ŠPANJOLCI NA VRHU

Ovo je najbolji restoran na svijetu

02.06.2015 u 12:13

Bionic
Reading

Španjolski restoran El Celler de Can Roca proglašen je najboljim na svijetu

Na vrhu liste 50 najboljih restorana na svijetu našao se ove godine restoran iz Girone, El Celler de Can Roca, koji je ovu titulu ponio i 2013.

El Celler se može pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice, a ove godine svrgnuo je s trona svjetski poznat danski restoran Noma, u zadnjih pet godina čak četiri puta proglašavan najboljim pod vodstvom vrhunskog chefa Renea Redzepija.

El Celler de Can Roca vode trojica braće Roca, glavni chef Joan, chef Jordi zadužen za slastice i sommelier Josep.

'Znatiželja i kreativnost odvele su braću Roca na sam vrh. Ovo je restoran koji nikad nije zaboravio svoje skromne korijene, osjećaj obiteljske topline, kao ni potrebu da poslužuje iznimno ukusna jela i fantastična vina', stoji u službenom priopćenju Restauranta, britanskog magazina koji je 2002. počeo sastavljati ovu prestižnu listu.

Braću Roca nazivaju 'svetim trojstvom' u gastronomiji jer su savršeno spojili svoje talente, a El Celler isključivo koristi sastojke tipične za Kataloniju u kojoj se nalazi i poslužuje vrhunska vina.

Danska je Noma titulu najboljeg restorana na svijetu nosila od 2010. do 2012, da bi 2013. završila na drugom mjestu, kad je El Celler zauzeo prvo mjesto. Prošle godine je Noma ponovo bila prva na listi da bi ove godine završila na trećem mjestu, iza El Cellera i talijanske Osterije Francescane.

Top 10 restorana na svijetu:

1. El Celler de Can Roca (Španjolska)
2. Osteria Francescana (Italija)
3. Noma (Danska)
4. Central (Peru)
5. Eleven Madison Park (SAD)
6. Mugaritz (Španjolska)
7. Dinner by Heston Blumenthal (Velika Britanija)
8. Narisawa (Japan)
9. D.O.M (Brazil)
10. Gaggan (Tajland)