Borovnice su među najpopularnijim bobičastim voćem na svijetu, a vole se i zbog okusa i zbog nutritivne vrijednosti. Te male, okrugle i tamnoplave bobice bogate su vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa se često s razlogom nazivaju superhranom
Rado ih dodajemo u jutarnje zobene kaše, smoothieje ili na proteinske palačinke, odličan su izbor za razne voćne slastice, a kad dođemo do police u trgovini i biramo između svježih i smrznutih, lako se nađemo u dilemi - što odabrati ako svom tijelu želimo pružiti najbolje?
Uvijek se misli da je 'svježe bolje', no to pravilo ne vrijedi baš u svim slučajevima – posebno kad je riječ o bobičastom voću. Manje je poznata činjenica da smrznute borovnice često sadrže još više antioksidansa nego svježe.
Svježe borovnice počinju gubiti dio hranjivih tvari praktički odmah nakon berbe, pa do trenutka kad dođu na police trgovina mogu proći dani, pa i tjedni što im može smanjiti nutritivnu vrijednost. Zamrznute borovnice najčešće se zamrzavaju isti dan kada su ubrane, a brzo smrzavanje pomaže 'zaključati' vitamine i antioksidanse.
Stručnjaci navode da zamrzavanje povećava dostupnost antocijanina, spojeva koji borovnicama daju njihovu intenzivno plavu boju i povezani su s brojnim zdravstvenim dobrobitima. Upravo zato borovnice iz zamrzivača nisu samo praktično rješenje, nego mogu biti i iznenađujuće hranjiv izbor.