koronavirus iz kine

Dr. Marko Kutleša: Mjerenje temperature nije mjera koja će spriječiti širenje virusa

  • Autor: I. I.
  • Zadnja izmjena 23.01.2020 12:37
  • Objavljeno 23.01.2020 u 11:50
Marko Kutleša

Marko Kutleša

Izvor: Cropix / Pixsell / Autor: montaža / tportal

Broj pacijenata zaraženih novim koronavirusom u kineskom gradu Wuhanu popeo se na više od 500, a dosad je umrlo više od 17 ljudi. Slučajevi zaraženih potvrđeni su u upravnim regijama Hong Kongu i Makau te u Japanu, na Filipinima, u Južnoj Koreji, na Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u. U Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' počeli su s pripremama za prihvat pacijenata sa simptomima koronavirusa

'Naša služba održala je sastanke, radimo na protokolima za prihvat takvih pacijenata. Nismo prometna, ali smo turistička zemlja, no imamo vremena ako se ta stvar, ne daj Bože, zahukta da se pripremimo', rekao je pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', doc. dr. sc. Marko Kutleša za Večernji list.

Dodaje da, s obzirom na to da ne mogu promijeniti infrastrukturne probleme koji se rješavaju između epidemijskih faza jer obično nema sluha da se za te stvari izdvajaju sredstva kada nema opasnosti, moraju biti pripremljeni za takve situacije. 'Potrebno je ulaganje u institucije i ljude. Tako rade zemlje u zapadnoj Europi', ističe.

Navodi da nema saznanja o tome jesu li se počele provoditi preventivne mjere poput mjerenja temperature na hrvatskim aerodromima te dodaje kako mjerenje temperature nije mjera koja će spriječiti širenje virusa.

Opasnost od širenja raste jer će milijuni Kineza otputovati ili su već na putu zbog kineske Nove godine. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da će danas donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja. Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i poteškoće s disanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!