ZA VIDLJIVE REZULTATE

Ovo je najučinkovitiji put do vitke linije

17.05.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Približavanje ljeta mnoge je natjeralo da prionu ozbiljnijem vježbanju te i ove godine pokažu zavidnu figuru u badiću. No za uspješno vježbanje i vraćanje tijela u formu osim ustrajnog vježbanja i pravilnog izvođenja vrlo je bitno i što jedete prije i nakon vježbanja

Za učinkovito vježbanje koje daje vidljive rezultate nije presudan samo broj pretrčanih kilometara i broj ponavljanja vježbi, već i vrsta hrane koju unosite u organizam prije i poslije vježbanja, piše Yahoo Shine. Bez obzira koju vrstu vježbanja prakticirate, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta što jesti prije, za vrijeme i nakon vježbanja za što učinkovitije rezultate.

Prije vježbanja
Obrok s malim udjelom ugljikohidrata: Ako ste tip osobe koji ne može vježbati praznoga želuca, pokušajte s obrokom koji sadrži vrlo malo ugljikohidrata da biste potaknuli sagorijevanje kalorija za vrijeme vježbanja. Preporučuje se tri sata prije vježbanja pojesti obrok čiji se ugljikohidrati sporije razgrađuju, poput zobene kaše, mekinja, peciva od cjelovite pšenice ili tosta.

Naime, u studiji objavljenoj u Journal of Nutrition, znanstvenici su mjerili stupanj sagorijevanja masnoća kod skupine žena nakon što su pojele dva različita doručka. Prvi doručak je sadržao müsle s mlijekom, breskve, jogurt i sok od jabuke, a drugi doručak sastojao se od kukuruznih pahuljica s obranim mlijekom, bijelog kruha namazanog maslacem i džemom te energetskog napitka.

Oba ta jela imaju otprilike jednaku količinu kalorija, no prva varijanta doručka imala je niži glikemijski indeks, što znači da je manje povisila razinu šećera u krvi, za razliku od druge varijante. Zašto? Općenito, namirnice koje sadrže bjelančevine, masti i vlakna sporije se razgrađuju od namirnica koje sadrže veću razinu ugljikohidrata.

Tako su u istom tom istraživanju znanstvenici uočili da su žene kada su pojele doručak s niskim glikemijskim indeksom vježbajući sagorijevale gotovo dvostruko više kalorija.

Voda: Ukoliko vam je tijelo dovoljno hidratizirano, bolje ćete izvoditi vježbe. Naime, kako piše Yahoo Shine, jednom studijom dokazano je da trčimo sa samo 75 posto snage kada nemamo dovoljno vode u organizmu. Stoga prije vježbanja popijte dvije do tri čaše vode i to dva do tri sata prije vježbanja.

Osim kako vježbate, bitno je što jedete prije, za vrijeme i nakon treninga

Za vrijeme vježbanja
Med: Nedavna istraživanja pokazala su da mješavina ugljikohidrata (hrana koja sadrži fruktozu i glukozu) bolje podiže razinu izdržljivosti od same glukoze. No prije nego što posegnete za energetskim napitkom razmotrite med kao opciju. Naime, baš poput šećera, med sadrži i fruktozu i glukozu, ali i antioksidanse te vitamine.

Voda s okusom: Jednom je studijom pokazano da su ljudi za vrijeme vježbanja skloniji piti vodu s okusom od one obične. No treba biti oprezan i paziti da ne pijete vodu s dodanim šećerom jer tada vježbanje može biti poprilično uzaludno.

Nakon vježbanja
Čokoladno mlijeko: Ukoliko vježbate sat vremena ili više, poslije se počastite čašom čokoladnoga mlijeka. Naime, ugljikohidrati u čokoladnom mlijeku će pomoći povratiti energiju te pomoći mišićima da se obnove. Ako ne volite mlijeko, zamijenite ga bananom ili maslacem od kikirikija.

Sok od višnje: Sok od višnje u organizam unosi antioksidanse koji eliminiraju slobodne i štetne radikale koji se proizvode u tijelu nakon vježbanja. Istraživanja pokazuju da dnevna doza soka od višanja isto tako može spriječiti upalu mišića. No treba izbjegavati pijenje soka prije i za vrijeme vježbanja jer fruktoza se razgrađuje dulje od ostalih šećera te može izazvati grčeve u želucu.