bogato vlaknima

Ovo slasno voće uspješno usporava starenje kože i pomaže u borbi s viškom kilograma

08.03.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Naranče su bogate vlaknima pa ubrzavaju probavu, ali i pomažu u smanjenju razine kolesterola i glukoze u krvi te čak mogu spriječiti rak debelog crijeva

Kada se govori o namirnicama koje nose danas iznimno poželjnu titulu super hrane, nepravedno rijetko ćete čuti o benefitima naranče. Ovo voće najčešće se spominje u kontekstu imuniteta, no njegovi utjecaji na zdravlje znatno su veći.

Da, istina je da naranče obiluju vitaminom C, no to ne znači da bismo ih trebali konzumirati samo zimi kako bismo ojačali imunitet. Jedenje samo jedne naranče na dan, tijekom cijele godine, jednostavna je navika koju svi možemo usvojiti, a stvara pravi pozitivni domino efekt unutar našeg organizma.

Evo kako naše pamćenje stvarno funkcionira Izvor: tportal.hr / Autor: On Network/tportal

Naime, brojna istraživanja su pokazala da je riječ o hrani s znatnim učinkom na probavu i pomoć u smanjenju kilaže, kao i o voću koje pomaže regulirati razine šećera u krvi te usporiti starenje kože (naravno, i jačati imunitet).

Zasitna je i poboljšava probavu

'Naranče su bogate vlaknima, koja pomažu u poboljšanju zdravlja probavnog sustava. Vlakna su u većoj mjeri prisutna u pulpi, zbog čega je preporučljivo jesti cijelu voćku, a ne samo sok. Netopiva vlakna potiču probavu, dok topiva nas topiva vlakna dulje čine sitima', objašnjava nutricionistica Laura Parada.

Jedenje naranči za doručak sjajan je odabir je će vas dugo držati sitima i prevenirati napade gladi koje biste možda poželjeli utažiti raznim nezdravim zalogajima - pa tako i pomaže u kontroli kilaže.

Smanjuje kolesterol

Također, kako ističe Parada, naranče doprinose smanjenju razine kolesterola i glukoze u krvi te čak mogu spriječiti rak debelog crijeva zahvaljujući visokom udjelu pektina.

Naime, fermentacija ovog topivog vlakna od strane crijevne mikroflore proizvodi kratkolančane masne kiseline koje, istraživanja daju naslutiti, sprječavaju razvoj ovog tipa tumora.

Usporava starenje kože

No, koristi naranče premašuju probavni sustav. Nutricionistica Paula Martín Clares navodi ih među namirnicama koje najveći učinak na zdravlje kože, zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, koji potiče sintezu kolagena (ključnog za čvrstoću kože). Uz to imaju i antioksidativno djelovanje, neutralizirajući slobodne radikale odgovorne za oksidaciju stanica.

Jača imunološki sustav

Kao što je općepoznato, visok udio vitamina C u narančama doprinosi održavanju normalnog funkcioniranja našeg imunološkog sustava, štiteći stanice od štetnih molekula poput slobodnih radikala, koji, ako su u višku, mogu oslabiti prirodne obrambene mehanizme.

Također, vitamin C pomaže tijelu u sprječavanju rizika od tumora, posebno želuca, jer štite od nastanka kancerogenih stanica.

Ako niste sigurni kako biste uključili naranče u svoje obroke, počnite od njihove konzumacije u vrijeme užine ili, kada se osjećate kreativnije, njihovim sokom obogatite jela u formi umaka ili marinada. Također, možete ih dodati u povrtne juhe ili smoothieje, no svakako imajte u vidu da ćete najviše benefita dobiti ako ih jednostavno pojedete - cijele.