MASKE ZDRAVIMA NE KORISTE

Pet koraka za pravilno pranje ruku: 20 sekundi posvećeno ovoj higijenskoj navici može vas sačuvati od koronavirusa i gripe

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 31.01.2020 11:22
  • Objavljeno 31.01.2020 u 11:22
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: suwinai sukanant / Alamy

Sezona gripe je u punom jeku, a svijet je u neizvjesnosti i strahu zbog koronavirusa koje se brzo širi Kinom i odnosi živote. U iščekivanju spasonosnog rješenja na kojemu znanstvenici intenzivno rade i u kojega polažemo velike nade, valjalo bi se prisjetiti i mjera opreza koje sami možemo poduzeti kako bismo sačuvali zdravlje

Jedna od prvih stvari koje nas uče u životu je 'čistoća je pola zdravlja', ali na ovu poslovicu nekako zaboravimo i skloni smo misliti da bi o našem zdravlju trebali misliti oni kojima za to plaćamo.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) napominje da je jedan od najučinkovitijih načina zaštite od bolesti često pranje ruku, jer čiste ruke mogu spriječiti širenje mikroba s osobe na osobu.

Da bi vam ruke bile čiste, nije dovoljno poplahnuti ih samo vodom pa CDC podsjeća i na pravilnu tehniku pranja ruku u pet koraka.

  • Ruke prvo smočite čistom tekućom vodom, svejedno toplom ili hladnom.
  • Nakon što ste isključili slavinu, nanesite na ruke sapun i međusobno ih trljajte. Mjehurići koji nastaju trljanjem obavezno se moraju naći između prstiju, ispod noktiju i na vanjskom dijelu šake.
  • Vrlo je važno ruke ovako trljati najmanje 20 sekundi. Ako vam je lakše, probajte izmjeriti trajanje pripjeva omiljene pjesme pa vrijeme potrebno za pranje ruku mjerite pjevušenjem.
  • Nakon što ste temeljito oprali ruke, isperite ih pod čistom tekućom vodom.
  • Osušite ih čistim ručnikom ili zračnim sušilom.

Osim što preporučuje često pranje ruku, CDC upozorava na konkretne slučajeve u kojima je pranje ruku apsolutno neophodno, a to je prije za vrijeme i nakon pripreme hrane, prije ili nakon njege bolesnika, nakon korištenja kupaonice, nakon dodirivanja životinja ili hrane za životinje, nakon puhanja nosa, kašljanja ili kihanja, kontakta sa smećem, prije i nakon tretiranja neke rane ili ozlijede te nakon promjene pelena.

'Važno je da ljudi zapamte metode kontrole infekcije poput cijepljenja protiv gripe, prekrivanja usta kad kišemo ili kašljemo i izbjegavanje kolektiva ako smo bolesni, poput škole ili posla. To pomaže u sprječavanju širenja bilo koje bolesti, a ne samo gripe, a u ovu bi se kategoriju mogao svrstati i koronavirus', rekla je za časopis People dr. Angela Hewlett, specijalistica za infektivne bolesti.

tportal

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Stephen Chung / Alamy

S pojavom korona virusa u SAD-u mnogi su Amerikanci pohrlili kupiti kirurške maske pa su ispražnjene zalihe i velikih trgovaca poput Amazona, no Hewlett se ne slaže s nošenjem maski za sprečavanje gripe ili korona virusa.

'Ako je osoba bolesna i treba medicinsku skrb, često će joj se dati maska. To je stoga što maska ​​može spriječiti širenje zaraze kašljanjem ili kihanjem s bolesnih na zdrave ljude', kaže Hewlett i dodaje da za nošenje maske kad niste bolesni nije dokazano da može pomoći u zaštiti od ove vrste bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!