UF, NEZGODNO!

Pet odgovora na neugodna zdravstvena pitanja

08.09.2011 u 10:36

Bionic
Reading

Nema osobe koja nije bila suočena s neugodnim zdravstvenim problemima, manjom ili većom smetnjom koja joj se dogodila na javnom mjestu. Počeli ste štucati, čini vam se da nećete stići do WC-a na vrijeme ili pak vi jedini znate odgovor na pitanje tko je pustio vjetar? Huffington Post popisao je odgovore na neugodna zdravstvena pitanja

1. Hik! Uhvatilo-hik-vas-je-hik-štucanje

Štucanje se događa zbog kontrakcije ošita (dijafragme) koja se ponavlja nekoliko puta u minuti. Nakon kontrakcije brzi nalet zraka u pluća uzrokuje zatvaranje epiglotisa (hrskavične strukture grkljana) stvarajući karakterističan zvuk 'hik'. Štucanje je nevoljan akt, a napadi štucanja obično prestaju sami bez intervencija. Međutim, kronično štucanje može zahtijevati medicinsku intervenciju.

Uzroci: iznenadno uzbuđenje, prepun želudac, gazirana pića, alkohol, suhi kruh, začinjena hrana, pušenje.

Prevencija i liječenje
Postoji mnogo kućnih tretmana, a vi sigurno imate jedan kojim rješavate ovu neugodnu pojavu. Većina trikova zapravo povećava količinu ugljičnog dioksida u krvi što se smatra načinom za zaustavljanje štucanja. Neke metode uključuju zaustavljanje daha na 10 do 20 sekundi, disanje u papirnatu vrećicu na neko vrijeme, naglo ispijanje čaše vode u pognutom položaju, gutanje žlice pune šećera ili meda. No ponekad je možda najpametnije ne jesti previše, jer često upravo prejedanje izaziva štucanje.

2. Fuj! Vi znate tko je pustio vjetar

Nadutost trbuha, meteorizam, flatulencija ili jednostavno vjetrovi pojava je velike količine plinova u crijevima. Nadutost trbuha je samo simptom koji prati neke organske promjene u organizmu. Ma kako bili neugodni, vjetrove ima svatko. Vjerovali ili ne, većina nas izbaci jednu od tri litre smrdljivih plinova čak 14 puta dnevno. Neki ljudi ispuštaju i više vrućeg zraka od ove prosječne količine.

Uzroci:
vjetrovi su normalan dio probave (bakterije u velikom crijevu proizvode plinove kako bi završiti proces probave). Ponekad su posljedica gutanja zraka, primjerice dok jedete juhu ili žitarice, a često je rezultat procesuiranja hrane s velikom količinom vlakana.

Prevencija: Jedite puno voća, povrća i integralnih žitarica. Cilj je da vaša dnevna prehrana sadrži 20-35 grama vlakana, ali unos povećavajte polako kako bi vam se tijelo naviknulo. Pristojno jedite i pijte: nemojte gutati zrak dok pijete. Imajte na umu da pijenje kroz slamku zapravo povećava količinu zraka koju ćete progutati.

3. Muče vas lijena crijeva?

Čini nam se da sve znamo o zatvoru - što je, kako nastaje i što treba raditi da bismo pomogli lijenim crijevima. Prije svega, par uputa o terminima: opstipacija je izostanak spontana pražnjenja crijeva, a konstipacija označava stanje kada osoba ima rijetke, tvrde, oskudne i suhe stolice, ali i promjenu u rutini pražnjenja crijeva, vrlo često praćenu osjećajem nepotpuna pražnjenja. Zatvor je bolno, frustrirajuće i neugodno iskustvo, no ponekad sugerira ozbiljnu bolest. Većinu vremena, zatvor nije uzrokovan opasnim zdravstvenim problemima, nego je rezultat privremenog poremećaja funkcije crijeva.

Najčešći su uzroci lagano dehidracija, nedovoljno vlakana u prehrani, fizička neaktivnost, stres, promjene u prehrani (najčešće na putovanjima) te neki lijekovi (osobito lijekovi protiv bolova).

Manje česti uzroci su upalna bolest crijeva, trudnoća, poremećaji u prehrani, karcinom debelog crijeva, hipotireoza, bolest štitne žlijezde

Što možete učiniti za ubrzanje lijenih crijeva? Pijte više tekućine, pogotovo vode. Povećajte količinu vlakana u prehrani uzimajući više voća i povrća. Na nekoliko dana jedite suhe šljive ili sok od suhih šljiva i više se krećite. Ako to ne funkcionira, isprobajte blagi laksativ. Ne zaboravite da bi laksativ trebao biti vaš posljednji izbor te ga ne smijete koristiti dulje od dva tjedna bez konzultacija s liječnikom.

Alarm morate uključiti kod ozbiljnih simptoma: ako imate krvi u stolici te ako zatvor traje dva tjedna ili dulje. Morate posjetiti liječnika i ako vas zatvor jako boli te ako ste istodobno izgubili na težini.

Jeste li ikada imali osjećaj da nećete na vrijeme stići na WC
4. Pardon! Podrignuli ste!

Poznato pod medicinskim imenom dispepsija, podrigivanje je znak pristojnosti u nekim kulturama diljem svijeta, ali nas u Europi uče drukčije bez obzira na to što je podrigivanje samo zrak koji izlazi iz želuca ili jednjaka preko usta.

Uzroci mogu biti gutanje zraka (kad prebrzo jedemo obroke) ili puno gaziranih tekućina. Nekim osobama ne dogovaraju određene namirnice i mogu biti osjetljive na razne hrane. Ponekad se zbog hormonske neravnoteže zadržava tekućina, a neki lijekovi i dodaci prehrani mogu uzrokovati nadutost i podrigivanje.

Prevencija: pokušajte ne gutati prebrzo piće ili jelo. Ako primijetite da se broj podrigivanja povećava nakon određenih namirnica, izbjegavajte ih neko vrijeme. Smanjite gazirana pića. I, naravno, ne zaboravite reći 'oprostite' kad podrignete.

5. Morate odmah otrčati na WC

Jeste li ikada imali osjećaj da nećete na vrijeme stići na WC? Proljev ili dijareja dolazi od grčke riječ koja znači 'teći kroz' i najblaže rečeno je stresno i neugodno iskustvo. Proljev nije bolest, nego simptom bolesti ili smetnje u tijelu. Najčešće se radi o infekciji probavnog trakta, a u najvećem broju slučajeva proljev je neopasan i nestane samo nakon nekoliko dana.

Kako ublažiti simptome proljeva? Budite u tom slučaju blizu kupaonice. Ponekad pomaže medicinski ugljen. Pijte puno vode da ne dehidrirate. Jedite blagu hranu s malom količinom masnoća te privremeno smanjite unos vlakana. Liječnika morate posjetite ako osjetite  vrtoglavicu, glavobolju, razdražljivost te ako urinirate tamnu mokraću.