MIT O SVJEŽEM

Ovo voće slovi među najzdravijima, a stručnjaci kažu da je bolje smrznuto

21.12.2025 u 14:12

Bionic
Reading

Borovnice su među najpopularnijim bobičastim voćem na svijetu, a vole se i zbog okusa i zbog nutritivne vrijednosti. Te male, okrugle i tamnoplave bobice bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa se često s razlogom nazivaju superhranom

Rado ih dodajemo u jutarnje zobene kaše, smoothieje ili na proteinske palačinke, odličan su izbor za razne voćne slastice, a kad dođemo do police u trgovini i biramo između svježih i smrznutih, lako se nađemo u dilemi - što odabrati ako svom tijelu želimo pružiti najbolje?

Uvijek se misli da je 'svježe bolje', no to pravilo ne vrijedi baš u svim slučajevima – posebno kad je riječ o bobičastom voću. Manje je poznata činjenica da smrznute borovnice često sadrže još više antioksidansa nego svježe.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svježe borovnice počinju gubiti dio hranjivih tvari praktički odmah nakon berbe, pa do trenutka kad dođu na police trgovina mogu proći dani, pa i tjedni što im može smanjiti nutritivnu vrijednost. Zamrznute borovnice najčešće se zamrzavaju isti dan kada su ubrane, a brzo smrzavanje pomaže 'zaključati' vitamine i antioksidanse.

Stručnjaci navode da zamrzavanje povećava dostupnost antocijanina, spojeva koji borovnicama daju njihovu intenzivno plavu boju i povezani su s brojnim zdravstvenim dobrobitima. Upravo zato borovnice iz zamrzivača nisu samo praktično rješenje, nego mogu biti i iznenađujuće hranjiv izbor.