OPASNA VLAGA

Plijesan uzrokuje dječju astmu i alergije

11.06.2011 u 11:53

Bionic
Reading

Djeca koja žive u vlažnim domovima, posebno u onima gdje je plijesan vidljiva na zidovima, izložena su većem riziku od astme i alergija, navodi njemačka studija

'Kućno okruženje s vidljivom plijesni povećava rizik od respiratornih oboljenja kod djece', piše njemačka znanstvenica Christina Tischer u časopisu European Respiratory Journal. U znanstvenom je radu analizirala 61 međunarodnu studiju koje su proučavale zdravstvene posljedice boravka u pljesnivim zatvorenim prostorima te zaključila da izlaganje plijesni i sporama plijesni u zraku može provocirati upalu dišnih putova.

Tischer i njezine kolege proučavali su utjecaj plijesni u dvije granične skupine: u prostorima gdje je plijesan vidljiva na zidovima te u domovima u kojima se plijesan nalazi u kućnoj prašini. Rezultati su pokazali da su djeca koja žive u domovima s vidljivom plijesni za 49 posto izloženi većem riziku da obole od astme te da je za 39 posto veća vjerojatnost da pate od alergija

'Vidljive mrlje plijesni na zidovima ili miris plijesni pokazuju da je ta, inače normalna mikrobiološka sastavnica zraka, u jako visokoj koncentraciji, najčešće zbog prekomjerne vlage ili oštećenja zgrade', kaže Tischer.
Izloženost komponenti plijesni u kućnoj prašini povezana je s nižim rizikom od astme i alergija.

Pretpostavlja se da je riječ o razlici između vidljive plijesni i komponenta plijesni koje su dio normalnogkoktela bakterija, gljivica i drugih mikroba koji se nalaze u zraku u zatvorenom prostoru.