NISU SVE MASKE ISTE

Pitali smo Croatia Airlines zbog čega Jelena Perčin Otašević nije mogla ući u zrakoplov iako je nosila zaštitnu masku FFP3; evo u čemu je kvaka

  • Autor: E. K.
  • Zadnja izmjena 15.10.2021 16:07
  • Objavljeno 15.10.2021 u 15:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: : ANNE-LAURE AFFRE / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA/ DUSKO MARUSIC/PIXSELL

Glumica Jelena Perčin Otašević izazvala je brojne reakcije i komentare svojom objavom na Facebooku, na kojem je opisala neugodnu situaciju prilikom ulaska u zrakoplov Croatia Airlinesa jer joj, iako je imala zaštitnu masku tipa FFP3, nije dopušten ulazak, a objasnili su nam i zašto

Maske kao jedna od metoda zaštite od širenja pandemije danas su postale naša svakodnevnica, pa čak i modni dodatak te nerijetko fashionistice, poput primjerice Lady Gage ili Jennifer Lopez, njihovim unikatnim varijantama upotpunjuju svoje cool stajlinge.

Na tržištu imamo vrlo velik broj varijanti maski, poput platnenih, dvoslojnih, kirurških, s filtrima, zaštitnih maski s oznakama KN95, FF2, FF3 i brojne druge, no samo su neke prihvatljive za putovanja zrakoplovom.

Jelena Perčin Otašević požalila se na svoje iskustvo iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman, a njezina je maska bila tipa FFP3, no prema riječima glasnogovornika Croatia Airlinesa Davora Janušića, upravo se taj tip maske ne nalazi na njihovom popisu.

'Događaj koji spominjete dogodio se jučer na šalteru za registraciju putnika (check in) u putničkom terminalu zagrebačke zračne luke, gdje je zemaljsko osoblje upozorilo putnicu s maskom FFP3 da navedena vrsta maske nije prihvatljiva na letovima Croatia Airlinesa. Nacionalni avioprijevoznik transparentno je objavio informacije o prihvatljivim maskama za svoje letove i one su, između ostalog, dostupne i na https://www.croatiaairlines.com/hr/Aktualni-red-letenja/sigurno-putovanje. Na navedenom popisu vidljivo je da maska FFP3 nije prihvatljiva. Croatia Airlines je prigodom izbora prihvatljivih maski za lice pratio preporuke domaćih i inozemnih javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih institucija vezanih za pandemiju koronavirusa, a pritom, kao i svaki drugi avioprijevoznik, može biti restriktivniji s ciljem dodatne zdravstvene zaštite putnika i članova posade zrakoplova. Osim toga, dužnost je putnika, osobito u uvjetima globalne zdravstvene krize koja je uzrokovala mnoga ograničenja u protoku putnika u civilnom zračnom prometu, da se uoči putovanja detaljno upoznaju s uvjetima putovanja, što uključuje i nošenje prihvatljivih vrsta maski za lice tijekom putovanja.

  • +4
  • +1

Jelena Perčin Otašević

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Posade zrakoplova Croatia Airlinesa koriste isključivo zaštitne maske za lice FFP2/KN95 bez ventila ili kirurške maske', odgovorio je on.

Smjernice o zaštitnim maskama dao je i HZJZ:

Pregledom razine filtriranja, usporedbom važećih standarda, može se zaključiti da zaštitne maske s oznakom N95, KN95, P2 i FFP2 imaju podjednaku razinu filtriranja (>94%) i da su ekvivalentne. Isto tako, ekvivalentne su maske koje nose oznake N99, KN99, P3 i FFP3 po razini filtriranja čestica veličine 0,3 mikrometra (>98%).

Čemu služe pojedine vrste maski, prema napucima HZJZ-a

Čemu služe pojedine vrste maski, prema napucima HZJZ-a

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna. Odgovarajuća maska također u određenoj mjeri štiti korisnika maske kada je čvrsto pričvršćena. Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe, kao i od prijenosa patogena izravnim dodirom s rukama.

Filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila (FFP2 i FFP3) ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu (OZO) u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstvenim ustanovama. Njihova primjena također je jednokratna. Dizajn filtrirajućih maski je različit pa tako postoje maske bez ventila za izdah i maske s ventilom za izdah. Maske bez ventila filtriraju udisani zrak i izdisani zrak i zato osiguravaju i samozaštitu i vanjsku zaštitu. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu. U iznimnim slučajevima FFP maske također se mogu smatrati kao medicinski proizvodi ako nemaju ventil za izdah (tj. zrak se filtrira tijekom udisaja i izdisaja). Takve maske nose se u situacijama kada se zna da se pruža neposredna zdravstvena skrb zaraženoj osobi i pri zahvatima u kojima se generira aerosol jer zaustavljaju 95 posto i više, odnosno 98 posto i više čestica, ovisno o jačini filtracije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!