ČISTI UŽITAK

Po pitanju kolača Francuzi jako dobro znaju što rade, a ovaj oduševljava okusom i izgledom

26.11.2025 u 11:31

Bionic
Reading

Ako tražite desert koji izgleda kao iz pariške slastičarnice, a pritom savršeno paše uz hladne jesenske dane, francuska Tarta Bourdaloue, fina pita od krušaka i badema, bit će vaš novi favorit

Nastala u pariškim slastičarnicama sredinom 19. stoljeća, Tarta Bourdaloue danas je jedan od najobožavanijih francuskih klasika, ravnopravna ikonama poput Tarte Tatin ili Paris-Bresta.

Kombinira prhko, slatko tijesto, nježno kuhane kruške u sirupu i bogatu frangipane kremu od badema, stvarajući desert koji je jednako elegantan koliko i ukusan. Upravo zato savršeno se uklapa u jesensko-zimske jelovnike, bilo kao slatki završetak ručka, uz popodnevnu kavu ili kao slatka zvijezda na blagdanskom stolu.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Sastojci za tart promjera 26 cm

Tijesto (prhko slatko tijesto)

  • 250 g glatkog brašna
  • 120 g hladnog maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Ako želite, možete koristiti i kupovno slatko prhko tijesto.

Za nadjev od kruška:

  • 4 čvrste kruške
  • 1 l vode
  • 200 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili 1 žlica ekstrakta vanilije)
  • 1 mali komadić limunove korice
  • 1 štapić cimeta (po želji)

Za frangipane (krema od badema)

  • 100 g omekšanog maslaca (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • 100 g mljevenih badema
  • 2 jaja
  • 1 žlica brašna (po želji, za gušću kremu)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili par kapi ruma (po želji)
  • Za dekoraciju
  • Listići badema (po želji)
  • Džem od marelica za glaziranje (po želji)

Priprema:

Priprema tijesta: Pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol. Dodajte hladan maslac narezan na kockice te ga umijesite rukama ili u kuhinjskom robotu dok se ne poveže s brašnom. Zatim umiješajte jaje i mijesite samo onoliko koliko je potrebno da se tijesto ujedini. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta u hladnjaku.

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka i stavite između dva papira za pečenje ili na lagano pobrašnjenu površinu, a zatim ga razvaljajte valjkom na ujednačenu debljinu od približno 2–3 mm. Pažljivo ga premjestite u kalup, prilagodite stijenke kalupa bez razvlačenja tijesta i odrežite višak na rubovima, a dno izbodite vilicom.

Tijesto zatim predpecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva s teretom: na podlogu stavite papir za pečenje i napunite ga suhim slanutkom, rižom ili posebnim keramičkim kuglicama za pečenje, kako bi se spriječilo napuhivanje i zadržale ravne stijenke.

Priprema krušaka: Kruške ogulite, prerežite po duljini na polovice i odstranite središnji dio s košticama. U loncu zakuhajte vodu sa šećerom, vanilijom, koricom limuna i, po želji, štapićem cimeta. Kada tekućina zakuha, dodajte polovice krušaka i kuhajte ih na srednje jakoj vatri otprilike 15 - 20 minuta, dok ne omekšaju, ali i dalje ostanu dovoljno čvrste. Ostavite ih da se potpuno ohlade u istom sirupu u kojem su se kuhale te ih tako ohlađene sačuvajte do slaganja tarta.

Priprema frangipane kreme: Maslac i šećer miksajte dok ne dobijete laganu, kremastu smjesu. Zatim dodajte jaja jedno po jedno, svaki put dobro izmiksajte kako bi se potpuno sjedinila sa smjesom. Umiješajte mljevene bademe i, po želji, malo brašna ako želite gušću kremu. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije ili malo ruma, ovisno o tome koji okus preferirate.

Slaganje tarta i pečenje: Predpečenu podlogu od tijesta napunite kremom od badema. Svaku polovicu kruške položite na dasku ravnom stranom prema dolje, a zatim je oštrim nožem narežite na tanke ploške debljine oko 2 - 3 mm, pazeći da ne prerežete krušku do kraja, nego da ploškice ostanu spojene pri dnu. Narezane polovice krušaka lagano raširite u oblik lepeze ili, ako želite drukčiji izgled, složite ih u oblik križa na površinu kreme. Po želji po kremi i kruškama pospite listiće badema, koji lijepo upotpunjuju izgled i teksturu deserta. Tart pecite na 180 stupnjeva približno 35 - 40 minuta, odnosno dok tijesto ne poprimi zlatnu boju, a krema se potpuno ne stegne.

Savjeti za posluživanje i varijante: Za završni sjaj zagrijte jednu žlicu džema od marelice s malo vode i još topli tart lagano premažite kistom po površini. Ako želite bržu verziju, umjesto svježih krušaka možete upotrijebiti kruške iz konzerve u sirupu, koje je dovoljno kratko ocijediti. Umjesto jednog velikog tarta možete pripremiti i pojedinačne mini tartove, koji su vrlo praktični za posluživanje i vizualno iznimno atraktivni.