna povećava šanse za obolijevanje od bolesti dišnog sustava. Vjeruje se da nedostatak sna nepovoljno utječe na imunitet, zbog čega su ljudi osjetljiviji na prehlade, pogotovo u zimsko doba.

Znanstvenici stoga tvrde da osobe koje spavaju sedam do osam sati imaju najmanji postotak obolijevanja od srčanih i drugih bolesti.

U zadnje istraživanje koje se bavilo ovom tematikom bilo je uključeno 153 zdravih muškaraca i žena u tridesetim godinama. U dva tjedan promatranja znanstvenici su izračunali koliko su prosječno spavali po noći, kao i njihovu efikasnost spavanja, što je količina spavanja podijeljena s vremenom provedenim u krevetu. Zatim su ih stavili u karantenu i dali im kapljice za nos s tekućinom koja je bila zaražena virusom prehlade.

Gotovo trećina ispitanika se zarazila virusom, a znanstvenici su nisku razinu efikasnosti spavanja povezali s razvojem prehlade.