KRIZNA VREMENA

Ovo je sve češći problem među parovima

12.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Hrkanje, nesanica, nemir i ostali problemi kod spavanja sve su češće razlog zbog kojeg parovi odlučuju odvojeno spavati

Naporni radni dani toliko nas iscrpljuju da jedva čekamo udobno se smjestiti u krevet, a kada nas druga strana počne ometati, jednostavnije se preseliti u drugi krevet i mirno spavati.

Taj problem među parovima je sve češći, piše Daily Mail, istraživanje u Velikoj Britaniji pokazuje da svaki šesti par spava odvojeno većinu noći.

Od toga dvije trećine ispitanika tvrdi da je takav način spavanja negativno utjecao na njihovu vezu. Najviše negativnosti osjećaju u lošijem seksualnom životu i udaljenosti od partnera. Oko 86 posto ispitanika reklo je da bolje naspava ako nisu u istom krevetu s partnerom.

Studiju je provela tvrtka Ergoflex i uključila 2.010 muškaraca i žena u dobi iznad 18 godina. Uz razne probleme poput hrkanja, kao glavni razlozi za odvojeno spavanje često se navode i različite večernje rutine poput gledanja TV-a u krevetu, čitanja i slično. Kao najveću razliku, 43 posto ispitanika navelo je različito vrijeme odlaska na počinak.

Od onih parova koji spavaju odvojeno 72 posto reklo je kako se to dogodilo postupno, ali 28 posto priznalo je da je oduvijek tako. Čak je 52 posto ispitanika reklo da se ne planira vratiti u krevet partneru, a 72 posto kao glavni razlog navelo je da im je lijepo spavati samostalno.